Dwars door de Lage Landen met Arnout Hauben

Dwars door de Lage Landen met Arnout Hauben

29 augustus 2022 0 Door Deugenieten

‘Dwars door de Lage Landen’ is het boek bij de gelijknamige televisiereeks waarbij Arnout Hauben dwars door Vlaanderen en Nederland trekt. Het boek is een praktische, rijk geïllustreerde wandelgids van een 900 kilometer lange tocht van Oostende tot in Pieterburen waarin zowel de geschiedenis als de verhalen van mensen die hij op zijn pad tegenkomt, een plaats krijgen.

Nadat reportagemaker Arnout Hauben en zijn kompanen vorig jaar nog Dwars door de Middellandse Zee trokken gingen Arnout, zijn cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens deze keer op avontuur dichtbij huis. ‘Dwars door de Lage Landen‘ brengt hen op veel plaatsen in België en Nederland. Arnout en zijn vrienden stapten van de koningin der badsteden Oostende naar Pieterburen, in het uiterste noorden van Nederland.

900 km verhalen en geschiedenis

Voor hun trektocht maakte het trio in België gebruik van het uitgebreide netwerk van GR-routes. Langs Grote Routepaden stappen ze door Vlaanderen, van Oostende tot Limburg. Eenmaal over de grens volgen ze het Pieterpad. Die iconische wandelroute leidt hen vanuit Maastricht naar Pieterburen, een voor velen nog onbekende plek in Nederland. 

Tijdens de wandeltocht door de Lage Landen gaat Arnout Hauben in de verschillende gebieden waar hij doorheen trekt op zoek naar de geschiedenis van de plaats, net als naar de mensen die er wonen. Wie de televisiereeks zag, weet hoe Arnout telkens de juiste snaar weet te raken bij de plaatselijke bevolking. Wie hem en zijn vrienden tegenkomt, sluit het trio meteen in de armen.

De 900 kilometer lange tocht leidt door duinen, polders en bossen, langs kleine dorpen en grote steden. En dat helemaal in de stijl van Arnout Hauben: met oog voor bezienswaardigheden en verborgen parels, grote en kleine verhalen, en vooral voor de vele mensen onderweg. 

Leesboek en wandelgids

Wie na het zien van ‘Dwars door de Lage Landen’ zin krijgt om ook de wandelschoenen aan te trekken, kan met het gelijknamige boek direct aan de slag. Deze praktische gids brengt je langs de 900 kilometer lange wandeltocht, onderverdeeld in 37 gevarieerde etappes. De tocht leidt je door duinen, polders en bossen, langs kleine dorpen en grote steden. In de gids staan heel wat handige routebeschrijvingen die je wandelingen tot leven laten komen. Daarnaast wordt er vaak stilgestaan bij tal van bezienswaardigheden met elk hun eigen, soms vergeten, geschiedenis. Ook heel wat mensen die Arnout op zijn pad heeft ontmoet, krijgen een bijzonder plekje in dit boek. Gepassioneerd door menselijke verhalen en geschiedenis, gaat Arnout in zijn gekende stijl in gesprek met de mensen die hij tegenkomt en gaat hij op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. 

Nadat Arnout Hauben al eerder voor de gelijknamige tv-programma’s ‘Rond de Noordzee‘, ‘Dwars door België‘ en ‘Dwars door de Middellandse Zee‘ trok, blijft hij deze keer dichter bij huis. In ‘Dwars door de Lage Landen’ weten hij en zijn vrienden opnieuw aangrijpende en boeiende verhalen van mensen en de plaatselijke geschiedenis uit Vlaanderen en Nederland vast te leggen. ‘Dwars door de Lage Landen’ is dan ook ideale literatuur maar evenwel een praktische wandelgids voor wie er zelf op uit wil trekken.

Je kan ‘Dwars door de Lage Landen’ in de lokale boekhandel vinden of het hier makkelijk online bestellen.

Lees ook: Tom Waes neemt je mee naar de markantste plekjes in ‘Reizen Waes – Vlaanderen’

Volg ons op sociale media of contacteer ons