Keanu Reeves zoekt de grens tussen fictie en realiteit in The Matrix Resurrections

Keanu Reeves zoekt de grens tussen fictie en realiteit in The Matrix Resurrections

25 april 2022 0 Door Deugenieten

In The Matrix Resurrections keren Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss terug als hun beroemde personages Neo en Trinity. Ook nu weer moet The One kiezen tussen fictie en realiteit.

the matrix resurrections movie film filmtip

The Matrix Resurrections is eindelijk uit op dvd en blu-ray. Wie de vierde film in de grensverleggende The Matrix-reeks vorig jaar niet in de bioscoop gezien heeft, kan zich nu thuis helemaal onderdompelen in het spannende scifiverhaal.

Na The Matrix, The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions keren Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss eindelijk terug als hun beroemde personages Neo en Trinity. 60 jaar na Neo’s vermeende dood moet hij opnieuw de strijd aangaan tussen de mensheid en de machines in een wereld die schommelt tussen fictie en realiteit.

Fictie versus realiteit

Thomas A. Anderson (Keanu Reeves) woont weer in de Matrix. Als ontwerper van computergames heeft hij de plot van de eerste drie films omgezet in een computergame dat geheel toepasselijk The Matrix heet. Maar omdat hij last heeft van waanideeën en geloofde dat de actie echt had plaatsgevonden, is hij in psychiatrische behandeling. Om zijn waanideeën te onderdrukken moet hij van zijn therapeut (Neil Patrick Harris) regelmatig een blauwe pil slikken. Al bij al een saai leven, maar dat verandert wanneer hij Bugs ontmoet.

the matrix resurrections movie film filmtip

Computerhacker Bugs (Jessica Henwick), zoals de bug in een computerprogramma, is op zoek naar de Ware die zichzelf jaren geleden heeft opgeofferd voor de mensheid. Die ware is dus Thomas Anderson/Neo. Door zijn ontmoeting met Bugs moet Thomas/Neo opnieuw kiezen welk pad hij volgt. Ook Tiffany (Carrie-Anne Moss), een getrouwde vrouw en moeder van drie kinderen die dol is op opgevoerde motoren, moet al snel haar rol van iconische krijger Trinity weer opnemen. Yahya Abdul-Mateen II treedt in de voetsporen van Laurence Fishburne en speelt de wereldwijze Morpheus die opnieuw Neo’s gids is. Jonathan Groff speelt Thomas Andersons zakenpartner Smith. Hij is een gladde en zelfverzekerde zakenman met een nonchalante charme, een ontwapenende glimlach en oog voor het eindresultaat. Oftewel alles wat Thomas Anderson niet is.

Regisseur Lana Wachowski neemt ons in The Matrix Resurrections terug mee naar een wereld die bestaat uit twee realiteiten: het alledaagse leven en wat daarachter verborgen gaat. Om erachter te komen of zijn realiteit een fysieke of mentale constructie is en om te ontdekken wie hij werkelijk is, moet Thomas Anderson weer een belangrijke keuze maken. Maar als Thomas (oftewel Neo) iets geleerd heeft, dan is het wel dat keuzevrijheid, ondanks dat het een illusie is, de enige manier is om de Matrix in of uit te komen. Neo weet dus natuurlijk al lang wat hij moet doen. Maar wat hij niet weet is dat de Matrix sterker, beter beveiligd en gevaarlijker is dan ooit tevoren.

Lana Wachowski regisseerde én schreef dit nieuwe deel uit The Matrix  filmsaga. Net als in de eerste films wordt er ook nu weer vlot geschakeld tussen werelden en worden we overspoeld met verbluffende stunts. Bovendien zitten er in The Matrix Resurrections een aantal coole flashbacks die het net iets makkelijker maken om bepaalde evoluties en plotwendingen te begrijpen. Terwijl het een onmogelijke klus is om de spectaculaire eerste film te overtreffen zorgen de visuele hoogstandjes en special effects er toch voor dat The Matrix Resurrections een streling voor het oog is. Voor wie net als ons maar niet genoeg kan krijgen van de buitengewone special effects en het meeslepende verhaal is The Matrix Resurrections dan ook een absolute aanrader. Je kan de film hier online bestellen.

Lees ook: Actieheld Gerard Butler op zijn best in de heerlijke actiefilm ‘Copshop’

Volg ons op sociale media of contacteer ons