Mobiel COVID-19 lab op Brussels Airport operationeel

Mobiel COVID-19 lab op Brussels Airport operationeel

13 oktober 2020 0 Door Deugenieten

Het mobiel laboratorium op Brussels Airport heeft zijn deuren geopend. Dankzij dit labo kunnen de stalen die in het Test Centre genomen worden, meteen ter plaatse, en dus nog sneller, geanalyseerd worden. Er zijn nu ook sneltests mogelijk waarbij het resultaat al binnen vier uur beschikbaar is. Sinds de opening van het Test Centre hebben al meer dan 7.000 passagiers zich laten testen op Brussels Airport.

Nadat het Test Centre op Brussels Airport een maand geleden de deuren opende, is nu ook het laboratorium operationeel. De resultaten van de PCR tests worden vanaf nu ter plaatse verwerkt. Op deze manier kunnen passagiers nog sneller hun resultaat ontvangen (binnen gemiddeld 9 uur, maximaal 24 uur).

Meer en sneller testen

Sinds de opening van het Test Centre op 14 september hebben al meer dan 7.000 mensen zich laten testen. Voor de heropstart van de luchtvaart en van de economie in het algemeen is testen cruciaal.

Dankzij het labo ter plaatse zijn nu ook PCR sneltests mogelijk waarbij het resultaat al binnen vier uur beschikbaar is. Dat is vooral nuttig voor vertrekkende passagiers die een negatief testcertificaat nodig hebben om naar een bepaalde bestemming te reizen.

PCR sneltests met resultaat binnen de 4 uur zijn mogelijk tussen 5u en 18u. Het resultaat van de sneltests afgenomen voor 5u is beschikbaar tussen 9 en 10u. Het resultaat van de sneltests afgenomen na 18u is de volgende ochtend beschikbaar tussen 9u en 10u.

Sinds begin oktober moeten passagiers die terugkeren uit een rode zone zich pas na vijf dagen laten teste. Zij blijven welkom in het Test Centre op Brussels Airport met hun activatiecode. Ook wie niet reist, maar zich moet laten testen in het kader van de contact tracing, of een voorschrift heeft van een arts, kan in het Test Centre terecht. Dit geldt ook voor de piloten en het boordpersoneel van de luchtvaartmaatschappijen en het personeel dat op de luchthaven werkt. Deze bijkomende testcapaciteit blijft noodzakelijk en belangrijk in de huidige gezondheidscrisis die ons land treft.

Wie een activatiecode heeft van de overheid (terugkeer rode zone of contact tracing) en een Belgische ziekteverzekering kan zich gratis laten testen. In het andere geval betaalt men 67 euro voor een standaard PCR test en 135 euro voor de PCR sneltest.

Het COVID-19 Test Center van Brussels Airport is dagelijks geopend van 3u30 ’s ochtends tot middernacht. Wie zich wil laten testen, maakt best online een afspraak via deze link.

Aanpassing van de temperatuurcontrole

Na de beslissing van de federale regering dat passagiers die terugkeren uit een rode zone zich pas 5 dagen na hun terugkeer moeten laten testen, zal de temperatuurcontrole voor aankomende passagiers vanaf 15 oktober worden stopgezet. De temperatuurcontrole voor vertrekkende passagiers blijft van kracht. De huidige opstelling zal binnenkort wel worden aangepast om de passagiersstroom te optimaliseren.

De andere sanitaire maatregelen blijven onverminderd gelden. De luchthaven blijft inzetten op sociale afstand, het dragen van mondmaskers, handhygiëne en de reiniging en ontsmetting van de infrastructuur.

Volg ons op sociale media of contacteer ons