Adembenemende première van spektakel-musical 14-18

Adembenemende première van spektakel-musical 14-18

2 juni 2024 0 Door Deugenieten

Vandaag ging in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs onder grote belangstelling de spektakel-musical 14-18 in première. Met reeds meer dan 100.000 verkochte tickets op de teller belooft de musical een overweldigend succes te worden.

Precies 10 jaar geleden herdacht Studio 100 de 100ste verjaardag van Wereldoorlog I met de musical 14-18. Voor deze unieke productie werd gezocht naar een gepaste locatie die men vond in de Nekkerhal in Mechelen. De voorstelling liep zo’n 7 maanden en meer dan 325.000 mensen kwamen de aangrijpende en veelbesproken voorstelling bewonderen. Nooit eerder werd een Vlaamse musicalproductie zo groots aangepakt, mede door het speelvlak dat twee voetbalvelden groot was, de verschillende lasergestuurde decorelementen en de rijdende tribune die naar achter en naar voor reed, een technische innovatie die toen baanbrekend was.

10 jaar later wordt dezelfde musical, maar dan in 2.0-versie, gespeeld in het Studio 100 Pop-Up Theater, de ondertussen vertrouwde stek voor de musicalspektakels van Studio 100. Het verhaal mag dan hetzelfde gebleven zijn, de muziek, de enscenering en de decors zijn voor de spektakel-musical 14-18 helemaal herdacht en nieuw gemaakt. Ook de rijdende tribunes zijn opnieuw van de partij. Maar in tegenstelling tot de beperkte beweging 10 jaar geleden voeren de verschillende tribunes nu als het ware een ballet uit. De ene keer geven ze een overzicht van het ruime speelvlak, de andere keer staan ze in een intieme setting rondom de acteurs. Ook een deel van de cast is nog dezelfde als 10 jaar terug.

Hans Bourlon, mede-oprichter Studio 100: “Voor deze nieuwe versie van 14-18 hebben we al onze troeven in de strijd gegooid: het aangrijpende verhaal en prachtige muziek komen perfect tot hun recht in ons Pop-Up Theater in Puurs. Ik ben onder de indruk van de fantastische vertolking van onze ijzersterkte cast, een mengeling van nieuw talent en gevestigde waarden.”

Zo nemen Jelle Cleymans en Jonas Van Geel ook deze keer de rollen van boezemvrienden Jan en Fons op zich, en speelt Peter Van De Velde opnieuw Sergeant De Decker. Naast deze gevestigde namen binnen Studio 100-musicals staat ook heel wat ander bekend én nieuw talent op de scène. Zo kruipt Sandrine Van Handenhoven in de rol van Anna, de vrouw van Jan. Niels Destadsbader speelt Albert, de boezemvriend van Jan en Fons. Remi De Smet, die we kennen van de wedstrijd K2 zoekt K3, speelt een schitterende rol als Kamiel, de broer van Jan. Charlotte Timmers speelt Celine, de verpleegster aan het front en toekomstige liefde van Fons. Daarnaast bestaat de cast nog uit een ensemble van 25 personen en een uitgebreide groep figuranten.

Samen met de creatives waaronder Frank Van Laecke die instaat voor script en regie, componist & orkestdirigent Dirk Brossé en Allard Blom die mee zorgde voor het script- en liedteksten, brengt de voltallige cast en crew een erg indrukwekkende voorstelling vol aangrijpende maar ook grappige gebeurtenissen die afgewisseld worden met breekbare, intieme momenten. Tijdens de indrukwekkende massascènes, waarbij het speelvlak gevuld is met haast de voltallige cast, grote decorstukken en tientallen rekwisieten, kom je ogen te kort komt om alles in je op te nemen.

Gert Verhulst, mede-oprichter Studio 100: “In 2014 was 14-18 onze allereerste spektakel-musical. Deze musical is bij veel mensen blijven nazinderen, zelfs nu nog, 10 jaar later. Deze nieuwe versie kreeg een nieuwe dimensie dankzij de indrukwekkende decors, de rijdende tribunes en de levensechte effecten. Het is heel anders dan toen: op alle vlakken mooier, emotioneler en spectaculairder.”

Meeslepend verhaal

De spektakel-musical 14-18 vertelt het aangrijpende verhaal van de Eerste Wereldoorlog door de ogen van vier boezemvrienden uit een klein Vlaams dorpje, wiens levens voorgoed veranderen wanneer ze aan het front gaan vechten. Aangemoedigd door de pastoor, melden ze zich als vrijwilligers om de opmars van de Duitsers te stoppen. Jan Laenens moet zijn zwangere vrouw achterlaten maar hoopt vurig op een spoedige thuiskomst voor de geboorte van hun kind. Fons De Rudder, de intellectueel van de groep, pakt een stapel boeken mee om te lezen in de loopgraven. Kamiel Laenens, de jongere broer van Jan, houdt van spelen op zijn accordeon, en mist het nodige karakter om te overleven in de oorlog. En dan is er nog Albert De Smet, de grappenmaker van de bende, die altijd klaar is voor een cynische opmerking of een pint bier.

Vol idealen en gedreven door vaderlandsliefde vertrekken de vier vrienden naar het front. Daar worden ze genadeloos geconfronteerd met de ijzeren discipline van sergeant De Decker en de onvoorstelbare wreedheid van de oorlog. De gruwelijke realiteit put hen mentaal uit en stelt hun vriendschap tot het uiterste op de proef. Zal hun kameraadschap bestand zijn tegen de waanzin van de Eerste Wereldoorlog?

Het verhaal van 14-18 is er een van vriendschap, liefde en de wil om te overleven onder de meest extreme omstandigheden. Ook al gaat het over een verhaal van 100 jaar geleden, toch is de voorstelling vandaag de dag actueler dan ooit. De musical gaat niet enkel over de oorlog 14-18 maar over alle oorlogen, ook die van vandaag. Het verhaal schetst een aangrijpend beeld over de waanzin en de gruwel die een oorlog veroorzaakt. Over de veerkracht van mensen maar ook over hun verlies, hun familiebanden en vriendschappen.

Anja Van Mensel, CEO Studio 100 Benelux: “Het is niet alleen een aangrijpend oorlogsverhaal, maar ook een heel menselijk verhaal over vriendschap, liefde en de wil om te overleven. De gruwel van oorlog is vandaag helaas alomtegenwoordig. We hopen dat deze voorstelling niet alleen een moment van ontroering, maar ook van reflectie kan bieden.”

Meer info en tickets via 14-18.nu.

Lees ook: The Phantom of the Opera spookt komende winter rond in Stadsschouwburg Antwerpen

Volg ons op sociale media of contacteer ons