Jeugdboek ‘De valstrik’ van Jo Claes is “niet voor mietjes”

Jeugdboek ‘De valstrik’ van Jo Claes is “niet voor mietjes”

1 juni 2021 0 Door Deugenieten

‘De Valstrik’ is het eerste boek uit de reeks ‘Niet voor mietjes’ van auteur Jo Claes. Het is bovendien het eerste jeugdboek van de Vlaamse auteur die vooral bekend staat om zijn misdaadromans.

Jo Claes is een Vlaamse misdaadauteur die vooral bekend geworden is met zijn reeks spannende boeken rond de Leuvense inspecteur Thomas Berg. In 2014 won hij met zijn thriller ‘De mythe van Methusalem‘ de Hercule Poirot-publieksprijs. In 2015 sleepte hij De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, in de wacht.

Sinds enkele jaren is Jo Claes ook schrijver van jeugdromans. ‘De valstrik is zijn eerste jeugdboek uit de reeks met de opmerkelijke titel ‘Niet voor mietjes’. De verhalen in deze reeks spelen zich af op de middelbare school en zijn bedoeld voor jongeren tussen 10 en 14 jaar oud.

De valstrik

Het verhaal draait rond Matthias Devriendt. Omdat zijn vader elders een nieuwe baan gevonden heeft, zit er voor het gezin niks anders op dan te verhuizen. Dat betekent ook dat Matthias naar een nieuwe school moet. Zelfs na twee weken voelt hij zich nog helemaal niet thuis op school. Bovendien wil Matthias niet erg opvallen om geen slachtoffer te worden van pestbuien. Om er wat ouder uit te zien en omdat het lekker stoer is, loopt hij vaak rond met de kap van zijn hoodie op het hoofd.

Wanneer een klasgenoot gepest wordt door Kobe, vindt Matthias het zijn taak om op te komen voor het slachtoffer. Daardoor komt Mathias zelf in het vizier van de pestkoppen met alle gevolgen van dien. Maar er is ook een positieve kant aan het verhaal: door zijn actie geraakt Matthias bevriend met Dante, het gepeste slachtoffer van Kobe. Dante is de slimste van de klas, loopt steeds rond met zijn tablet en draagt een bril met kleine ronde glazen wat hem de roepnaam ‘Harry Potter’ oplevert. Ook met Rani, een meisje met halflang rood haar en sproetjes rond haar neus, wordt Matthias vriendjes. Net als Matthias zijn Rani en Dante buitenbeentjes en net daarom kunnen ze het met elkaar zo goed vinden.

Wanneer een smartphone gestolen blijkt, wordt Rani beschuldigd van diefstal. Matthias komt op voor zijn vriendin en wil koste wat kost haar onschuld bewijzen. De drie vrienden trekken op onderzoek om uit te zoeken wie er Rani probeert in te luizen. Maar die zoektocht blijkt niet ongevaarlijk en het drietal doet dan ook een bizarre ontdekking.

Spannende jeugdroman

Auteur Jo Claes weet zich duidelijk goed in te leven in de leefwereld van jongeren. De dingen die de jeugd bezighoudt weet de auteur prima in het verhaal te integreren. De thema’s rond onder meer pesten, geloof,… zijn actueel en zullen zeker herkenbaar zijn bij heel wat lezers. De plot is dan ook erg geloofwaardig. Dat Jo Claes weet hoe een spannend verhaal te vertellen, heeft hij al meermaals bewezen in zijn volwassen thrillers. Ook in zijn eerste jeugdboek weet hij de spanning voor de jongere lezer op te bouwen, met aan het einde een ware climax. ‘De valstrik’ leest vlot en is een aanrader voor elke beginnende lezer die graag een spannend verhaal leest.

Wil jij ontdekken hoe Matthias en zijn vrienden het er in dit eerste verhaal van de reeks ‘Niet voor mietjes’ van afbrengen? Je kan het boek in deze online winkel bestellen. Je vindt er tevens de andere boeken van Jo Claes.

Lees ook: Fin & Rye: een romantisch regenboogverhaal over coming-out en… vuurvliegjes

Volg ons op sociale media of contacteer ons