Leah Thys schittert als Miss Shepherd in ‘De Dame in het Busje’

Leah Thys schittert als Miss Shepherd in ‘De Dame in het Busje’

10 september 2021 0 Door Deugenieten

Het heeft iets langer geduurd dan verwacht maar Leah Thys heeft eindelijk haar busje op de oprit van Alan Bennett kunnen parkeren. Thys toonde tijdens de première alvast waarom ze de grande dame van de Vlaamse podia is.

Donderdagavond ging in het Fakkeltheater het theaterstuk ‘De Dame in het Busje‘ van Loge10 Theaterproducties in première. De productie zou oorspronkelijk in juni 2020 in première gaan maar corona zorgde ervoor dat het 15 maanden later werd.

In het bijzonder kreeg hoofdrolspeelster Leah Thys te maken met de desastreuze gevolgen van corona. Zowel haar man Jos als Leah zelf raakten besmet met het virus en beiden belandden in het ziekenhuis. Tot overmaat van ramp haalde het virus de bovenhand bij haar man en overleed Jos De Man begin mei aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Terwijl Leah het overlijden van haar man een plaats probeert te geven, wil ze haar publiek niet teleurstellen door haar professionele afspraken na te komen. Bovendien verlangde ze opnieuw naar het contact met het publiek. Het was bij de première dan ook uitkijken naar Leah Thys die de hoofdrol speelt in ‘De Dame in het Busje’.

Een waargebeurd verhaal

‘De Dame in het Busje’ is een waargebeurd verhaal en speelt zich af in Londen begin jaren ’70. Toneelschrijver Alan Bennett vestigt zich in Camden Town en merkt in zijn straat een oude dame op die in haar busje lijkt te wonen. Miss Shepherd, de vrouw waarvan niemand weet waar ze vandaan komt, vraagt aan Bennett of ze haar busje tijdelijk op zijn oprit mag parkeren. Achteraf blijken die enkele weken 15 jaar te zijn geworden.

Tijdens die vijftien jaar probeert de schrijver het mysterie te ontrafelen van deze autoritaire en wispelturige vrouw, die niets of niemand spaart.

​In de wereld van Miss Shepherd is muziek vreselijk, is de Maagd Maria een zegen en liefdadigheid een hobby. Enigszins vertederend wordt ze een figuur van de buurt. Wat begon als een tegen wil en dank toegestane gunst, werd een relatie die hun beide levens veranderde. Een onwaarschijnlijk, ontroerend, hilarisch maar bovenal waargebeurd verhaal.

Mix van menselijkheid en humor

En of Leah Thys schittert als het betweterige, stinkende en sjofele vrouwmens! Hoe deftig en sjiek Marianne Bastiaens uit ‘Thuis’ is, zo geheel verschillend is het personage van Miss Shepherd. En ook die rol weet Leah perfect realistisch in te vullen. Ze wordt bovendien omringd door een prachtige cast. Guillame Devos en Maxime De Winne spelen allebei Alan Bennett. De eerste speelt de schrijver, de andere speelt zijn gedachten. Een rol die beide acteurs op fantastische wijze weten weer te geven. Ze spelen perfect op elkaar in, zoals te verwachten is van een schrijver en zijn gedachten.

De ‘uptight’ buren van Bennett worden mooi vertolkt door Erik Goris en Ann Pira. Ann De Winne speelt de geestelijk zieke moeder van Bennett. Nathalie Wijants speelt de overijverige, en daardoor vaak grappige, sociale assistente. Wouter Vermeiren is de bad guy die Miss Shepherd het leven zuur maakt. Bruno Van Heystraeten neemt de rol van zowel de gedienstige ambulancier, de glurende lijkbidder als de partner van Alan Bennett voor zijn rekening. Deze kleine rollen weet Bruno perfect te combineren met de regie van het stuk, die bovendien knap in elkaar zit.

Tussen alle meningsverschillen, zotheid en komische situaties door, is ‘De Dame in het Busje’ vooral een mooie mix van menselijkheid en humor waarin Leah Thys de rol van haar leven speelt als Miss Shepherd.

‘De Dame in het Busje’ is nog te zien tot 3 oktober in Fakkeltheater in Antwerpen. Meer info en tickets via www.loge10.be.

Lees ook: Stany Crets maakt experimentele versie van rockmusical ‘RENT’

Volg ons op sociale media of contacteer ons