The Inspection legt homofobie binnen het Amerikaanse leger bloot

The Inspection legt homofobie binnen het Amerikaanse leger bloot

15 februari 2023 0 Door Deugenieten

In de Amerikaanse dramafilm The Inspection doet Ellis er alles aan om bij de marine te gaan en te slagen in een systeem dat hem als homoseksueel aan de kant zou schuiven. Ondanks het feit dat hij moet opboksen tegen diepgewortelde vooroordelen wordt het een plek waar hij zich thuis voelt.

De jonge Ellis French (Jeremy Pope) leeft op straat nadat hij verstoten werd door zijn homofobe moeder (Gabrielle Union). Het leven van de jonge zwarte homoseksuele man ziet er allesbehalve rooskleurig uit en biedt weinig toekomst. Vastberaden om zijn bestaan enige betekenis te geven besluit hij om bij het Amerikaanse leger te gaan. Als hij op het slagveld zou sterven zal hij tenminste niet langer als een verliezer maar als een held die voor zijn vaderland gestorven is beschouwd worden, zo redeneert Ellis.

Terwijl Ellis voldoet aan de fysieke vereisten om aan de militaire opleiding te beginnen slaagt hij er niet zo goed in om zijn seksuele geaardheid te verhullen. Hierdoor wordt hij het doelwit van opleidingsofficier Leland Laws (Bokeem Woodbine) en collega-rekruut Laurence Harvey (McCaul Lombardi). Officier Laws gaat hierin zo ver dat Ellis tijdens een reddingsproef bijna verdrinkt.

Terwijl Ellis er in het begin nog aan dacht om op te geven raakt hij nu helemaal overtuigd en gemotiveerd om door te gaan. Tijdens zijn strijd tegen de diepgewortelde vooroordelen en de slopende routines van de training vindt hij onverwachte steun en kameraadschap bij een aantal van de andere rekruten alsook bij Rosales (Raúl Castillo), een junior opleidingsofficier die het gedrag van zijn collega-officier afkeurt.

Don’t ask, don’t tell

Bij het begin van The Inspection krijg je de indruk naar een rekruteringsfilmpje van het Amerikaanse leger te kijken, maar dat idee wordt snel bijgesteld wanneer je geconfronteerd wordt met de beelden van de harde manier waarop Ellis behandeld wordt. Zowel zijn mederekruten als de opleidingsofficieren deinzen er niet voor terug om Ellis omwille van zijn seksuele geaardheid hardhandig aan te pakken. Maar omdat Ellis niets te verliezen heeft, blijft hij volharden en slaagt hij erin om de opleiding te voltooien.

Regisseur Elegance Bratton baseerde zijn debuutfilm op gebeurtenissen uit zijn eigen leven. Bratton diende van 2005 tot 2010 in het Amerikaanse leger. In volle nasleep van de aanslagen van 11 september bezette het Amerikaanse leger Irak, en voor veel zwarte Amerikanen was het leger de enige uitweg uit hun uitzichtloze bestaan. Met The Inspection levert Bratton een unieke getuigenis over de opleiding bij de marine en het ‘don’t ask, don’t tell’-beleid in het Amerikaanse leger.

Jeremy Pope als keuze voor de hoofdrol is een absoluut schot in de roos. Pope, zelf homoseksueel, slaagt er als geen ander in om een sympathieke Ellis neer te zetten in een wereld die niet altijd de beste bedoelingen heeft. Zijn Golden Globe-nominatie voor Beste Acteur in een Filmdrama is dan ook meer dan terecht.

The Inspection met in de hoofdrollen Jeremy Pope, Raúl Castillo, McCaul Lombardi, Aaron Dominguez, Bokeem Woodbine en Gabrielle Union is nu te zien in de bioscoop.

Lees ook: Bond in Motion toont 50 originele voertuigen uit 60 jaar James Bond-films

Volg ons op sociale media of contacteer ons