Geef juiste antwoorden, sprokkel seconden en word De Slimste Mens ter Wereld

Geef juiste antwoorden, sprokkel seconden en word De Slimste Mens ter Wereld

2 september 2022 0 Door Deugenieten

Met het bordspel van De Slimste Mens ter Wereld haal je de kennisquiz van Play4 in huis. Na 5 rondes weet je of je jezelf de slimste mens in de huiskamer mag noemen!

Het is elk jaar weer uitkijken naar het nieuwe seizoen van de legendarische quiz De Slimste Mens ter Wereld. Presentator Erik Van Looy, de komische juryleden en de bekende kandidaten maken dat het programma in Vlaanderen tot een van de toppers behoort. Vanaf 5 september start een nieuwe reeks van het quizprogramma, en niet zo maar een. Dit jaar is het programma aan zijn 20ste seizoen toe, iets wat Erik en zijn kompanen niet geruisloos willen laten voorbijgaan. Ter gelegenheid van dit jubileum maakten ze er De Allerslimste Mens ter Wereld van, waarbij heel wat sterke kandidaten van de voorbije jaren de revue zullen passeren. Zij zullen daarbij een voor een strijden voor de eervolle titel van De Allerslimste Mens ter Wereld.

Wij wilden alvast in de sfeer van de quiz komen en beslisten om het bordspel De Slimste Mens ter Wereld in huis te halen. Ideaal om een gezellig avondje te ontspannen en wat kennis op te doen. Het spel wordt gespeeld in 5 spannende rondes, zoals je ze kent van de televisiequiz. Zo wordt er begonnen met de 3-6-9-ronde waarin de spelers heel wat seconden bijeen kunnen sprokkelen. In de Open Deur-ronde geef je razendsnel de 4 passende antwoorden op een vraag. Daarna volgen nog de vaak gevreesde Puzzel-ronde en de Ingelijst-ronde. Tenslotte volgt de finale waarin getracht wordt de tegenstander naar 0 seconden te brengen wat de winnaar uiteindelijk de titel oplevert van De Slimste Mens ter Wereld.

Het spel maakt gebruik van stapels kaarten met vragen voor elke ronde en een elektronische spelconsole die voor elke speler de seconden bijhoudt. Je kan het spel spelen vanaf 2 personen en er kunnen tot 4 spelers worden toegevoegd aan de console. Geen paniek als je met meer dan 4 personen het spel wil spelen, ook daaraan is gedacht.

Handige elektronische timer

De console met de timers is erg handig, al kan je bij het eerste gebruik best even uitproberen hoe je timer precies werkt. Voor elke speler staat op de console een knop met bijhorende timer. De speler waarvan de knop oplicht is aan de beurt. Eens de knop ingedrukt lopen de seconden af. Nogmaals indrukken doet de timer stoppen. Seconden die door juiste antwoorden verdiend werden worden bijgevoegd via de +-toets. Per druk komen 20 seconden bij op de timer van de desbetreffende speler.

Eenmaal we de console onder de knie hebben, zijn we helemaal klaar voor het echte werk: de 3-6-9-ronde. Net zoals we het kennen van op tv, worden er in de openingsronde 15 vragen gesteld. De speler die vraag 3, 6, 9, 12 of 15 correct beantwoordt verdient 20 seconden. Geeft een speler het juiste antwoord, dan krijgt die ook de volgende vraag. Was zijn antwoord fout, dan krijgt de medespeler aan de linkerkant de kans het juiste antwoord te geven. Doordat de rol van quizmaster telkens wordt opgenomen door de medekandidaat rechts van de speler, kan iedereen deelnemen aan de quizvragen en meedingen naar de felbegeerde titel van De Slimste Mens.

5 spannende rondes

De eerste ronde was voor ons, net als de kandidaten in de tv-quiz, eentje om ‘erin te komen’. We weten ondertussen hoe we met de console moeten werken, en vinden het best praktisch dat de timers onze seconden bijhouden. We halen de stapel kaartjes boven met vragen van de tweede ronde: Open Deur. In deze ronde krijgt elke kandidaat een vraag ‘Wat weet je over…’ voorgeschoteld. Terwijl de seconden aftellen op de timer van de kandidaat, moet hij op zoek naar de 4 passende antwoorden. Elk juist antwoord levert 40 seconden op maar wanneer hij die niet alle vier weet te vinden, stopt hij best zo snel mogelijk zijn timer. De kandidaat links van hem mag desgewenst verder raden naar de overblijvende antwoorden. Maar let op, want de seconden tikken genadeloos weg van de timer.

