De kleurrijke streetart van STRAAT verzameld in een prachtig boek

De kleurrijke streetart van STRAAT verzameld in een prachtig boek

19 juli 2022 0 Door Deugenieten

Streetart is dankzij artiesten als Banksy uitgegroeid tot een populaire kunstvorm. Het in Amsterdam gelegen STRAAT, het grootste museum voor graffiti en streetart ter wereld, toont meer dan 150 werken van meer dan 130 kunstenaars. De meest indrukwekkende werken zijn nu verzameld in STRAAT – Quotes from the Streets.

Graffiti werd vroeger beschouwd als een marginale vorm van expressie. Het ging dan ook vaak gepaard met vandalisme zoals het bekladden van gebouwen, treinen en bussen. De voorbije jaren is streetart, mede dankzij artiesten als Keith Haring en Banksy, uitgegroeid tot een erg gewaardeerde kunstvorm. De eenvoudige tags die je soms in het straatbeeld aantreft, staan dan ook in schril contrast met de prachtige werken, masterpieces in het jargon, die streetartkunstenaars uit hun spuitbus schudden. Graffiti en streetart worden dan ook door steeds meer mensen gewaardeerd en hebben hun plaats ingenomen in het kunstlandschap. Wynwood, een wijk in Miami, staat wereldwijd bekend om zijn vele kleurrijke muurschilderingen. In het centrum van de wijk bevindt zich Wynwood Walls, een groot openluchtmuseum waar je werken van een groot aantal wereldberoemde straatartiesten kan bewonderen. Bovendien is de locatie helemaal Instagramproof!

Het zijn niet alleen de stijl, de kleuren en de tekeningen die maken dat een piece van hoogwaardige kwaliteit een kunstwerk is. Ook de onderliggende boodschap die het werk meegeeft maakt dat streetart, net als de Vlaamse Primitieven, perfect in een museum kan worden tentoongesteld. En dat hebben ze in Nederland goed begrepen.

In plaats van de muurschilderingen steeds opnieuw te overschilderen, hebben ze de kunst van de straat omarmd en een plek gegeven in een museum dat helemaal draait rond graffiti en streetart. Het museum kreeg de heel toepasselijke naam STRAAT. Wie naar Amsterdam trekt om de collectie streetart in STRAAT te bezoeken moet trouwens helemaal niet op zoek naar een klassiek museum in het centrum van de stad. STRAAT ligt op de terreinen waar vroeger de scheepswerf van de ‘Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ gevestigd was. De oude industriële site werd helemaal opgeknapt. Hippe eetzaken, moderne bedrijven en talrijke winkels hebben van de voormalige NDSM-werf een trendy place-to-be gemaakt.

Centraal op het terrein staat een gigantische loods van zo’n 8.000 m². In de loods waar vroeger schepen gebouwd werden, zijn nu kolossale kunstwerken opgehangen. Het imposante museum betreden gaat dan ook gepaard met een nederig gevoel. Al gauw word je aangetrokken door de vele knappe werken die verspreid hangen over de indrukwekkend grote loods. Wanneer je langs de werken loopt, krijg je steevast de typische geur van graffitiverf in je neus. Er hangen wel 150 masterpieces, te veel om op een namiddag grondig te bekijken.

Citaat van de Straat

Wanneer je een bezoek brengt aan STRAAT moet je absoluut meer dan een paar uur uittrekken. En zelfs dan zal je niet alle werken grondig kunnen bekijken. Een werk meenemen naar huis is, alleen al omwille van hun omvang, geen optie. Gelukkig is er sinds kort een heuse catalogus die heel wat werken van de openingstentoonstelling ‘Quotes from the Streets – Citaat van de Straat‘ bundelt. Naast prachtige foto’s van de kunstwerken bevat de catalogus ook de nodige context. Waarom maakte de kunstenaar net dit werk en welke boodschap zit er in? Omdat de meeste masterpieces door de kunstenaars ter plaatse werden gemaakt, kon het hele creatieproces worden gevolgd. Tijdens deze periode deelden ze hun creatieve ontwikkeling en persoonlijke inzichten. Die quotes werden allemaal netjes genoteerd en vind je terug in de catalogus.

Voor wie zelf op ontdekking wil gaan en de streetart in STRAAT van dichtbij wil bekijken, is de catalogus alvast een handige gids om het bezoek aan de vele reusachtige kunstwerken in de oude NDSM-loods in Amsterdam voor te bereiden. Wil je achteraf de werken nog eens grondig bestuderen of meer te weten komen over de kunstenaars en hun masterpieces, dan is de catalogus een onmisbaar instrument. Bovendien is het een ideaal koffietafelboek en zorgt het ongetwijfeld voor boeiende gespreksstof.

Nieuwsgierig naar wat voor werk er te zien is in STRAAT? Neem hier alvast een kijkje naar wat wij van dit indrukwekkende museum vonden. Zin om je zelf te verdiepen in de kunstwerken van het museum voor streetart en graffiti? STRAAT – Quote from the Streets is uitgegeven bij Lannoo en te koop in de museumshop en je kan het boek hier online bestellen.

Lees ook: ‘Goed eten, lekker slapen’ is de ideale combinatie om heerlijk te deugenieten in Nederland

Volg ons op sociale media of contacteer ons