Russel Crowe legt zijn kaarten op tafel in Poker Face

Russel Crowe legt zijn kaarten op tafel in Poker Face

25 januari 2023 0 Door Deugenieten

In de wereld van poker met hoge inzetten schittert Russel Crowe als tech-miljardair en gokker Jake Foley. Hij nodigt zijn beste vrienden uit op zijn landgoed voor een pokeravond die ze nooit zullen vergeten en geeft ze de kans om meer geld te winnen dan ze ooit konden dromen. Om te kunnen spelen, moeten ze echter wel hun diepste geheimen op tafel leggen.

poker face film russel crowe

De openinsscène van Poker Face neemt ons mee naar de jeugdjaren van Jake Foley (Russel Crowe) die samen met zijn beste vriend Drew (de Amerikaanse rapper RZA) naar de plaatselijke vijver fietst. Aan de rand van de vijver, compleet met idyllische waterval, ontmoeten ze Mikey (Liam Hemsworth), Paul (Steve Bastoni) en Alex (Aden Young) met wie ze samen een partijtje poker spelen.

Jaren later zien we Jake als een echte selfmade man die zijn fortuin vergaarde dankzij bewakingssoftware die hij baseerde op het computerspelprogramma dat hij en zijn vrienden als tieners maakten. Nadat we Jake een bezoek zien brengen aan een goeroe die hem een soort waarheidsserum geeft komen we te weten dat Jake stervende is.

Als een soort van afscheid, of is het eerder om zijn buddies een laatste loer te draaien, nodigt hij zijn oude kameraden uit voor een ultiem spelletje poker. Wanneer zijn gasten arriveren aan het flatgebouw waar Jake een luxueuze penthouse betrekt, mogen ze elk een droomauto uit zijn uitgebreide collectie luxewagens kiezen. Bedoeling is dat de drie vrienden om ter snelst naar het landhuis van Jake rijden, de locatie van het avondje poker. Jake zelf houdt vanuit zijn helicopter een oogje in het zeil terwijl het trio met de exclusieve wagens door het landschap racen. Eenmaal aangekomen in het met dure kunstwerken vol gestouwde landhuis stelt Jake zijn vrienden voor een moeilijke keuze. Ofwel houden ze de exclusieve luxe-auto ter waarde van een miljoen dollar, ofwel kiezen ze voor vijf miljoen aan fiches voor de pokeravond.

Dat het geen alledaags spelletje poker wordt blijkt al snel wanneer er maar liefst 25 miljoen dollar op de tafel ligt. Maar dat is niet het belangrijkste. De reden waarom Jake zijn vrienden heeft uitgenodigd is om hen te confronteren met hun grootste geheimen. Om die bevestigd te zien – Jake is van alle geheimen op de hoogte doordat hij de vrienden afgeluisterd heeft – vertelt hij hen dat hij ze vergiftigd heeft met het waarheidsserum. Een voor een biechten ze hun zonden op. De ene vriend is een suïcidale verslaafde die zijn zaakjes maar niet op orde krijgt, de andere wordt gechanteerd en heeft Jake financieel bedrogen. Maar het ergste is de vriend die een verhouding heeft met de tweede vrouw van Jake.

Eenmaal alle geheimen open en bloot op de pokertafel liggen wordt het feestje verstoord door een gewapend trio dat het huis van Jake komt leegroven. Omdat Jake en zijn buddies maar over één pistool met één kogel erin beschikken verschalken ze zich in de panic room. Ze hopen dat de dieven snel met hun buit zullen vertrekken. Maar dan arriveren plots de vriendin en dochter van Jake en zien de vrienden zich genoodzaakt tot actie over te gaan.

Crowe als manusje van alles

Crowe is niet de eerste acteur die zelf een scenario op papier zet en hij is zeker niet de eerste die eens achter het stuur wil zitten bij het maken van een film. Een pak grote namen waaronder Clint Eastwood, Robert Redford, George Clooney en Jodie Foster om er maar een paar te noemen gingen hem met succes voor. Vorig jaar nog kroop Olivia Wilde in de regisseursstoel voor Don’t Worry Darling. Volgens de meesten een geslaagd debuut, al kreeg de film vooral veel aandacht omwille van de vermeende ruzies en rivaliteiten op de set. Tegelijkertijd sprong vooral ook een stomende keukenscène met tieneridool Harry Styles in het oog.

Voor de Australische acteur is het trouwens ook niet de eerste keer dat hij de touwtjes in handen neemt. In 2014 regisseerde Crowe het oorlogsdrama The Water Diviner, en daar leek het grotendeels ook een beetje op, een drama dan toch. Het zal dan ook niet verwonderen dat de filmster niet meteen stond te springen om zijn plaats voor de camera opnieuw in te ruilen voor de regisseursstoel. Maar de verleiding was blijkbaar toch groot genoeg en het moet gezegd: zijn tweede poging is alvast veel beter geslaagd.

Poker Face is dan ook een aangename film over stinkendrijk zijn en vriendschappen die in de loop der jaren veranderen.

Poker Face van en met Russell Crowe en verder onder meer Liam Hemsworth, RZA, Aden Young, Steve Bastoni, Daniel MacPherson, Brooke Satchwell, Paul Tassone, Matt Nable, Benedict Hardie en Molly Grace is nu te zien in de bioscoop.

Lees ook: 12 films en series voor uren kijkplezier vol spanning en humor

Volg ons op sociale media of contacteer ons