Tijdens de Puzzelronde, een van onze favoriete rondes, krijgt elke speler om de beurt een kaartje met 12 trefwoorden of begrippen. De bedoeling is daarbij om linken te leggen tussen telkens 4 van die woorden en daarbij het sleutelwoord te vinden. Elk sleutelwoord levert 40 seconden op. Wanneer alle drie de sleutelwoorden zijn gevonden, stopt de timer, tenzij de speler al eerder zelf de timer heeft gestopt. Dan kan de kandidaat links naast hem alsnog op zoek naar de ontbrekende sleutelwoorden.

Al lijkt deze ronde op het eerste gezicht een fluitje van een cent, toch is ze best pittig. Terwijl je beseft dat de seconden aflopen op je timer, probeer je haastig 4 woorden te linken die je een sleutelwoord kunnen opleveren. Het bezorgt ons telkens weer de nodige stress wat het voor de andere spelers uiteraard weer leuk maakt. Maar ook zij moeten alvast op zoek naar de sleutelwoorden mocht de eerste speler ze niet vinden en zij alsnog aan de beurt komen.

Ronde 4: Ingelijst. In deze ronde krijgt elke speler een vraag waar 10 antwoorden bij horen. Eens je timer loopt, geef je zoveel mogelijk antwoorden. Elk juist antwoord, levert 20 seconden op. Maar let op je seconden die snel wegtikken. Wanneer je de tijd stopt, is het de beurt aan de speler aan je linkerkant om de ontbrekende antwoorden te vinden en zo tijd te sprokkelen.

’t Is gebeurd!

Tijd voor ronde 5, de Finale. Deze wordt gespeeld door de kandidaten met de meest resterende seconden op de timer. Een van de afgevallen kandidaten neemt de rol van quizmaster voor zijn rekening. In de finale krijgen de spelers een vraag waar 5 antwoorden bij horen. Bij elk correct antwoord verliest de tegenspeler 20 seconden. Wanneer je de tijd stopt, mag je tegenspeler de resterende antwoorden aanvullen. De speler met de minste seconden op de timer mag telkens de nieuwe vraag eerst beantwoorden. Dat maakt het uiteraard moeilijker voor je tegenstrever die op zoek moet naar de minder evidente antwoorden. De speler die de tijd van zijn tegenstander eerst op 0 weet te krijgen, die wint de finale en wordt bekroond tot De Slimste Mens ter Wereld.

Een spelletje van de gelijknamige tv-quiz duurt zo’n 45 minuten en kan gespeeld worden vanaf 2 personen. Het verschil bij 2 spelers is dat ze elkaars antwoorden niet kunnen aanvullen omdat de tegenkandidaat steeds quizmaster is. Uiteraard is het spelen met 3 of 4 kandidaten iets spannender en is het spelverloop gelijkaardig aan dat van de televisiequiz. Zijn jullie met meer dan 4 spelers? Ook dan is het perfect mogelijk dit spel te spelen. Het enige wat je nog nodig hebt is de online timer of de timer in de app die jouw seconden bijhoudt. Die maken trouwens gebruik van de gekende geluidjes uit de televisiequiz. Zo kom je nog meer in de sfeer van De Slimste Mens.

Wie reeds de eerste versie van dit spel in zijn bezit heeft, of wie de uitbreidingsset met extra vragen in huis heeft, kan zijn vragenkaarten toevoegen aan deze nieuwe spelset. Zo heb je alvast heel wat vragen voor uren speelplezier.

Kijk je net als ons reikhalzend uit naar het feestelijke 20ste seizoen van de quiz op televisie? Wil je thuis het spelplezier ervaren en de zenuwen voelen zoals de kandidaten in de studio? Schaf dan zeker de leuke spelset van De Slimste Mens ter Wereld aan en wie weet roep jij net als Erik Van Looy op het einde van de avond wel luidkeels ”t Is gebeurd!’ doorheen je woonkamer.

Het spel De Slimste Mens ter Wereld vind je in de lokale spellenwinkel of in de online speelgoedwinkel van bol.com.

Lees ook: Ben jij een goede speurneus? Kraak de code en ontmasker ‘De Mol’!

Volg ons op sociale media of contacteer ons