Gault&Millau bekroont The Chocolate Line van Dominique Persoone tot Chocolatier van het Jaar

Gault&Millau bekroont The Chocolate Line van Dominique Persoone tot Chocolatier van het Jaar

20 september 2022 0 Door Deugenieten

Al voor de zevende keer maakte Gault&Millau een selectie van de beste chocolatiers bekend in haar jaarlijkse chocolatiergids. Tijdens de uitreiking bekroonde Gault&Millau de ‘Chocolatier of the Year’ voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De ‘Discovery of the Year’-award werd uitgereikt aan een nieuwe ontdekking.

Zoals elk jaar brengt de Gault&Millau Chocolatier gids een selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinddegustaties. Ook dit jaar viel op hoe Belgische en Luxemburgse chocolatiers zoeken naar de beste chocoladebonen ter wereld, die ze steeds vaker van ‘bean to bar’ verwerken in hun ateliers. Naast de kwaliteit speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in de sector. De inspecteurs van Gault&Millau ontdekten weer een aantal nieuwe adressen waaruit de ‘Discovery of the Year’-winnaar werd gekozen. Daarnaast bekroonde Gault&Millau traditiegetrouw drie chocolatiers met de titel ‘Chocolatier of the Year’.

Dominique Persoone en Van Dender vallen in de prijzen

Tijdens een feestelijke uitreiking werd The Chocolate Line uit Brugge uitgeroepen tot Chocolatier van het Jaar 2023 voor Vlaanderen. Reeds dertig jaar lang is The Chocolate Line van Dominique Persoone steeds op zoek naar nieuwe grenzen van de chocolade. Zijn jarenlange ervaring en creativiteit heeft hij ondertussen gedeeld met zijn zoon Julius die als tweede generatie zijn intrede heeft gemaakt bij The Chocolate Line. Dominique Persoone wist het ambacht van chocolatier sexy te maken. Iets wat de hele sector ten goede is gekomen. Op zijn manier weet Persoone chocolade hip, cool en trendy te maken. Door te werken met onder meer de opbrengst van eigen cacaoplantages in Mexico is hij in ons land een van de wegbereiders van het ‘bean-to-bar’-gedachtegoed. Daarvoor engageert hij zich met lokale boeren en laat hij een deel van de opbrengst terugvloeien naar plaatselijke dierenzorg.

Door Herman Van Dender de titel van Chocolatier van het Jaar 2023 voor Brussel toe te kennen, onderstreept Gault&Millau het doorzettingsvermogen en engagement van deze artisanale chocolatier die reeds enkele jaren geleden met het ‘bean-to-bar’-concept startte. Door zijn strenge selectie van cacaobonen maakt hij chocolades met een enorme aromatische rijkdom. Tal van bekende chefs zijn dan ook steevast overtuigd van de kwaliteit en het karakter van zijn chocolades en gebruiken ze in hun desserts. Diezelfde strenge aanpak vind je eveneens terug in zijn chocoladerepen en pralines die in de winkel in Schaarbeek worden voorgesteld.

Pierre Plas uit Bastogne werd aangeduid als Chocolatier van het Jaar 2023 voor Wallonië onder meer dankzij de ‘grand cru’ chocolades met unieke smaken, steeds gemaakt van ‘bean-to-bar’.

Discovery of the Year 2023

Drie jaar geleden startten Michèle Jehay en haar zoon Christophe Prunier een chocoladewinkel in Herstal: By Michèle. Tijdens stages in Frankrijk ontmoette Christophe er Coralline, die even gepassioneerd is door chocolade als hijzelf en voortaan deel uitmaakt van dit familieproject. In hun winkel in Luik stellen ze een originele chocoladecollectie voor op basis van ‘pure origin’ cacaosoorten. En dit jaar openden ze een tweede verkooppunt in Luik. Hun praline ‘La Passionnée’, gevuld met een ganache met passievrucht, en Jivarachocolade en passievrucht aan de buitenkant, illustreert de gedrevenheid van dit trio die tot ‘Ontdekking van het Jaar 2023‘ werd gekroond.

Gids voor de chocoladeliefhebber

Voor de gids Gault&Millau Finest Chocolatiers 2023 werd een selectie gemaakt van maar liefst 123 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties waarbij zowel de visuele eigenschappen als de smaakeigenschappen van elk geproefd item onder de loep werden genomen. De gids telt 108 pagina’s om van te smullen en kan aangekocht worden via gaultmillau.be. Daar vind je trouwens de volledige selectie chocolatiers terug.

Lees ook: Dolfin, een Belgische chocoladeparel om van te genieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons