Proeven met je neus: ‘air up’ maakt van je kraantjeswater een smaakfestijn

Proeven met je neus: ‘air up’ maakt van je kraantjeswater een smaakfestijn

6 december 2021 0 Door Deugenieten

Proeven met je neus is vanaf nu geen illusie meer want ‘air up’ ontwikkelde een nieuwe dranktechnologie die door een natuurlijke geur smaak aan water geeft.

De Duitse startup ‘air up’ ontwikkelde een nieuwe dranktechnologie die aan de hand van een wetenschappelijk trucje onze hersenen laat denken dat water een smaak heeft. Dankzij het toevoegen van een zogenaamde geurpod speelt de drinkfles een spel met onze zintuigen en hersenen en tovert het water om in smaakwater. ‘Air up’ is het eerste bedrijf ter wereld die deze innovatieve waterfles op de markt brengt.

Proeven met je neus

De ‘air up’-fles maakt gebruik van een neurologische truc: retronasaal ruiken of waarnemen van geuren via je mond. 80 procent van onze smaak wordt veroorzaakt door geur. In tegenstelling tot wat we algemeen denken kan geur ons reukcentrum in de neus ook bereiken via de keel. De geuren gaan dus door de keel naar het reukcentrum in de neus en worden zo door de hersenen als smaak waargenomen. Het is een natuurlijk proces dat eigenlijk erg vergelijkbaar is met de aroma’s van voedsel bij het kauwen.

Het belangrijkste onderdeel van de ‘air up’ waterfles is de zogenaamde geurpod met geparfumeerde lucht. Deze lucht is gemaakt van natuurlijke aroma’s. Via deze verwisselbare geurpods stroomt er lucht door je keel naar je neus zodra je een slok water drinkt. Hierdoor wordt het als smaak ervaren. En dat terwijl het water in de fles gewoon eenvoudig water blijft, of het nu plat of bruisend is. Iedere geurpod kan smaak geven aan ten minste vijf liter kraantjeswater.

Duurzaam alternatief voor wegwerpflessen

Niet alleen gezondheid maar ook duurzaamheid staat hoog op de agenda bij ‘air up’. Het bedrijf wil het overmatige gebruik van suiker in de vorm van frisdrank verminderen en tegelijkertijd plastic en CO2-uitstoot besparen. Daarnaast wil ‘air up’ het drinken van water stimuleren als dé manier om beter voor ons lichaam te zorgen.

De drinkfles van ‘air up’ heeft 25 tot 50 keer minder plastic nodig dan een liter smaakdrankjes. Tegelijkertijd vermindert het ook CO2-uitstoot doordat het aanschaffen van flesjes frisdrank niet meer nodig is. De hervulbare fles is gemaakt van BPA-vrij Tritan en het mondstuk van voedselveilige siliconen die ook in fopspenen worden gebruikt. De geurpods tenslotte zijn 100 procent recycleerbaar en de aroma’s zijn 100 procent natuurlijk.

De flessen zijn beschikbaar in antraciet, wit en een aantal hippe kleuren waaronder ‘hot pink’, ‘ocean blue’ en ‘electric orange’. Je kan de flessen afzonderlijk of in een handig starterspakket kopen. Deze bevatten naast de hervulbare ‘air up’-drinkfles ook een aantal geurpods. Op dit moment zijn er 20 verschillende smaken – van koffie tot cola, van kersen tot komkommer en van bosvruchten tot mango-passievrucht – verkrijgbaar.

Je kan de flessen, geurpods en accessoires makkelijk bestellen via air-up.com.

Lees ook: Dolfin, een Belgische chocoladeparel om van te genieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons