‘In het voetspoor van zijn vader’ is meeslepende historische roman van Danielle Steel

‘In het voetspoor van zijn vader’ is meeslepende historische roman van Danielle Steel

31 mei 2021 1 Door Deugenieten

Met ‘In het voetspoor van zijn vader’ brengt bestseller-auteur Danielle Steel een aangrijpend romantisch verhaal tegen een historische achtergrond. Na hun bevrijding uit het concentratiekamp proberen Jakob en Emmanuelle een nieuw leven te beginnen in het beloofde land, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

In het voetspoor van zijn vader neemt ons mee naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wanneer het concentratiekamp van Buchenwald door Amerikaanse soldaten bevrijd wordt, is Jakob de enige overlevende van zijn familie. Ook de Parijse Emmannuelle overleeft het kamp als een van de nog weinig aanwezige vrouwen. Zij verloor er haar moeder en zus en blijft zo helemaal alleen over. Samen met Jakob, die ze leerde kennen in het concentratiekamp, wil ze een nieuw leven beginnen. Liefst ver van de ellende die ze hebben meegemaakt. Om bij dezelfde Amerikaanse sponsor terecht te kunnen, beslissen ze te trouwen en samen hun geluk te beproeven in het beloofde land.

Al snel blijkt dat de sponsor uit is op goedkope werkkrachten, eerder dan zijn goed hart te laten spreken. Het werk dat ze verrichten in de fabriek van hun sponsor is onderbetaald. Het is niet bepaald hun droom die ze voor ogen hadden. Jakob gaat op zoek naar ander werk en vindt dat bij diamantair Izzie. Vanaf dan breken er voor Jakob en Emmanuelle voorspoedige tijden aan. Niet alleen gaan ze er financieel op vooruit, ze zijn ook in blijde verwachting van een zoon Max.

Voorspoedige tijden

Vele jaren later, wanneer Max is afgestudeerd aan Harvard University, trekt hij met een vriend door Europa, op zoek naar de roots van zijn moeder en vader. Ze bezoeken Parijs, de plek waar zijn moeder ooit onbezorgd opgroeide. Ze gaan ook naar Wenen om te zien in welke luxueuze omgeving zijn vader is grootgebracht. Tenslotte brengen ze een bezoek aan het concentratiekamp van Buchenwald, de plek waar zijn ouders in mensonterende omstandigheden wisten te overleven. Het maakt grote indruk op Max, die zo meteen begrijpt waarom zijn ouders erg beschermend zijn over hun enige zoon.

Eenmaal terug in New York gaat Max aan het werk. Zoals hij heeft meegekregen van zijn ouders, is geld belangrijk om te kunnen overleven. Max zijn leven bestaat uit niet veel meer dan hard werken en geld verdienen. Zo heeft hij het geleerd van zijn moeder. Tot hij Julie ontmoet, een rotverwend jong meisje waarmee Max wil trouwen en een gezin stichten.

Jakob en Emmanuelle staan niet altijd achter de soms vreemde keuzes van hun zoon en zijn verloofde. Toch blijven ze voor hen een vaste steun, ook wanneer ze zien dat het minder goed gaat tussen Max en Julie. Maar ook bij Jakob en Emmanuelle loopt niet alles op wieltjes. Een grote tegenslag maakt dat ook zij hun leven een andere wending moeten geven.

Danielle Steel blijft top

Danielle Steel weet alweer te verrassen met een erg aangrijpende roman. Met meer dan 120 romans op de teller is ze een van de meest gelezen romanauteurs ter wereld. Haar boeken worden vertaald in 43 talen en verkocht in 69 landen. De kans is dus groot dat je al eerder een boek van Steel las, of het ooit zal doen in de toekomst.

De gekende schrijfstijl van Steel is erg vlot, meeslepend en aangenaam om te lezen. Maar dit boek gaat verder dan enkel een geromantiseerd verhaal. Zo is er de historische achtergrond van de concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog die aan bod komt. Ook de fysieke en mentale problemen die bevrijde gevangenen levenslang met zich meedragen, wordt in het boek op een gevoelige manier beschreven.

Het verhaal maakt verschillende tijdssprongen, de ene al groter dan de andere. Op die manier zijn we als lezer getuige van quasi het hele levensverhaal van Jakob en Emmanuelle. Halverwege het boek verlegt de aandacht zich van de ouders naar het verhaal van hun zoon Max en zijn vrouw Julie. Ondanks de nogal vreemde keuzes die Julie maakt, weet Steel haar alsnog genuanceerd en menselijk neer te zetten.

Las je nog nooit eerder werk van Steels hand, dan is dit boek alvast een aanrader. Het is een aangrijpende roman, in een historische context en hij leest als een trein. Je kan ‘In het voetspoor van zijn vader’ terugvinden in de boekhandel of hier online bestellen.

Lees ook: Arnout trekt met zijn hele hebben en Hauben ‘Dwars door de Middellandse Zee’

Volg ons op sociale media of contacteer ons