Rosamund Pike schittert in humoristische misdaadfilm ‘I Care A Lot’

Rosamund Pike schittert in humoristische misdaadfilm ‘I Care A Lot’

11 augustus 2021 0 Door Deugenieten

Zorg dragen voor ouderen is mooi en voor Marla Greyson, een corrupte voogd, zelfs heel winstgevend. Wanneer ze het spaargeld van haar nieuwe slachtoffer wil stelen komt ze echter in moeilijkheden. Die lieve oude dame is namelijk minder onschuldig dan verwacht.

I Care a Lot’ vertrekt vanuit het juridisch principe dat de overheid zorg moet dragen voor mensen die daar zelf niet (meer) toe in staat zijn. Zo krijgt een rechtbank de bevoegdheid om de voogdij over een minderjarig kind of iemand die mentaal niet meer in staat is voor zichzelf te zorgen toe te wijzen aan een voogd. Een mooi uitgangspunt dat helaas nogal vatbaar is voor misbruik.

Neem nu Marla Grayson (Rosamund Pike), zij werpt zich op als wettelijke voogd voor bejaarden die zelf niet langer in staat zijn om hun eigen financiën te beheren. Marla beschikt over het talent om de wet in haar voordeel te gebruiken en in het nadeel van haar klanten. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het haar voor de wind gaat. Met haar bedrijfje neemt ze de zorg van tientallen ouderen voor zich. Nou ja, zorg is veel gezegd want ze dumpt de oudjes in een tehuis, zondert ze af van hun familie, verkoopt hun eigendommen en plundert hun rekeningen. Nadat één van haar klanten veel te vroeg komt te overlijden krijgt ze van Dr. Karen Amos (Alicia Witt), met wie ze onder één hoedje speelt, een tip over een schijnbaar perfect nieuw slachtoffer: Jennifer Peterson (Dianne Wiest). Ze heeft geen familie, heeft een mooi huis en beschikt over een flink gevulde spaarrekening.

Nadat Marla en Dr. Amos valselijk getuigen dat Jennifer lijdt aan dementie en verwardheid wordt ze door de rechtbank benoemd tot voogd. Marla laat Jennifer Peterson onder lichte dwang verhuizen naar een bejaardentehuis. Al snel blijkt echter dat die lieve oude dame niet zo’n gemakkelijke tante is. Maar gelukkig zit de directeur van het bejaardentehuis ook in het complot en krijgt mevrouw Peterson wat extra kalmeringsmiddelen toegediend.

Ondertussen beginnen Marla en haar vriendin Fran (Eiza González) het huis van de oude dame leeg te maken en verkopen ze haar auto. Terwijl ze haar bezittingen doorzoeken, ontdekken ze de sleutel van een kluis met daarin een horloge, goudstaven, bankbiljetten en verborgen diamanten.

Wanneer Marla’s vriendin en zakenpartner later helpt met het renoveren van het huis staat er plots een taxi voor de deur. Fran informeert de taxichauffeur dat Jennifer verhuisd is en stuurt de verbouwereerde man weg. Wat ze echter niet weet is dat de onschuldig lijkende mevrouw Peterson hierdoor haar maandelijkse afspraak met haar geheime zoon Roman (Peter Dinklage) mist. En die laatste is niet happy met wat er aan het gebeuren is. Hij stuurt een gladde advocaat richting Grayson met de eis om zowel zijn moeder uit het bejaardentehuis te halen als de inhoud van de kluis terug te geven. De vrijgevochten Marla laat zich echter niet intimideren en stuurt de advocaat wandelen. Wanneer ze uiteindelijk voor de rechter verschijnen wordt de zaak verworpen omdat de advocaat niet kan bewijzen dat mevrouw Peterson hem heeft ingehuurd. Terwijl Marla denkt dat ze hiermee de zaak gewonnen heeft, heeft ze echter alleen maar de woede van Roman op haar hals gehaald. En die blijkt nog veel minder onschuldig dan de oude mevrouw Peterson…

Humoristische misdaadfilm

Net als in het recente ‘Body Brokers‘ toont ‘I Care a Lot’ hoe mooie principes vaak makkelijk misbruikt kunnen worden voor geldgewin. In dit geval worden ouderen, die zogezegd niet meer voor zichtzelf en hun eigen financiën kunnen zorgen, verplicht onder voogdij geplaatst. Ze verliezen hierbij alle controle over hun eigen leven en worden compleet afhankelijk van iemand anders. Naarmate de film vordert wordt dit morele thema al snel naar de achtergrond geschoven en krijgen we een humoristische misdaadfilm voorgeschoteld. En het mag gezegd dat de film goed in elkaar zit. Is het niet dankzij het verhaal en de strakke regie van Jonathan Blakeson, dan zeker door het geweldige acteerwerk van Rosamund Pike en Peter Dinklage.

Rosamund Pike werd wereldberoemd dankzij haar rol van MI6-agent Miranda Frost in de James Bondfilm ‘Die Another Day‘. Maar het was pas in 2014 dat ze echt alle aandacht naar zich toe trok met haar vertolking in ‘Gone Girl‘ waarin ze naast Ben Affleck speelde. Die ijzersterke acteerprestatie leverde haar een Oscar-nominatie op. Helaas verdween ze daarna een beetje naar de achtergrond. Gelukkig is Pike nu helemaal terug. Voor haar rol als Marla Greyson ontving de actrice een Golden Globe.

Peter Dinklidge kende zijn doorbraak in 2003 met ‘The Station Agent’ en ‘Elf’  uit 2003. hij werd wereldberoemd in 2011 dankzij zijn rol in ‘Game of Thrones‘. Voor zijn rol als Tyrion Lannister ontving hij een Emmy en een Golden Globe Award.

In ‘I Care a Lot’ spelen ze samen een gevaarlijk kat-en-muisspel waar geen een van de twee ongeschonden uitkomt. En terwijl de slechterik in de meeste misdaadfilms een man is heeft Blakeson de rollen hier mooi omgedraaid. Grayson is een zelfzekere power-vrouw die zich in de harde mannenwereld door niets of niemand laat doen. Ze is de ‘bad guy’ waar je bijna sympathie voor voelt. Al moet het gezegd dat je evenveel medeleven krijgt met Roman als je ziet hoe Grayson zijn moeder behandelt. De strijd tussen de twee kemphanen laait hoog op en zorgt uiteindelijk voor een totaal onverwachte plotwending die moeiteloos terug aansluit bij het begin van de film.

‘I Care A Lot’ is geregisseerd door Jonathan Blakeson met Rosamund Pike, Eiza González, Dianne Wiest en Peter Dinklage en is nu te zien in de bioscoop.

Lees ook: ‘Hitman’s Wife’s Bodyguard’ zorgt voor chaos en vernieling op een bedje van absurde humor

Volg ons op sociale media of contacteer ons