Marec en Lectrr nemen in hun cartoons de gebeurtenissen van afgelopen jaar op de korrel

Marec en Lectrr nemen in hun cartoons de gebeurtenissen van afgelopen jaar op de korrel

20 december 2021 0 Door Deugenieten

Het einde van het jaar is in zicht dus is het weer tijd voor allerhande jaaroverzichten. Ook dit jaar serveren Lectrr en Marec een overzicht van hun beste cartoons van het voorbije jaar. In ‘Lectrr knalt’ en ‘Het kompas van Marec’ nemen ze alvast geen blad voor de mond.

Lectrr knalt

Lectrr, pseudoniem van Steven Degryse, werkt al tien jaar als huiscartoonist voor De Standaard. De voorbije zomer was hij eregast op de zestigste editie van het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist waar een grote overzichtstentoonstelling aan zijn werk werd gewijd. En voor het tiende jaar op rij blikt Lectrr voor Davidsfonds Uitgeverij terug op de voorbije twaalf maanden in ‘Lectrr knalt‘.

Zoals steeds houdt Lectrr in zijn cartoons ook nu weer zijn medemens een spiegel voor en plaatst hij vraagtekens bij de waan van de dag. En telkens weet hij die boodschap te brengen in een grappige cartoon. Want het leven is soms al somber en ernstig genoeg. Corona en het vaccin zijn veelvuldig aanwezig in zijn cartoons maar ook de watersnood, het PFOS-schandaal en de politieke onderwerpen worden met een kwinkslag op de korrel genomen.

Aan de hand van enkele tekstballen en vaak kleurrijke tekeningen weet Lectrr op zijn eigen grappige manier de nieuwsfeiten weer te geven.

Het kompas van Marec

Marec, ofwel Marc De Cloedt, is al jaren huiscartoonist van Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Dag Allemaal. Bovendien opende Marec in 2017 zijn eigen cartooncafé ‘De Loge van Marec’ in hartje Brugge. Het is een ontmoetingsplaats waar je met een glaasje wijn of kopje koffie de wereld van cartoons induikt.

Naast zijn dagelijkse creaties verblijdt Marec ons elk jaar met een bundeling van zijn beste cartoons. Dit jaar doet hij dat in ‘Het kompas van Marec‘. 2021 is het jaar van De Grote Bevrijding. Uiteraard overheerst de coronapandemie nog steeds het jaaroverzicht maar naast de raamregel, vaccintwijfel of paaspauze wordt de actualiteit alweer grondig doorspekt met niet-coronanieuws. Dit tot groot enthousiasme van cartoonist Marec.

In dit jaaroverzicht bundelt de bekende cartoonist zijn meest opvallende cartoons van het afgelopen jaar. Politici en hun al dan niet doordachte beslissingen worden vaak op de korrel genomen. Ook andere onderwerpen zoals de sportieve overwinningen van Wout van Aert komen uit de pen van de cartoonist. Stap binnen in het atelier én het hoofd van Marec, en herbeleef dit bijzondere jaar in woord en beeld.

Wie de knaldrang heeft om 2021 al lachend achter zich te laten, kan dat alvast doen met de gevatte en grappige cartoons van Lectrr en Marec. Beide heren weten elk op hun eigen manier op onze lachspieren te werken.

Lees ook: Met deze scheurkalenders wordt 2022 nog plezanter

Volg ons op sociale media of contacteer ons