OMG! Gent verlengt Van Eyck-jaar tot en met juni 2021

OMG! Gent verlengt Van Eyck-jaar tot en met juni 2021

24 april 2020 2 Door Deugenieten

Ook het cultureel-toeristisch themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ wordt hard getroffen door de coronacrisis. Vele evenementen kunnen niet plaatsvinden en moeten worden uitgesteld. Om iedereen toch ten volle te laten genieten van het zinnenprikkelend programma, wordt het Van Eyck-jaar verlengd tot en met 24 juni 2021.

Na Rubens in 2018 en Bruegel in 2019 wou Vlaanderen dit jaar volop inzetten op de gebroeders Van Eyck om toeristen van over de hele wereld naar onze regio te lokken.

Cultuur Gent, MSK Gent, VisitGent, Toerisme Vlaanderen en Brussels Airlines sloegen de handen in elkaar en trokken het Van Eyck-jaar feestelijk op gang op Brussels Airport. Voor de gelegenheid werden twee gates op de luchthaven in een Van Eyck-jasje gestoken en kregen de passagiers die richting Madrid vlogen een feestelijk ontbijt aangeboden. Bij het instappen van het vliegtuig kregen daarboven nog een speciaal ontworpen Van Eyck-kussentje uit handen van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en de Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir.

Onder het motto ‘OMG, Van Eyck was here‘ werden er vanaf 1 februari tal van activiteiten en evenementen – gaande van beeldende kunst, theater, dans, design, mode, muziek, gastronomie en shoppen – in de sfeer van Van Eyck en zijn magistrale meesterwerk, het Lam Gods, in Gent georganiseerd.

Zo kon je in het Museum voor Schone Kunsten (MSK Gent) naar ‘Van Eyck. Een optische revolutie‘. Het was meteen de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit, want terwijl er van de kunstenaar wereldwijd slechts een twintigtal werken bewaard zijn, was men er in geslaagd om 13 van zijn werken naar de Arteveldestad te halen.

Nadat het Van Eyck-jaar een paar maanden terug een vliegende start kende, kwam het Coronavirus roet in het eten gooien en moesten de evenementen afgelast of uitgesteld worden.

Laten we maar meteen met het slechte nieuws beginnen: de unieke tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie‘ in het Museum voor Schone Kunsten kan helaas niet verlengd worden.  

Gelukkig kunnen een aantal andere activiteiten wel verlengd en/of verplaatst worden.

Kleureyck – Van Eycks kleuren in design, de tentoonstelling over het vernieuwend en divers kleurgebruik, waarin heden en verleden met elkaar worden verbonden wordt verlengd tot 21 februari 2021. Het vertrekpunt van de tentoonstelling is het bijzondere kleurgebruik van Jan van Eyck, dat na de restauratie van Het Lam Gods opnieuw ten volle zichtbaar werd.

Floraliën Gent – Mijn Paradijs, een Wereldse tuin wordt verplaatst naar mei 2021. De iconische Floraliënhal in het Citadelpark zal volgend jaar gedurende 10 dagen lang het decor vormen voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars. Het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck en een afdruk van de tuin van bisschop Triest zijn het uitgangspunt en de inspiratiebron voor deze bloemententoonstelling. Meer info over de Floraliën vind je hier.

Kris Martin – EXIT wordt zeker tot 30 augustus 2020 verlengd. In de tentoonstelling ‘EXIT’ zit een subtiele dialoog met het oeuvre van Jan van Eyck. Ze is dan de bijdrage van S.M.A.K. aan ‘OMG! Van Eyck was here’. Het werk ‘Altar’ (2014) van Kris Martin werd buiten aan het portaal van de Sint-Baafskathedraal geplaatst. Het is een stalen replica van het 15de-eeuwse schilderij van de gebroeders Van Eyck. Martin reproduceerde enkel het kader en liet de panelen weg om het publiek door de open structuur te laten kijken naar de wereld rondom ons. Op deze manier verwijst hij rechtstreeks naar de intentie van de Van Eycks. Zij realiseerden het ‘Lam Gods’ namelijk als uiting van de toenmalige nieuwe artistieke visie, waarin de idealisering van de middeleeuwse traditie plaats maakte voor een gedetailleerde observatie van de natuur en de mens.

Lights on Van Eyck het magisch multimediaal spektakel wordt verlengd tot juni 2021. Lights on Van Eyck is een digitale en muzikale herinterpretatie van Het Lam Gods samengesteld door Mat Collishaw. De Sint-Niklaaskerk is de uitgelezen locatie voor wie houdt van een unieke mix van multimediale kunst, muziek en projectie.

Tijdens een Seven Senses Tour – van 4 juni tot 31 oktober 2020 – ontdek je Gent door de ogen van Jan Van Eyck en gebruik je net zoals de grootmeester al je zintuiglijke troeven: ruiken, voelen, proeven, horen, zien, je zesde zintuig aanscherpen en bewegen!

Een joviale Gentse gastheer of -vrouw neemt je mee op sleeptouw en laat je kennismaken met het prachtige erfgoed van de Arteveldestad. Zo word je meegevoerd langs historische pareltjes zoals het Kruideniershuis, het Vrijeschippershuis en het Geeraard de Duivelsteen. Vervolgens bevaar je de Gentse binnenwateren en aanschouw je een spektakel van digitale projecties in de tunnel onder het François Laurentplein. Tijdens de rondleiding bezoek je de winkel, werkplaats of het atelier van een ambachtelijke hedendaagse meester. Zo krijg je een unieke blik achter de schermen bij een van de vele vakmensen die de stad rijk is. Op verschillende stopplaatsen kan je proeven van ambachtelijk en lokaal geproduceerde lekkernijen, bereid met typisch middeleeuwse ingrediënten.

Van Eyck in de diep­te: Frictie en harmonie door het oog van architecten en kunstenaars is de eerste pop-upexpo in het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, kortweg GUM. In de expo rond perspectief en geometrie in het werk van Jan Van Eyck wordt zijn beroemde meesterwerk Madonna met kanunnik Joris Van der Paele onder de loep wordt genomen. Kende Van Eyck inderdaad de wetten van het perspectief niet, zoals algemeen wordt aangenomen? Je ontekt er alles over in het GUM tot 31 december 2020.

Meer info over deze en andere activiteiten tijdens het verlengde Van Eyck-jaar vind je hier.

Volg ons op sociale media of contacteer ons