Ontdek STRAAT, het museum voor street art en graffiti in Amsterdam

Ontdek STRAAT, het museum voor street art en graffiti in Amsterdam

2 december 2020 1 Door Deugenieten

Muren vol, huizenhoog en kleurrijk. Street art is niet meer weg te denken uit het straatbeeld anno 2020. In pakweg vijftig jaar is het van illegale underground activiteit uitgegroeid tot legitieme kunstvorm. Sterker nog: Het is een van de grootste kunststromingen van onze tijd. Daarom is er nu STRAAT, het museum voor graffiti en street art.

Amsterdam is hip, cool en constant in beweging. Naast de klassiekers vind je er meer en meer nieuwe musea. Zo kan je nu in de voormalige lasloods op het Amsterdamse NDSM-terrein meer dan 150 werken van (inter)nationale kunstenaars gaan bekijken in STRAAT, het grootste museum voor graffiti en street art ter wereld.

Citaat van de straat

Ooit vond je er de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij, een van de grootste scheepswerven van de wereld. Maar de voorbije jaren is het terrein in Amsterdam-Noord uitgegroeid tot een grote culturele hotspot. Zo vinden er regelmatig grote en kleine festivals plaats. Een van die culturele hotspots is STRAAT.

Street art valt op en dus ook de iconische mural van Anne Frank op de gevel van de gigantische loods waarin STRAAT gehuisvest is. De ruim 7.000 m2 grote loods is ingedeeld als een stad met straten, pleinen en kruisingen om het straatgevoel te versterken. Door het glazen dak en de open structuur van het gebouw verandert het licht binnen mee met het buitenlicht. Maar is street art binnen nog wel street art?

Met de openingstentoonstelling ‘Citaat van de straat‘ probeert het museum alvast een antwoord te bieden. De 153 tentoongestelde kunstwerken zijn opgedeeld in vijf thema’s die de bezoekers uitnodigen hun eigen antwoord te vormen. Elk thema belicht een aspect van street art om mensen aan het denken te zetten over wat deze kunstvorm nu eigenlijk inhoudt.

STRAAT brengt buiten naar binnen

David Roos, curator en creatief directeur van STRAAT, over het museum: “Street art is een steeds groter wordend onderdeel van het huidige straatbeeld. De kunstwerken die op straat te vinden zijn, zijn dynamisch, kleurrijk en actueel. STRAAT brengt buiten naar binnen, geeft street art een podium en biedt context aan de werken. We vertellen het verhaal van de straat aan de hand van een collectie die op een natuurlijke manier is ontstaan, hier in de loods. Alle werken zijn gemaakt waar ze te zien zijn, net als op straat. Dat maakt STRAAT zo bijzonder.”

De doeken van negen bij vijf meter hebben de oppervlakte van een klein Amsterdams appartement en zijn indrukwekkend door hun omvang. De collectie omvat een grote diversiteit aan stijlen, vormen, technieken en verhalen. De collectie bestaat uit werken van onder andere de Nederlandse kunstenaars Street Art Frankey en FAKE, de Braziliaanse Rafael Sliks, de Britse David Walker en de Australische Helen Proctor.

Lees ook: Strike a pose! Wynwood, de perfecte achtergrond voor je Instagram

BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons