‘Zee van Smaak’: Kustchefs brengen de lekkerste Noordzeeproducten op je bord

‘Zee van Smaak’: Kustchefs brengen de lekkerste Noordzeeproducten op je bord

7 oktober 2021 0 Door Deugenieten

Met een nieuwe actie rond ‘Zee van Smaak’ zet Westtoer de lokale producten uit de Noordzee in de kijker. Van 15 oktober tot 15 november 2021 zetten 53 kustchefs gerechten met diverse zeeproducten op hun kaart. Met het thema ‘Van boord tot bord’ willen ze de Belgische vissers ondersteunen.

Zee van Smaak‘ is niet alleen een sterke invalshoek om de Noordzeegastronomie aan de kust te promoten, het project steunt ook de Belgische vissers in Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge die dagelijks de verse producten uit de Noordzee tot bij de kustchefs brengen. De nieuwe samenwerking met 53 kustchefs benadrukt de unieke gastronomische troeven van de regio. De visserij, de Belgische vissers en de Noordzeegastronomie behoren namelijk tot het DNA van de kust.

Belgische vissers

Met als centrale thema ‘Van boord tot bord’ willen de Provincie West-Vlaanderen, Westtoer en hun partners iedereen informeren over de duurzame en lokale visserijproducten. Volgens gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu verbindt de actie dan ook perfect de streekgastronomie met de duurzame Noordzeevis. “Het brede publiek waardeert meer dan ooit producten uit de korte keten. De Belgische vissers zijn een schoolvoorbeeld van deze werkwijze. ‘Zee van Smaak’ eert het werk en de visie van onze vissers. De steun aan de vissers bezorgt de actie een extra dimensie.”

Voor Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer, is ‘Zee van Smaak’ een sterk inhoudelijk verhaal om de kust bij een breed publiek te positioneren als een eigentijdse reisbestemming. De nieuwe actie maakt dan ook deel uit van de seizoenverbreding van het kusttoerisme en ondersteunt tegelijkertijd de toeristische ondernemers.

53 chefs brengen Noordzeegastronomie op je bord

Van 15 oktober tot 15 november kan je in 53 restaurants aan zee proeven van de ‘Zee van Smaak’. Nog meer dan anders gaan de chefs aan de slag met dagverse producten uit de Noordzee.

Wij gingen alvast op degustatie bij Villa de Torre, gelegen in het historische centrum van De Haan, naast het geklasseerde tramstation. Chef Guido Francque wist ons aangenaam te verrassen met een aantal heerlijke gerechtjes. Op het menu stonden onder meer grijze Noordzeegarnalen met rode biet en West-Vlaams gedroogd rund, gemarineerde makreel met boerenkool en coppa van Duke of Berkshire en gerookte hondshaaibuik met gemalen biefstuk, hazelnoot en preikappers. De Noordzeekrab met Mabellekaas, zuurdesem en zeemelde zorgden eveneens voor een smaakexplosie. Als afsluiter presenteerde de chef zeewierkaas met knolselder en moerbeibes gevolgd door duindoornbesroomijs en seaweed balls met pure chocolade. Na deze heerlijke proeverij hebben onze smaakpapillen alvast zin gekregen in meer ‘Zee van Smaak’.

De chefs en de vissers hebben allemaal prachtige verhalen te vertellen waarin hun passie voor de zee en hun streek centraal staan. Je kan die verhalen gedurende de ‘Zee van Smaak’-actie gaan ontdekken bij de deelnemende restaurants. Meer info over de deelnemende zaken en het ‘Zee van Smaak’-gerecht dat ze serveren vind je op dekust.be/zeevansmaak.

Lees ook: Gault&Millau bundelt culinaire trekpleisters van Knokke-Heist in unieke gids

Volg ons op sociale media of contacteer ons