Vers, verrassend en lokaal: de culinaire parels van Pas-de-Calais

Vers, verrassend en lokaal: de culinaire parels van Pas-de-Calais

24 juli 2020 0 Door Deugenieten

Bij Frankrijk denken we al snel aan gedekte tafels met stokbrood, rode wijn en bijzondere kazen tijdens zwoele zomeravonden. Er is bovendien niets lekkerder dan dagverse en lokale producten. Met verse vis, streekproducten uit het binnenland en verschillende ambachtelijke bieren en wijnen heeft Pas-de-Calais dan ook alles in huis voor een reis vol cultuur, natuur en heerlijk eten. Kortom leven als God in Frankrijk doe je net over de grens.

Vers uit de zee

Het kustgebied in Pas-de-Calais heet de Opaalkust, een kilometerslange kustlijn met naast prachtige stranden en een wilde zee ook veel verse vis en zeevruchten. Boulogne-sur-Mer is de grootste vissershaven van Frankrijk en diverse lokale bedrijven hier zijn gespecialiseerd in verwerkte vis. Je haalt gewoon de vangst van de dag op bij een van de vele viskramen in de idyllische vissersdorpjes, of geniet van een plateau de fruits de mer in de speciale visrestaurants aan de kust. Lekkere voorbeelden zijn La Matelote in Boulogne-sur-Mer of Au Côte d’Argent in Calais, beide zijn namelijk voorzien van een Michelinster. 

Noord-Franse wijngaarden

Niets smaakt beter dan een goed glas witte wijn bij een heerlijk visgerecht. Ook hiervoor moet je in Pas-de-Calais zijn. Op de wijngaard van Terril Haillicourt groeien de druiven die gebruikt worden voor de “Charbonnay”, een heerlijke witte fijn met een boterige smaak.

Kaas, onmisbaar tijdens een borrel

Pas-de-Calais kent meerdere prijswinnende kaasrijpers, die hun beroep vol passie uitvoeren. Zo beheren de broers Antoine en Joachim al 30 jaar lang la Ferme du Vert, een ambachtelijke kaasmakerij in Wierre-Effroy. Voor hun kazen gebruiken ze de romige melk van boerderijen in de groene heuvels rond Boulogne-sur-Mer en dit zorgt voor extra veel smaak. Ook de overige kaasrijpers in de streek gebruiken veelal lokale ingrediënten en de prijswinnende kazen zijn in het hele gebied te proeven in restaurants, kaaswinkels of op de makerijen zelf. 

Traditionele bieren 

Belgie is natuurlijk het bierland bij uitstek. Maar ook Pas-de-Calais is al sinds de middeleeuwen een streek van bierbrouwers. Je vindt er dan ook brouwerijen die al generaties lang de meest smaakvolle bieren produceren, van blond tot bruin en van wit tot tripel. Naast dagtrips langs verschillende brouwerijen kunnen deze ook individueel bezocht worden. Zoals bijvoorbeeld bij Brasserie Quentovic aan de kust van Montreuil-sur-Mers of bij La Goudale in Saint-Omer. De bieren zijn natuurlijk ook te bestellen op de zonnige terrassen die Pas-de-Calais rijk is en vormen zo de perfecte afsluiter na een dag vol cultuur!

Meer tips voor je vakantie aan de Franse Opaalkust vind je hier.

TIP: Ben je op zoek naar een leuke en unieke verblijfplaats in Frankrijk maar wil je toch genieten van Belgische gastvrijheid? In Logeren bij Belgen in Frankrijk, uitgegeven door Lannoo, vind je bijna 200 chambres d’hôtes en charmehotelletjes in Frankrijk, gerund door Belgen die het roer durfden om te gooien. Van design tot rustiek, van boerderij tot kasteel. Van aan de Noordzee tot de Côte d’Azur en van Normandië tot in de Pyreneeën. Keuze genoeg om een gepast adresje te vinden in Frankrijk, met een Belgisch tintje. Het boek is te koop in de boekhandel of online bij Lannoo.

Volg ons op sociale media of contacteer ons