Operation Mincemeat, of hoe Churchill Hitler met een lijk en valse papieren misleidde

Operation Mincemeat, of hoe Churchill Hitler met een lijk en valse papieren misleidde

1 september 2022 0 Door Deugenieten

Operation Mincemeat is het waargebeurde uitzonderlijke verhaal over een ingenieuze list waarbij de geallieerden Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog om de tuin wisten te leiden.

operation mincemeat hitler

Midden in de Tweede Wereldoorlog zijn de geallieerden, onder leiding van de Britse premier Winston Churchill, vastbesloten om Europa te bevrijden uit Hitlers ijzeren greep. In het grootste geheim plannen ze een grootscheepse aanval op Sicilië. Maar ze staan ​​voor een onmogelijke uitdaging: hoe kunnen ze hun troepen beschermen tegen een mogelijk bloedbad? Twee officieren van de Britse inlichtingendienst, Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen), krijgen de opdracht om een strategie te verzinnen waarmee ze Hitler om de tuin kunnen leiden.

Operatie Gehaktbal

Operation Mincemeat was een belangrijk keerpunt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de geallieerden zich klaarmaakten om het vasteland van Europa binnen te vallen, wilden ze vooral voorkomen dat de soldaten in Sicilië zouden worden afgeslacht door de Duitse troepen.

Het was niemand minder dan Ian Fleming (Johnny Flynn), die later de immens succesvolle James Bond-romans schreef, die op het idee voor het misleidingsplan kwam. Flemming was op dat moment de assistent van admiraal Godfrey (Jason Isaacs), die tijdens de oorlog aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst stond en later inspiratie vormde voor M in de James Bond-verhalen.

Inlichtingenofficieren Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen) kregen de bijna onmogelijke opdracht om het plan te doen slagen. Vanuit een grauwe kelder in het centrum van Londen werkten ze een plan uit om Hitler te laten geloven dat de soldaten in Griekenland zouden aan land gaan.

Montagu en Cholmondeley zochten en vonden een lichaam dat er enigszins uitzag alsof het op zee was verdronken en afkomstig was van een vliegtuigongeluk. Ze deden het lichaam een uniform aan van een hoge officier en dropten het samen met een koffertje met valse documenten voor de kust van Spanje. Ze waren ervan overtuigd dat nazi-spionnen het lijk zouden oppikken en vervolgens de valse informatie doorspelen aan Adolf Hitler in Berlijn.

Geschiedenisles in je thuisbioscoop

Regisseur John Madden heeft een oorlogsfilm gemaakt die zich niet focust op de strijd aan de frontlinie. Met Operation Mincemeat brengt hij de focus op de helden die in de achtergrond, in een grauwe Londense kelder een ongeloofwaardig plan bedachten om de vijand te misleiden.

Operation Mincemeat is dan ook verfrissend in het genre van de oorlogsfilms en kent, ondanks het beladen thema, een pak grappige en zelfs absurde momenten. Toch zijn er voldoende scènes waarbij de ernst en de spanning van het scherm spatten.

De uitstekende acteerprestaties van onder meer Colin Firth en Matthew Macfadyen zorgen ervoor dat Operation Mincemeat een meer dan aangename geschiedenisles geworden is. Het vrouwelijk weerwerk in het mannenbastion van de inlichtingendienst wordt schitterend geleverd door Kelly Macdonald, in de rol van Jean. Naast haar is het genieten van Penelope Wilton die zowat het emotionele geweten van de film is.

Operation Mincemeat van John Madden met onder meer Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald en Peneloppe Wilton is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Lees ook: Prachtig kostuumdrama The Gilded Age over de strijd tussen oude en nieuwe rijken

Volg ons op sociale media of contacteer ons