De Wintertuin van de Ursulinen, een ongekende parel van de art nouveau

De Wintertuin van de Ursulinen, een ongekende parel van de art nouveau

3 juli 2024 0 Door Deugenieten

Na gerichte restauratie- en renovatiewerken heeft de Wintertuin van de Ursulinen haar deuren voor individuele bezoekers opnieuw geopend. Via een gloednieuw interactief belevingsparcours ontdek je de bloeiperiode van het Ursulineninstituut in ware art à l’école-stijl.

In de betoverende wereld van het voormalig internationaal meisjespensionaat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver leer je meer over de onderwijsinnovatie, het internationaal ondernemerschap en de straffe vrouwen uit de 19de en 20ste eeuw. Het pronkstuk van het imposante gebouwencomplex is de kleurrijke glas-in-loodkoepel die een prachtig licht- en kleurenspel creëert in de Wintertuin van de Ursulinen. De koepel dateert uit 1900 en is een unieke art nouveauparel.

Nieuw is het interactief belevingsparcours. Met een audiogids stap je in de leefwereld van de toenmalige kostschoolmeisjes. Tijdens je bezoek wandel je door het gebouwencomplex en maak je kennis met de rijke geschiedenis en grandeur van het klooster. Je gaat langs de prachtige serre, maar ontdekt ook de muurschilderingen in de Alpenzaal, de feestrefter, de eretrap, het oratorium en de dierenwereld in het schoolmuseum.  

De bijzondere geschiedenis van de wintertuin

In 1841 nemen acht zusters hun intrek in de Bosstraat. Ze richten er een nieuw klooster op met een meisjesschool. Doorheen de jaren openen zij ook een kostschool op het domein en breiden ze de bestaande gebouwen uit. Het Ursulineninstituut geraakt tot buiten de landsgrenzen bekend. De zusters spelen hierop in en laten omstreeks 1900 een indrukwekkende ontvangstruimte in art nouveaustijl optrekken. Met de bouw van de wintertuin in de progressieve stijl gaven de zusters blijk van hun moderne onderwijsopvattingen die ten dienste stonden van de gegoede burgerij.

Anno 2024 kan je dit uniek architecturaal meesterwerk bewonderen. Het kleur- en lichtspel van de glas-in-loodkoepel neemt je mee in de tijd. Als je hier staat, begrijp je waarom het meisjespensionaat zo in trek was bij welgestelde mensen over de hele wereld, tot in Australië en Zuid-Amerika.  

Praktisch

Het Ursulineninstituut bevindt zich in het hart van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, op 11 km van Mechelen, 35 km van Antwerpen en 45 km van Brussel. Van aan het station van Mechelen kan je met de bus makkelijk naar het Ursulineninstituut. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op 200 meter van de ingang. En wie met de fiets komt vindt de Wintertuin van de Ursulinen vlakbij fietsknooppunt 36.

De Wintertuin van de Ursulinen is voortaan op meerdere dagen per week te bezoeken voor individuele bezoekers. Het blijft ook mogelijk om geleide rondleidingen met een gids te boeken. Meer info op visitwintertuin.be.

Lees ook: Ontdek Amsterdam, zijn unieke attracties en must-see plekjes

Volg ons op sociale media of contacteer ons