Musicalster Ann Van den Broeck leert je zingen

Musicalster Ann Van den Broeck leert je zingen

26 oktober 2020 0 Door Deugenieten

Deugenieten houden van zingen, en niet alleen onder de douche! Maar doen we aan de juiste ademhaling en gebruiken we onze stembanden wel correct? Dat lezen we in ‘Zing!’ van Ann Van den Broeck.

Zing jij ook zo graag mee met de nieuwste single van Miley Cyrus of hou je het liever bij een klassieker uit de jaren 80? Bij Deugenieten houden we gewoonweg van alle muziek, zolang we maar kunnen meezingen. Al blijkt dat niet iedereen in huis zo’n fan is van onze zangkwaliteiten. Vraag maar aan onze geliefde huiskat! Die gaat spontaan een eindje wandelen wanneer wij weer eens aan het kwelen slaan.

Dringend tijd dus om iets te doen aan onze zangkwaliteiten. We willen eindelijk weten wat we fout doen tijdens het meeschreeuwen met die muzieknummers. Het boek ‘Zing!’ van musicalster Ann Van den Broeck komt dan ook als een geschenk uit de hemel.

Tips en tricks voor een juist stemgebruik

Wie Ann Van den Broeck zegt, denkt meteen aan musical. Deze leading lady was onder meer te zien in de musicals ‘Spamalot’ en ‘Mamma Mia!’. Ze was zelfs te zien tijdens de Britse tournee van ‘Flashdance the Musical’. Ook bij het jongere publiek is ze bekend. Zo speelt Ann mee in de muzikale Ketnetserie ‘#LikeMe’. Dus als er iemand weet hoe je je stem moet gebruiken om fantastische muzikale geluiden uit te brengen, dan zal het Ann wel zijn. Ann heeft al haar kennis gebundeld in een leuk boek waarin ze haarfijn uitlegt wat je allemaal best doet om goed te zingen.

In de inleiding maakt Ann al snel duidelijk dat zingen enkel maar positieve effecten heeft. Zo vermindert het niet alleen stress, er komen tijdens het zingen ook feelgoodhormonen vrij, net zoals dat gebeurt wanneer je chocolade eet of seks hebt. Redenen genoeg dus voor Deugenieten om aan het zingen te slaan!

Correcte ademhaling en opwarmingsoefeningen

‘Zing!’ is opgedeeld in overzichtelijke hoofdstukken. Zo begint alles bij de anatomie van de stem: duidelijk uitgelegd en visueel gemaakt met illustraties. Het tweede hoofdstuk gaat uitgebreid over onze ademhaling. Hiermee staat of valt alles. De uitleg is erg gedetailleerd, duidelijk verwoord en alweer voorzien van de nodige tekeningen. Tussendoor komen oefeningen aan bod die ervoor zorgen dat je noten langer kan aanhouden of waardoor je een stabiele klank gaat maken. Een derde hoofdstuk laat je zoeken naar de juiste stem. Klinkt je stem als een echte sopraan of ben je toch eerder een bariton of bas? Aan de hand van oefeningen kom je te weten welke zangstem je eigenlijk hebt. Hoe het er in de praktijk best aan toegaat, vertelt Ann in het vierde hoofdstuk. Ze heeft het uitgebreid over de opwarmingsoefeningen voor de stem, en hoe belangrijk ze zijn om een goed resultaat te bereiken. Ook verschillende zangtechnieken, zoals het gebruik van borst- en kopstem, komen aan bod. De belangrijkste tip die Ann hier meegeeft is ongetwijfeld: repeteren, repeteren en nog eens repeteren.

Je stem onderhouden

Het is minstens even belangrijk om je stem optimaal te onderhouden en te verzorgen. Ann geeft dan ook een aantal tips die onze stem gezond houden. Ook heeft ze het over de gevolgen van roken en het gebruik van geneesmiddelen. In het laatste hoofdstuk geeft Ann tips voor wie last heeft van plankenkoorts. Wat kan je doen om die zoveel mogelijk te vermijden en toch een schitterende prestatie neer te zetten.

Of je nu droomt van een carrière als professionele zanger(es) of het liever houdt op zingen onder de douche: ‘Zing!’ zet je op weg om je stem juist te gebruiken. Het boek staat vol nuttige informatie, leuke oefeningen en handige tips die Ann door de jaren heen heeft geleerd en die ze zelf nog dagelijks toepast. Schiet je stem soms nog alle kanten op of wil je jouw stem verder blijven ontwikkelen, dan zal dit boek alvast een ideale gids voor je zijn. En voor je het weet zing je zonder enige moeite de pannen van het dak!

‘Zing!’ is uitgegeven bij Van Halewyck en is te koop in de boekhandel of online bij onder meer bookspot.be en bol.com.

BookSpot de online boekwinkel
BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons