Van Canzonissima tot Eurosong: 65 jaar Belgische preselecties voor het Eurovisiesongfestival

Van Canzonissima tot Eurosong: 65 jaar Belgische preselecties voor het Eurovisiesongfestival

10 mei 2021 0 Door Deugenieten

André Vermeulen dook in talrijke Belgische archieven op zoek naar artiesten, titels, uitslagen en onbekende weetjes over de Belgische preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Die schat aan informatie bundelde hij nu in het unieke boek ‘Van Canzonissima tot Eurosong’.

Op 18 mei is het zover. Dan speelt Hooverphonic de pannen van het dak tijdens de halve finale van het Eurovisiesongfestival. Of de Sint-Niklase band een finaleplaats in de wacht sleept is nog even afwachten. Om alvast helemaal in de sfeer te komen van het grootste muziekfestival ter wereld, gingen wij ons verdiepen in ‘Van Canzonissima tot Eurosong‘, het pas uitgebrachte boek van notoir Songfesivalkenner André Vermeulen.

‘Van Canzonissima tot Eurosong’ is een stevig gevuld, 320 pagina’s tellend boek geworden over 65 jaar Belgische preselecties voor het bekende liedjesfestival. ‘Mister Eurosong’ André Vermeulen – niet te verwarren met drievoudig winnaar ‘Mister Eurovision’ Johnny Logan – vertelt hoe het er gedurende al die jaren aan toe ging tijdens de soms spraakmakende preselecties van de liedjes. Want niet elk jaar wordt de deelnemende artiest voor België rechtstreeks geselecteerd door VRT of RTBF. Soms duurde zo’n preselectie maar één tv-uitzending lang. Maar geregeld gingen er weken en soms zelfs maanden over voordat de artiest werd gekozen uit een plejade aan kandidaten.

Kwestie van staatsbelang

De keuze van de artiest die ons land mag vertegenwoordigen leek in de loop der jaren soms echt wel van staatsbelang te zijn. Meermaals was er boe-geroep te horen in de zaal wanneer de jury commentaar gaf op het optreden van een artiest. Maar het kon ook erger: Wanneer Kalinka in 1967 nog maar het podium betrad, begonnen supporters van zanger Ronny Temmer haar optreden te verstoren. Kalinka gooide halverwege haar nummer de microfoon weg en liep huilend de coulissen in. Tijdens een andere preselectie won diezelfde Kalinka maar werd ze alsnog gediskwalificeerd omdat haar nummer drie minuten en één seconden duurde. Volgens het reglement dus één seconde te lang!

Het liedjesfestival is niet alleen belangrijk voor het land. Voor de artiesten zelf kan het het begin van een succesvolle carrière betekenen. Zo werd K3 wereldberoemd in Vlaanderen en Nederland nadat jurylid Marcel Vanthilt de meisjes “fijne vleeswaren” noemde. Voor andere artiesten kan de belangstelling een flinke boost aan hun carrière geven. Wist je trouwens dat Nicole Josy de absolute recordhoudster is wat betreft deelnames aan de preselecties? Ze nam maar liefst 5 keer deel, twee keer solo en drie keer met haar onafscheidelijke wederhelft Hugo Sigal. Samen behoren ze dan ook tot het culturele erfgoed van het songfestival.

Microbe van jongs af aan

Als één iemand dit boek kon schrijven, dan is het wel André Vermeulen. Als jongetje van elf raakte hij reeds gefascineerd door het Eurovisiesongfestival en de Belgische preselecties. Als VRT-journalist maakte hij meer dan dertig jaar reportages over het festival. 23 jaar lang verzorgde hij de rechtstreekse commentaar op televisie bij het Songfestival. En tijdens preselecties zat hij herhaaldelijk in de vakjury.

‘Van Canzonissima tot Eurosong’ vertelt een onuitgegeven, nog nooit verschenen verhaal. Om dit uniek boek samen te kunnen stellen, dook Vermeulen in de archieven van VRT en RTBF, doorzocht hij massa’s kranten en sprak hij met heel veel van de toenmalige kandidaten. Het boek is een combinatie van feiten en data, weetjes en indrukken hoe het er zoal aan toe ging tijdens de preselecties. Je komt er nieuwtjes te weten die nooit eerder werden verteld of openbaar werden gemaakt. Het boek doorbladeren is een plezier. Je komt er telkens nieuwe informatie en weetjes tegen die je zin geven om het boek te blijven ontdekken. Al snel ga je begrijpen dat de informatie over de preselecties minstens even interessant, zoniet groter is dan de belangstelling voor het eigenlijke muziekfestival. Het boek is dan ook een prachtig document voor de liefhebbers van de preselecties voor het grootste liedjescircus in Europa.

Ook nieuwsgierig naar oude en meer recente weetjes over de preselecties voor het Eurovisiesongfestival? Wil je je vooraf helemaal onderdompelen in de Songfestivalsfeer? ‘Van Canzonissima tot Eurosong’ koop je in je lokale of deze online boekenwinkel.

Lees ook: Thuis 25: achter de schermen bij Vlaanderens populairste soap

Volg ons op sociale media of contacteer ons