Prachtig kostuumdrama The Gilded Age over de strijd tussen oude en nieuwe rijken

Prachtig kostuumdrama The Gilded Age over de strijd tussen oude en nieuwe rijken

9 augustus 2022 0 Door Redactie

Julian Fellowes, de bedenker van Downton Abbey, weet de wereld opnieuw te verrassen met een prestigieus kostuumdrama: The Gilded Age. Na de dood van haar vader gaat de jonge ietwat naïeve Marian Brook in New York City wonen bij haar tantes. Marian raakt vervolgens verstrikt in het oogverblindende leven van haar schatrijke buren die behoren tot de zogenoemde nieuwe rijken.

The Gilded Age speelt zich af in 1882, na de Amerikaanse burgeroorlog. Een periode waarin macht, status en roddels centraal staan en de oude rijken neerkijken op de nieuwe rijken. Het is een tijd van grote economische veranderingen waar enorme fortuinen worden gemaakt, en verloren.

Nieuw geld, oude regels

kostuumdrama the gilded age

Na het overlijden van haar vader krijgt de jonge Marian Brook (Louisa Jacobson) te horen dat ze berooid achterblijft. Het grote huis waarin ze woont en haar luxueuze levensstijl blijken allemaal te berusten op de gebakken lucht die haar vader zaliger verkondigde. Op aanraden van haar advocaat Tom Raikes (Thomas Cocquerel) verlaat de rouwende Marian het landelijke Pennsylvania en trekt ze naar New York. Daar gaat ze inwonen bij haar conservatieve tantes Agnes van Rhijn (Christine Baranski) en Ada Brook (Cynthia Nixon). Tijdens de lange reis krijgt ze het gezelschap van Peggy Scott (Denée Benton), een aspirant-schrijver die op zoek is naar een nieuwe start. Op hetzelfde moment arriveert de familie Russell in de grote stad. De steenrijke spoorwegmagnaat en zijn ambitieuze vrouw nemen er hun intrek in het royale paleis dat ze lieten bouwen.

Al snel raakt Marian verstrikt in een sociale oorlog tussen haar tante Agnes van Rhijn, een telg van het oude geld, en haar schatrijke overburen George (Morgan Spector) en Bertha Russell (Carrie Coon), de nieuwe rijken.

Blootgesteld aan een wereld op de rand van de moderne tijd, moet Marian kiezen of ze de gevestigde regels van de samenleving volgt of haar eigen weg gaat.

Julian Fellowes, expert van het kostuumdrama

The Gilded Age werd geschreven door Julian Fellowes, een Engels acteur, schrijver en regisseur die we voornamelijk kennen als scenarioschrijver van de Britse serie Downton Abbey. In de populaire reeks en bijhorende films komen de verschillen in sociale status in de periode 1912-1925 aan bod. Ook de boeken van Fellowes vormen de inspiratie voor televisieseries. Zo is het kostuumdrama Belgravia, waarin de verschillen in sociale klassen en schandalen van de Londense society in de periode van 1815 tot 1840 aan bod komen, gebaseerd op zijn gelijknamige roman.

Met zijn kostuumdrama The Gilded Age neemt Fellowes ons deze keer mee naar het bloeiende New York City. Als gevolg van de economische veranderingen heerst er een duidelijk sociaal conflict tussen de oude rijken en de nieuwelingen die zonder schaamte met hun fortuin te koop lopen. En terwijl het establishment van achter de gordijnen neerkijkt op de nieuwe rijken proberen ze met alle macht om hun normen en prestige in stand te houden. De nieuwe rijken slagen er dankzij hun rijkdom en hun riante donaties aan allerlei goede doelen steeds meer in om een positie op de sociale ladder op te eisen.

Spel vol roddels en intriges

Nog meer dan in Downton Abbey laat The Gilded Age ons meegenieten van het glamoureuze leven dat de happy few eind 19de eeuw leidden. Gekleed in de meest extravagante jurken nodigden ze de beau monde uit om zich te komen vergapen aan hun vergulde paleizen tijdens de meest exuberante diners.

Tussen al de glitter en glamour van de rijke New Yorkers krijgen we meteen een bescheiden inzicht in de realiteit zoals ze rond de periode 1880 was. Het materialisme, de hebzucht en de kloof tussen arm en rijk en de manier waarop wit en zwart Amerika, na de afschaffing van de slavernij, tegenover elkaar stonden wordt fijntjes aan bod gebracht. Op de voorgrond zien we vooral een venijnig spel vol roddels en intriges van welgestelde dames die verscholen onder alle pracht en praal hun standing vergeten.

The Gilded Age kan bogen op een vijfsterrencast. Louisa Jacobson, de jongste dochter van Meryl Streep, speelt een fantastische Marian Brook die gaandeweg openbloeit tot een, voor die tijd, vrijgevochten vrouw. Naast haar schitteren onder meer Cynthia Nixon (Sex and the City), Carrie Coon (The Leftovers), Morgan Spector (Boardwalk Empire) en Jeanne Tripplehorn (Big Love). Andere castleden zijn Christine Baranski (Mamma Mia!), Denée Benton (UnREAL), Taissa Farmiga (American Horror Story), Simon Jones (Downton Abbey) en Harry Richardson (Poldark).

De dvd-box bevat drie schijfjes met in totaal negen afleveringen die je meenemen naar het New York van weleer. Om de tijdreis helemaal compleet te maken staat er een pak aan bonusmateriaal op de dvd’s. Zo zijn er featurettes waarbij de hoofdacteurs uitleg geven bij hun rol en krijg je een rondleiding door de imposante decors. Daarnaast zijn er ook nog boeiende extra’s die meer inzicht verschaffen in de positie van de zwarte elite in die tijd en de strijd om de hoogste sociale posities tussen de oude en de nieuwe rijken.

Het eerste seizoen van het kostuumdrama The Gilded Age is nu verkrijgbaar in een mooie dvd-box die je onder meer hier online kan bestellen.

Lees ook: Kate Winslet schittert als getormenteerde detective in misdaadreeks ‘Mare of Easttown’

Volg ons op sociale media of contacteer ons