Dagboek van een Maankind: ontroerende strip over hoe het is om te leven in het donker

Dagboek van een Maankind: ontroerende strip over hoe het is om te leven in het donker

26 februari 2021 4 Door Deugenieten

Dagboek van een Maankind’ is een ontroerende strip over kinderen die moeten leren omgaan met een huidziekte die hen isoleert van de maatschappij.

Dagboek van een maankind‘ is een heel mooi album over maankinderen. Zo noemen ze kinderen met de ziekte xeroderma pigmentosum. Dat is een zeer zeldzame erfelijke huidziekte waarbij er zeer snel schade optreedt aan huid en ogen door blootstelling aan de zon. Mensen met deze ziekte moeten zich helemaal afschermen tegen uv-stralen. Blootstelling aan uv-licht kan tot de vorming van huidtumoren leiden.

Aangrijpend verhaal

Morgane is zestien. Ze is net met haar ouders en haar broertje aangekomen in hun nieuwe huis. Wanneer ze in haar kamer dozen uitpakt, vindt ze toevallig een dagboek achter de radiator. Het werd geschreven door Max, een jongen van zeventien die aan een erg zeldzame ziekte lijdt: Daglicht is levensgevaarlijk voor hem. Hij is namelijk een ‘maankind’. Hij kan overdag dan ook alleen buitenkomen als hij zich heel goed beschermt.

Het dagboekverhaal van Max grijpt Morgane meteen aan. Ze gaat zelf op ontdekking naar de plaats waar hij ’s nachts het liefst vertoefde: boven op het dak. Van hieruit kon hij onbezorgd genieten van het prachtige uitzicht en uren turen naar de schitterende maan. Met haar rug tegen de schoorsteen leunend, begint Morgane te fantaseren dat Max naast haar zit. Ze voert een fictief gesprek met hem en merkt dat ze langzaamaan verliefd begint te worden op die jongen uit het dagboek.

Wanneer haar vriendin Lucie enkele dagen op bezoek komt, vertelt Morgane haar over het geheime dagboek van Max. Al snel zijn beide vriendinnen in de ban van het verhaal en willen ze op zoek naar hem. Een oud-lerares van Max brengt de meiden in contact met een vereniging voor maankinderen waar de jongen ooit heeft verbleven. Morgane beseft dat ze meer wil betekenen voor maankinderen en besluit om vrijwilligerswerk te doen. Haar vriendin Lucie sluit zich daarbij aan.

Tijdens de paar dagen vrijwilligerswerk worden de meiden geconfronteerd met hoe het echt is om een maankind te zijn. Goed ingeduffeld in heel wat lagen kledij, inclusief skibril, trekken de maankinderen heel wat aandacht wanneer ze op uitstap gaan. Maar Morgane ziet dat de kinderen ook plezier kunnen beleven wanneer er ’s avonds activiteiten worden georganiseerd door de vereniging. Eens het donker is kunnen de kinderen echt zichzelf zijn.

Lucie kan het ondertussen goed vinden met Mark, de zoon van verantwoordelijke Anne. Al snel worden ze verliefd op elkaar, maar dat zorgt bij Morgane voor een wrang gevoel. Ze wou dat ze ook haar liefde kon verklaren aan Max, die jongen uit het dagboek…

Educatief en boeiend

We verklappen je niet of Morgane de jongen uit het dagboek nog zal ontmoeten en of haar verliefdheid alsnog beantwoord wordt. We kunnen wel vertellen dat het een verrassend einde is. Wel positief, maar eentje dat we niet zagen aankomen…

‘Dagboek van een Maankind’ is een verzorgde strip. De kaft is ietwat mysterieus en spreekt meteen aan. Dankzij het mooie scenario van Joris Chamblain wordt het verhaal van maankinderen op een gevoelige manier verteld. Zo kwamen we tijdens het lezen meer te weten over hoe het moet zijn om als maankind te leven. Zo worden de in skipak geklede kinderen aangestaard wanneer ze gaan winkelen. Maar ook hun momenten van jeugdig plezier komen aan bod in de strip. We vonden het verhaal dan ook zeer aangrijpend en het zet zeker aan tot nadenken, iets wat niet bij iedere strip het geval is.

De tekeningen van Anne-Lise Nalin zien er uit als aquarellen met zachte kleuren en zijn aangenaam om naar te kijken. We vonden het een originele keuze om de plaatjes die door de ogen van Max worden gezien enkel met bruintinten in te kleuren. Zo krijgen we als lezer meteen ook het idee hoe het is om de wereld steeds door een skibril te moeten zien.

De moeilijke combinatie van educatie over maankinderen enerzijds en het geromantiseerde verhaal van een verliefd tienermeisje anderzijds is volgens ons erg geslaagd. Het blijft een mooi evenwicht zonder door te slaan naar een kant. Ook al is deze strip meer gericht op jongeren, we zijn ervan overtuigd dat ook volwassenen zullen genieten van dit gevoelige verhaal.

‘Dagboek van een Maankind’ is verschenen bij Kennes Uitgeverij en is verkrijgbaar in de lokale boekhandel. Je kan de strip ook online bestellen.

GIVEAWAY – Neem deel aan onze giveaway en maak kans op een exemplaar van ‘Dagboek van een Maankind’.

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: Humoristische kattenstreken van duivelse viervoeters in ‘Wat een rotkat 2’

Volg ons op sociale media of contacteer ons