Flandrien Kaas, een kwestie van goede smaak

Flandrien Kaas, een kwestie van goede smaak

2 maart 2021 19 Door Deugenieten

Flandrien Kaas staat synoniem voor genieten, en laat dat nu net onze favoriete bezigheid zijn! Flandrien Kaas is een op-en-top Belgische kaas die gemaakt wordt op de traditioneel ambachtelijke manier.

Een stukje (kaas)geschiedenis

De Kazerij, de kaasmakerij achter Flandrien Kaas, kent een lange geschiedenis die stevig verankerd is in de West-Vlaamse klei. In 1934 al begon grootvader André met een groothandel in kaas. Elke dag was hij vroeg in de weer met zijn bakfiets om zijn kazen eigenhandig rond te brengen in Wervik, de thuisbasis van de kaasmakerij.

In 1977 nam Jean-Pierre Desmet het bedrijf van zijn vader over. Hij zorgde ervoor dat het bedrijf verder uitgroeide door de consument van de allerbeste kazen te voorzien. In 1995 trad ook Jan Desmet in de voetsporen van zijn grootvader, op zoek naar het beste recept voor de beste kazen.

Het was in deze ambitieuze zoektocht naar perfectie dat Flandrien Kaas het levenslicht zag in maart 2013. De huidige zaakvoerder Jan en zijn echtgenote Helga beslisten om de groothandelsactiviteit over te laten en zich vanaf dan te concentreren op het authentieke karakter en de ambachtelijke manier van het kaas maken.

De Flandrien Kaas draagt het ‘Handmade in Belgium‘-label, een onderscheiding voor het ambachtelijke karakter en wordt volledig geproduceerd met melk afkomstig van lokale boeren.

“Het was altijd de droom van mijn grootvader om een kaasmakerij te bouwen. Ik ben dan ook fier dat we erin geslaagd zijn om zoveel jaar later die droom waar te maken.” – Jan Desmet.

En dat valt duidelijk in de smaak. Sinds de start is Flandrien Kaas uitgegroeid tot dé referentie in het gamma van de harde goudse kazen. Het bedrijf wordt internationaal gelauwerd en kreeg al zeven keer een World Cheese Award.

Flandrien Kaas is al lang niet meer enkel in België populair. Ook in Frankrijk en in Nederland pikken ze graag hun kaasje mee. Om aan die steigende vraag te kunnen voldoen investeerde het bedrijf onlangs nog 3,5 miljoen euro in een nieuwe rijpingszaal en productielijn. Hierdoor is het nu mogelijk om 500 bollen kaas per dag te produceren en 1 miljoen kilo kaas te laten rijpen.

Kaas maken: een passie door de generaties heen

De Flandrien kazen worden bol voor bol liefdevol bereid onder het goedkeurend oog van onze kaasmeesters,” zo vertelt Jan Desmet trots. “Kaas maken, da’s precisiewerk van begin tot einde, met een stevige dosis passie, enthousiasme en geduld. Elke dag opnieuw.”

Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? De aanzet wordt gegeven met het selecteren van de beste koeien voor de beste melk. Vervolgens wordt de melk onderworpen aan een grondige kwaliteitscontrole. De melk varieert trouwens van seizoen tot seizoen. Het recept wordt in het kaaslabo dus naargelang het seizoen aangepast. Na een grondige kwaliteitscontrole en het vinden van het juiste recept, kan de kaas geroerd worden. Daar begint het echte werk: de kaas wordt nu langzaamaan in zijn uiteindelijke vorm gegoten. Nadat de melk getransformeerd is tot een prachtige kaasbol, die soms maar liefst 18kg weegt, wordt deze in het pekelbad gedompeld. Dat is een essentiële fase in het proces van melk tot kaas. Het pekelbad zorgt niet alleen voor een stevig korstje voor de kaas, maar ook voor de uiteindelijke smaak die elke Flandrien Kaas uniek maakt. De kaas blijft vervolgens nog zes weken tot achttien maanden liggen om goed te kunnen rijpen. Deze rijping is een essentieel onderdeel in het proces om de perfecte kaas te maken.

Van Jong tot Grand Cru

Flandrien Kaas wordt afgerijpt op 4 leeftijden: Jong, Gerijpt, Oud en Grand Cru.

  • De Flandrien Jong rijpt gedurende 6 weken op houten planken. Hierdoor krijg je een zachte, romige kaas die overheerlijk is op de boterham.
  • De Flandrien Gerijpt is een kaas voor echte kaasliefhebbers die hun smaakpapillen willen stimuleren. Net als zijn jongere en oudere broertjes rijpt de kaas op houten planken. Dankzij de lange rijping van 6 maanden smaakt hij veel pittiger dan een klassieke belegen kaas. Hij is daardoor ideaal voor op de boterham of op een kaasschotel. De Flandrien gerijpt is ook perfect als aperitiefhapje bij een lekker streekbiertje of een aangepast wijntje.
  • Na 12 maanden geduldig wachten, ziet de kaasmeester zijn vakmanschap bekroond met Flandrien Oud: een krachtige, volle kaas met een intense, verfijnde, romige smaak. De kaas smaakt heerlijk op een boterham maar is nog lekkerder als aperitiefhapje of als dessertkaas. Hij is perfect combineerbaar met een lekker trappistenbier of een volle, krachtige wijn.
  • De beste kazen mogen gedurende 18 maanden doorrijpen op vurenhouten kaasplanken tot Flandrien Grand Cru. Door dit lange rijpingsproces krijgt de kaas een brokkelige textuur en een lange, volle nasmaak. Dit alles maakt van Flandrien Grand Cru een heerlijke degustatiekaas voor échte bourgondiërs die zullen genieten van de zoutkristallen in de kaas.

Tot slot kan je ook kiezen voor de Flandrien Light. Deze is 35% minder vet en heeft een rijpingstijd van 8 weken. Deze kaas is bovendien lactose-arm en glutenvrij.

GIVEAWAY – Zelf zin gekregen in een heerlijk stukje Flandrien Kaas? Samen met de kaasmaker uit Wervik geven we maar liefst 30 kilogram (30x1kg) Flandrien Kaas weg !

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: WHOOwine: wijn met een verhaal, geselecteerd door Belgisch sommelier Lucia Buysschaert

Volg ons op sociale media of contacteer ons