Ontrafel het geheim van de wetenschap in ‘Escape Room The Game: Puzzle Adventures – Secret of the Scientist’

Ontrafel het geheim van de wetenschap in ‘Escape Room The Game: Puzzle Adventures – Secret of the Scientist’

23 februari 2021 10 Door Deugenieten

Escape Room The Game heeft een nieuwe variant binnen zijn collectie: Puzzle Adventures. Deze kruising tussen een escape room en een legpuzzel zet je hersenen aan het werk en zorgt voor uren spelplezier!

Deze twee Deugenieten begeven zich al eens graag in de duistere kamers van een escape room. Enkele uren rondsnuffelen, puzzels oplossen en linken leggen: We vinden het een leuke bezigheid. De spellen van ‘Escape Room The Game’ brengen het spelelement van een escape room naar je thuis. Sinds kort is er een nieuwe variant uitgebracht die een kruising is tussen escape room en legpuzzel: ‘Escape Room The Game: Puzzle Adventures’. Het eerste spel in deze reeks kreeg de naam ‘Secret of the Scientist’. Wij hebben het nieuwe spel alvast uitgetest en konden gelukkig op tijd ontsnappen.

Om ‘Escape Room The Game: Puzzle Adventures – Secret of the Scientist’ te spelen, is er weinig voorbereiding nodig. Het enige wat je nodig hebt is de speldoos met de opdrachten, een ruim speelvlak voor het puzzelen, pen en papier om aantekeningen en linken te maken én een paar geactiveerde hersenen. Die laatste zijn uiterst belangrijk als je het geheim van de wetenschapper wil ontrafelen.

Ready, set, go!

Zoals bij elke Escape Room begint het spel met een spannende inleiding. Het verhaal begint als volgt: Op een grijze avond gaat het zeurende alarm van een villa af, maar er wordt geen enkele alarmcentrale gewaarschuwd. Als beginnende wijkagent krijg je de opdracht om poolshoogte te gaan nemen bij de bewoner van de villa. Na enkele keren aanbellen is er nog steeds geen reactie. Je overweegt of je de toegang tot de woning moet forceren. Maar dan merk je dat de voordeur helemaal niet op slot zit. Dapper ga je de woning binnen en vind je er een vermoorde vrouw op de grond. Wanneer je terug naar buiten wil, merk je dat de deur is dichtgevallen en onmogelijk van binnenuit te openen is. De enige manier om buiten te geraken is door alle kamers te doorlopen en telkens de toegangscode naar de volgende kamer te vinden…

Na de inleiding is het voor ons duidelijk: Het avontuur is begonnen. We kunnen dus maar beter snel aan de slag gaan om het geheim van de wetenschapper te ontrafelen en zo te ontsnappen uit het huis. Onze eerste stap is het openmaken van een van de zes vakjes in de speldoos. Tot zover is het easy peasy. Maar nu begint het echte werk…

Puzzel de kamer,…

Op de flap van het geopende vakje staat een tekst die meer vertelt over de kamer die we net hebben betreden. Fijn om in de sfeer te komen, zo dachten wij, zonder veel aandacht te schenken aan wat er eigenlijk geschreven staat. Blijkt dat er in de begeleidende tekst per kamer wel wat hints verstopt kunnen zitten. Deze Deugenieten beseffen nu pas: Dit spel wordt geen ‘walk in the park!’

Wat zit er eigenlijk in het vakje? We nemen onze taak als ‘wijkagent’ ernstig en komen gezamenlijk tot het besluit: Dit zijn puzzelstukken! Een eerste overwinning vinden we zelf. (We hadden bijna een buurtfeest gegeven maar voorlopig verbiedt onze bubbel dat.) We besluiten dan maar aan de slag te gaan met de stukjes en gaan vlijtig aan het puzzelen. Omdat een van ons zich nog iets herinnert over hoe je het best aan een puzzel begint, beslissen we op zoek te gaan naar de puzzelranden. “Wat zijn we toch slim!”, hoor ik ons nog euforisch roepen. Tot we enkele tellen later tot de conclusie komen dat er meer dan 4 hoekstukjes aan deze puzzel zijn… Vreemd!

Ontrafel het raadsel,…

We willen niet alles meteen verklappen – we wedden dat jullie ook wel eventjes zoet zullen zijn met de puzzels – maar geven gemakshalve toch even mee dat we verrast waren door de vorm van de puzzel. Maar goed, eens de puzzel in elkaar zit, kan je aan de slag op zoek naar de oplossing van de raadsels die in de puzzel verwerkt zitten. Trouwens in sommige vakjes vind je naast de puzzel ook enkele hulpmiddelen die je nodig hebt om tot de juiste oplossing te komen.

