‘December Dance’ brengt het kruim van de hedendaagse dans in Vlaanderen naar Brugge

‘December Dance’ brengt het kruim van de hedendaagse dans in Vlaanderen naar Brugge

13 oktober 2021 0 Door Deugenieten

Van 2 tot 12 december 2021 vindt in Brugge ‘December Dance’ plaats. Het prominente tiendaagse festival voor hedendaagse dans in Vlaanderen is aan haar dertiende editie toe.

In december kijken we bij Deugenieten niet alleen uit naar de kerstperiode, tijdens deze maand gaat ook de hoogmis van de hedendaagse dans in Vlaanderen van start. Tijdens ‘December Dance‘ kan je in Brugge maar liefst 10 dagen lang genieten van het werk van Belgische en internationale choreografen en dansers die actief zijn in Vlaanderen.

Het festival, dat plaatstvindt binnen het kader van ‘Dans in Brugge‘, heeft de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd in binnen- en buitenland. Dit jaar slaat ‘December Dance’ een nieuwe weg in: Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge richten met een innovatieve dansprogrammering, los van geografische regio’s en curatoren, de blik op de wereld die ons omringt. Het geselecteerde choreografische werk plaatst vraagtekens bij de positie van de mens op onze aardbol en in ons wereldbeeld. Creaties, coproducties en premières van Vlaamse en internationale choreografen pikken op een verrassende, aangrijpende en inspirerende manier in op deze kernvragen.

Georg Weinand, artistiek coördinator van ‘December Dance’ en programmator van ‘Dans in Brugge’ verwoordt het als volgt: “Bij het maken van de selectie voor het festivalprogramma was de tijdsdimensie belangrijker dan de geografische dimensie. Daarmee bedoel ik dat we op zoek gegaan zijn naar werk dat ons op de een of andere manier een plek geeft binnen ons tijdsgewricht. Werk dat erin slaagt een brug te slaan tussen het verleden en de toekomst. Want dat is iets wat dans bij uitstek kan.”

Geëngageerde blik op de wereld

Het werk dat dit jaar tijdens ‘December Dance’ te zien is keert terug naar de oorsprong en beantwoordt de vraag: ‘Waarom zijn we ooit beginnen te dansen?’ De nadruk komt te liggen op de menselijke en maatschappelijke relevantie en de choreografische kwaliteit van het getoonde werk. Ook choreografen blijven immers niet ongevoelig voor de dramatische veranderingen.

“De dansers en choreografen die we opgenomen hebben in ons programma zijn stuk voor stuk artiesten die niet werken in het luchtledige, die zich niet willen terugtrekken in een safe-house: Dat is er namelijk niet meer en artiesten leven in dezelfde wereld als wij. Zij slaan dus bruggen naar het publiek en laten ons hun visies, voorstellen, alternatieven ontdekken. Tijdens ‘December Dance’ zijn deze vol van beweging, kleur, geheimen, mysterie, traditie, innovatie en menselijke warmte. Ik hoop ook dat het publiek na deze uitzonderlijke en ontwrichtende maanden tot de conclusie is gekomen dat het toch heel belangrijk is om mensen live on stage te zien.”

Belgisch danstalent

Volgens de veelbelovende programmatie zal er alvast heel wat nieuw werk op scène te zien zijn. Zo vindt tijdens het festival de Belgische première plaats van ‘Without references’. De West-Vlaamse choreografe Cindy Van Acker creëerde een spannende choreografie waarin 11 dansers zich tegelijk virtuoos en verloren door de wachtkamer van het leven bewegen.

‘The Bastards’ van Mohamed Toukabri beleeft dan weer zijn wereldpremière tijdens ‘December Dance’. De Brusselse choreograaf en danser brengt in deze performance een ultiem eerbetoon aan de publieke ruimte en de hiphopcultuur.

Verder kan je tijdens het festival ook werk zien van onder meer Meg Stuart, Michiel Vandevelde, Jan Martens en Tabea Martin. Voor de volledige programmatie kan je een kijkje nemen op de website van December Dance.

Lees ook: ‘Optie B’ laat je kennismaken met de veelzijdigheid van Brussel

Volg ons op sociale media of contacteer ons