De bizarre intergalactische avonturen van ‘Rick and Morty’

De bizarre intergalactische avonturen van ‘Rick and Morty’

30 augustus 2021 0 Door Deugenieten

Wetenschapper Rick en zijn kleinzoon Morty Smith hebben al jaren een vaste stek verworven in televisieland. Het is dan ook één van de beste en grappigste animatiereeksen die op het kleine scherm te zien zijn.

Sinds de eerste aflevering van ‘Rick and Morty‘ op de buis kwam zijn de intergalactische en bizarre avonturen van de cynische en grillige wetenschapper Rick Sanchez en zijn nerveuze kleinzoon Morty Smith klassiekers geworden. De komische sciencefiction animatieserie werd gecreëerd door Dan Harmon en Justin Roiland voor ‘Adult Swim’, een programmablok op Cartoon Network. Omdat de animatieseries daar gericht zijn op een ouder publiek zijn ze net ook iets spannender en gewaagder qua taalgebruik en verwijzingen naar andere series.

Familiereünie met een intergalactisch staartje

Na bijna 20 jaar vermist te zijn geweest, staat Rick Sanchez plotseling voor de deur van zijn dochter Beth om bij haar en haar familie in te trekken. Hoewel Beth haar vader welkom heet in haar huis is haar man Jerry niet zo blij met de familiereünie. Hij maakt zich zorgen over zijn schoonvader die de garage gebruikt als zijn persoonlijke laboratorium waarin hij allerlei gadgets ontwikkelt. Richard Daniel Sanchez, beter bekend als Rick, is namelijk een megageniale wetenschapper. Maar zijn alcoholverslaving en roekeloos gedrag zijn een constante bron van ongerustheid. Vooral wanneer de veiligheid van hun kinderen, en meer bepaald hun zoon Morty, weer eens in gevaar komt.

Als wetenschapper is Rick in staat om complexe uitvindingen te creëren. Zo maakte hij helmen om je hersenen te verbeteren, portalen om naar verschillende dimensies te reizen, energiewapens en krachtvelden tot zelfs ’s werelds eerste pretpark in een menselijk lichaam. Zijn genialiteit wordt echter vaak verstoord door zijn ongeduldig karakter, zijn eigenzinnige opvattingen en zijn alcoholische neigingen. Bovendien is hij nogal brutaal en meestal enkel met zijn eigen belang bezig. Hij gaat bijvoorbeeld regelmatig naar andere dimensies om hulpbronnen te oogsten en deinst er niet voor terug om buitenaardse wezens te doden om ze te krijgen. Daarnaast heeft Rick ook nog een ​​hekel aan mensen met gezag en overheidsfunctionarissen in het algemeen. Toch heeft hij ook een zachtere kant. Wanneer hij het verlies van mensenlevens onnodig, dwaas of onredelijk vindt is hij geschokt, geschrokken of geïrriteerd. In die mate zelfs dat hij er al eens depressief van wordt en moet huilen. Een andere soft spot van Rick is zijn familie en dan voornamelijk zijn dochter Beth en zijn kleinzoon Morty.

Mortimer “Morty” Smith Sr. is de oogappel van Rick. Het is een goedaardige jongen die gemakkelijk te manipuleren is. Omdat hij stottert en problemen heeft op school wordt hij onterecht als niet erg slim bekeken. Maar de jongen kan heel goed luisteren en aanwijzingen opvolgen en is daardoor de perfecte persoon om mee te gaan op de waanzinnige avonturen van zijn grootvader. Rick heeft dan ook de neiging om zijn kleinzoon te beschouwen als zijn eigen persoonlijke helper. Toch is het niet allemaal kommer en kwel voor de kleine Morty. Zijn rare grootvader probeert namelijk ook vaak om zijn leven met zijn uitvindingen te verbeteren. En terwijl Morty aan het begin van de serie een ongelooflijk angstige en onderdanige tiener is, wordt hij na de vele avonturen zelfzekerder en onafhankelijker. In die mate dat hij zijn dominante grootvader meermaals tegenspreekt en zijn eigen zin doet. Rick en Morty zijn dan ook meer dan enkel kleinzoon en grootvader, ze zijn elkaars beste vrienden.

Interdimensionale absurditeit en surrealisme

Al bij het bekijken van de eerste aflevering is het duidelijk dat de makers hun mosterd bij een aantal andere geweldige animatieseries gehaald hebben. Zo doet de look and feel van ‘Rick and Morty’ ons denken aan onder meer ‘Family Guy‘, ‘Futurama‘ en het onvermijdelijke ‘South Park‘ en ‘The Simpsons‘. Daarnaast valt meteen de gelijkenis tussen de gestoorde professor Rick en dr. Emmett ‘Doc’ Brown uit ‘Back to the Future‘ op. En dat is geen toeval. ‘Rick and Morty’ is namelijk gebaseerd op een reeks korte animatiefilms die Justin Roiland maakte. ‘The Real Animated Adventures of Doc and Mharti,’ was namelijk een parodie op de wereldberoemde filmtrilogie. En net als in de andere series bevatten de verhalen tientallen referenties naar dagelijkse situaties en personen die in het nieuws gekomen zijn. Met dit grote verschil dat het taalgebruik, zoals in ‘South Park’, vuilgebekt en net iets gedurfder is. ‘Ricky and Morty’ is dan ook niet voor doetjes!

Een verzamelbox met vier seizoenen van ‘Rick and Morty’ dat betekent vier blu-rays of dvd’s met in totaal 41 verbazingwekkende en surrealistische avonturen. Daarnaast bevat elke disk een massa aan bonusmateriaal. Naast de gebruikelijke commentaren bij elke aflevering krijg je een stapel verwijderde scènes en ‘animatic sketches’ die het ontstaan en probeerversies van de afleveringen tonen. De ‘Behind-the-scenes featurettes’ en ‘Inside the episodes’ extra’s zijn uiterst boeiend omdat je er de makers kan volgen in hun creatieve proces. Een absolute aanrader!

De verzamelbox met de eerste vier seizoenen van ‘Rick and Morty‘ is beschikbaar op blu-ray en dvd.

Lees ook: ‘Soul’ en de muzikale aantrekkingskracht van het leven

Volg ons op sociale media of contacteer ons