Die oplossing bestaat in elke kamer uit 4 cijfers, die je in de juiste volgorde dient toe te passen op de puzzeldecoder. Indien juist samengesteld, geeft de puzzeldecoder het symbool aan van de volgende kamer. Krijg je een symbool dat niet terug te vinden is op een van de vakjes in de speldoos, dan heb je het raadsel niet juist opgelost en maak je best nog even je redenering opnieuw. Wie weet kom je tot andere inzichten die deze keer wel leiden naar de juiste geheime combinatie. Als je helemaal vastzit kan je gebruikmaken van de hulplijn. Achteraan het spelboekje vind je per kamer een aantal hints die je op weg zetten naar de correcte code. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn om voor eeuwig opgesloten te zitten in het huis!

…en alle puzzelstukjes vallen in elkaar!

Wanneer we uiteindelijk alle puzzels hebben opgelost en zo alle kamers van het huis hebben doorlopen, komen we het geheim van de wetenschapper te weten en kunnen we het huis verlaten.

Vooraleer we zover kwamen, hebben we heel wat plezier beleefd aan de pittige puzzels en doordachte raadsels. Op heel wat momenten voelden we onze hersenen kraken, want het raadsel in de ene kamer is al moeilijker dan in de andere.

‘Escape Room The Game: Puzzle Adventures – Secret of the Scientist’ is te spelen door 1 of 2 spelers. Het spel is echter ook geschikt voor wie in z’n eentje aan de slag wil en het geheim van de wetenschapper wil ontrafelen. Met z’n tweeën kan je natuurlijk overleggen over de verborgen hints en het ontcijferen van de raadsels. Bestaat je bubbel uit meer dan 2 personen, dan nog kan je dit spel spelen: Meer handen om de puzzel in elkaar te leggen, meer hersenen om kronkels te zoeken bij het ontwarren van de raadsels.

De adviesleeftijd voor het spel is 16+. We vinden dit erg begrijpelijk gezien de aard van de raadsels. Heb je jongere speurlui die zich mee aan het avontuur willen wagen, dan zullen zij zich het best uitleven bij het maken van de puzzels.

Het spel kan gespeeld worden op twee manieren: de Escape Room modus of de Puzzel Modus. In de Escape Room modus zet je een timer aan zodra je begint aan het ontrafelen van het mysterie. Op het einde van het spel kom je te weten hoe goed je het gedaan hebt. Deze modus zorgt voor extra druk en is vooral geschikt voor de liefhebber die al enige ervaring heeft met het uitpluizen van escape rooms. In de Puzzel modus kan je het geheim zonder tijdsdruk ontrafelen.

Boeiend spel, spannend verhaal

Het verhaal over het geheim van de wetenschapper zit erg goed in elkaar. We waren best onder de indruk over hoe we onszelf volledig konden verliezen in het verhaal. Dat is trouwens erg goed opgebouwd en spannend tot het einde. Het spel verloopt daardoor erg dynamisch. We overlegden vaak over mogelijke strategieën of we gingen met pen en papier op zoek naar de sleutel tot de juiste cijfercombinatie. Zowel de puzzels als de puzzeldecoder zijn van hoge kwaliteit, wat we persoonlijk een meerwaarde vinden bij dit soort spellen.

Eenmaal je het raadsel hebt opgelost, kan je alle puzzels en bijhorende hulpmiddelen terug in hun daartoe behorende vakjes stoppen. Zo is het spel klaar om andere speurneuzen het geheim van de wetenschapper te laten ontrafelen. Wij hopen alvast dat Identity Games snel een nieuwe titel toevoegt aan de nieuwe reeks ‘Escape Room The Game: Puzzle Adventures’.

‘Escape Room The Game: Puzzle Adventures – Secret of the Scientist’ is nu te koop in de spellenhandel en online. Meer spellen van Escape Room The Game kan je hier bestellen.

GIVEAWAY – Sla zelf aan het puzzelen met ‘Escape Room The Game: Puzzle Adventures – Secret of the Scientist!

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: Een avondje aandelen verhandelen en Ziljoenen verdienen? Dat is kinderspel dankzij ‘Big Money’!

Volg ons op sociale media of contacteer ons