Na meer dan 200 jaar wordt er opnieuw bier gebrouwen in de Abdij van Grimbergen

Na meer dan 200 jaar wordt er opnieuw bier gebrouwen in de Abdij van Grimbergen

27 mei 2021 2 Door Deugenieten

België is een klein land met een grootse biergeschiedenis. De toekomst van de Belgische bieren belooft echter nog veel meer goeds. In de Abdij van Grimbergen werd namelijk zopas een nieuwe Microbrouwerij geopend.

De bieren van Grimbergen zijn een vaste waarde in het Belgische bierlandschap. De abdijbieren zijn bekend omwille van hun authentieke, verfrissende smaak. De historische Abdij van Grimbergen, dichtbij Brussel, is de plaats waar het voor het biermerk 900 jaar geleden allemaal begon.

Over de eeuwen heen werd de abdij drie keer verwoest. De laatste keer was dat tijdens de Franse revolutie. Samen met die verwoesting, werd ook het brouwen gestaakt. Met de komst van de unieke microbrouwerij wordt er nu, voor het eerst in meer dan 200 jaar, opnieuw gebrouwen binnen de abdijmuren.

Innoveren met eeuwenoude brouwtradities

De focus van de nieuwe Microbrouwerij ligt op innovatie. De historische boeken van de abdijbibliotheek bevatten een schat aan informatie over eeuwenoude brouwtradities. Het brouwteam combineert dat vakmanschap met vernieuwende en hedendaagse brouwtechnieken om enkele unieke, exclusieve bieren te creëren. 

Pater Karel Stautemas, provisor van de abdij, speelde een belangrijke rol bij de constructie van de nieuwe installatie. Hij maakt sinds kort ook deel uit van het brouwersteam als abdijbrouwer in de Microbrouwerij van Grimbergen. “De Microbrouwerij is een plek om tradities uit het verleden nieuw leven in te blazen. Net als de feniks, ons symbool, vinden we de kracht om elke keer te herrijzen, maar ook om telkens nieuwe ideeën toe te voegen. We hebben bijna negen eeuwen ervaring. Puur vakmanschap dat we, in de zoektocht naar nieuwe, uitzonderlijke bieren en smaken, willen combineren met de innovatieve technieken van vandaag. De Microbrouwerij maakt dat mogelijk. Dat we er zullen kunnen experimenteren met verschillende stijlen en ingrediënten, is best spannend,” aldus Pater Karel.

Pater Karel combineert straks zijn dagelijkse leven in het klooster met het runnen van de Microbrouwerij. Daar ondersteunt hij meesterbrouwer Marc-Antoine Sochon, die ook sterk betrokken was bij de verrijzenis van de brouwerij. Marc-Antoine, een 28-jarig brouwgenie uit Frankrijk, brouwde zijn eerste bier in de garage van zijn ouders. Daarna verdiepte hij zich zowel in de kunst van het wijn maken als het bier brouwen. “We brouwen nu voor het eerst in meer dan 200 jaar weer bier in de abdij. We effenen het pad voor alle Belgische bieren wereldwijd. In de nieuwe microbrouwerij kunnen we ons laten inspireren door nieuwe én oude brouwtechnieken. Het laat ons toe om verschillende, uitzonderlijke bieren te creëren die je met al je zintuigen op een compleet nieuwe manier zal beleven.”

De nieuwste creaties van de Microbrouwerij van Grimbergen

Grimbergen lanceert voor de gelegenheid alvast drie nieuwe, boeiende bieren: Grimbergen Magnum Opus Brut Beer, Grimbergen Ignis Quadruple en Grimbergen Astrum Pale Ale.

  • Grimbergen Magnum Opus Brut Beer: Een speciaal moment vraagt om een bijzonder brouwsel. Magnum Opus bevat verfijnde toetsen van sappige peer, zeste van sinaasappel en een zoet vanille-aroma aangevuld met zachte, licht zoete hinten van mout. De gouden moutsoorten en de Nelson Sauvin hop maken van Magnum Opus een elegant bier met een echte sprankel. Perfect voor elk feest, wat de gelegenheid ook is.
  • Grimbergen Ignis Quadruple: Voor Ignis Quadrupel werd inspiratie gehaald uit de veerkracht van de paters, die alles wat ze koesterden, verwoest zagen door een brand, maar er toch in slaagden het opnieuw op te bouwen. Het brouwsel is, net zoals de abdij, een symbool van kracht, moed en vooruitgang. De mouten werden op beukenhout gerookt. Ze geven Ignis Quadruple een heerlijk, vurig aroma. De rokerige toetsen en het kruidige karakter van Grimbergen, dragen bij tot de krachtige, warme smaak van dit brouwsel.
  • Grimbergen Astrum Pale Ale: Geïnspireerd door de paters van de befaamde sterrenwacht van de Abdij van Grimbergen, gingen de brouwers zelf op ontdekking. Ze speurden de wereld af naar de allerbeste hop om hun brouwsels te doen schitteren. In Astrum Pale Ale wordt de sublieme Galaxy hop gebruikt. Een hopsoort geïmporteerd uit Tasmanië, Australië, die voor een frisse citrustoets zorgt. In combinatie met de allerbeste hop uit Vlaanderen zorgt dit voor een perfect uitgebalanceerd brouwsel.

Degusteren

De Microbrouwerij van de Abdij van Grimbergen beschikt over een bar en restaurant, waar je deze unieke bieren kan proeven en combineren met gerechten uit het restaurant Fenikshof. Later dit jaar opent Grimbergen ook een Brewery Experience Centre dat je onderdompelt in de inspirerende erfenis van Grimbergen en je de magie toont achter de innovatie.

Vanaf de zomer zijn de bieren ook verkrijgbaar via Prik&Tik en Belgian Beer Factory. In september zijn de bieren in een unieke cadeaubox (3 bieren + glas) nationaal te verkrijgen in supermarkten en bij drankencentrales aan de aanbevolen verkoopprijs van €14,99. Meer informatie over de Microbrouwerij van Grimbergen, de geschiedenis van Grimbergen en de Grimbergen-bieren vind je op www.grimbergen.com.

Lees ook: Dim’s, de smaakvolle dimsum van eigen bodem

Volg ons op sociale media of contacteer ons