Matt Damon vecht voor gelijke kansen in ‘Elysium’

Matt Damon vecht voor gelijke kansen in ‘Elysium’

25 februari 2021 6 Door Deugenieten

Elysium’ is een sciencefiction-actiefilm uit 2013 met Matt Damon en Jodie Foster waarvan het verhaal draait rond het contrastrijke armoedige leven op aarde en het luxeleven van de rijken in het ruimtehabitat Elysium. De film is nu uit op 4K Ultra HD.

Voor de liefhebbers van de betere sciencefiction-actiefilm is er goed nieuws: Sony Pictures Home Entertainment brengt de klassieker ‘Elysium‘ uit op 4K Ultra HD. Dat betekent dus levendigere actiescènes en optimale geluidsweergave, kortom: filmbeleving zoals het hoort!

Kloof tussen arm en rijk

In het jaar 2154 zijn er nog maar twee groepen mensen: de rijken en de rest. De rijken wonen op Elysium, een paradijselijk ruimtestation waar ze zonder zorgen kunnen genieten van hun luxeleventje. Ziekte en ouderdom bestaan er niet want medische apparatuur detecteert en herstelt meteen fysieke kwaaltjes. De andere groep mensen woont in de grootste armoede op de overbevolkte en verwoeste aarde. Max Da Costa (Matt Damon), een fabrieksarbeider met een strafblad, droomt net als vele arme zielen op aarde om ooit een ruimtereis te maken naar Elysium. Minister Delacourt (Jodie Foster) doet er daarentegen alles aan om het luxe leventje op Elysium te beschermen.

Wanneer Max tijdens een bedrijfsongeval blootgesteld wordt aan dodelijke chemische straling, heeft hij nog slechts 5 dagen te leven. Zijn enige kans om te genezen is gebruikmaken van de medische apparatuur die op Elysium beschikbaar is. Om daar te geraken neemt hij contact op met zijn vorige opdrachtgever Spider. Die weet hoe je illegaal mensen tot in Elysium kan brengen. In ruil voor het ticket richting paradijs vraagt Spider aan Max om een laatste klus te klaren. Het is het begin van een levensgevaarlijke missie die, wanneer ze correct is uitgevoerd, gelijkheid voor iedereen zal brengen.

Sciencefiction met een boodschap

Na een aantal jaren ervaring opgedaan te hebben in een reeks scifi-televisieseries maakte Neill Blomkamp zijn regiedebuut met ‘District 9‘. Deze felgesmaakte sciencefictionfilm uit 2009 werd niet alleen warm onthaald door het publiek, ook de critici waren enthousiast. Blomkamp slaagde erin om met zijn debuut maar liefst vier Oscarnominaties in de wacht te slepen waaronder die van beste film, beste visuele effecten en beste filmmontage. Logisch dat men voor de regie van ‘Elysium’ al snel bij Blomkamp uitkwam.

Voor ‘Elysium’ mocht Blomkamp meteen met klinkende namen als Matt Damon en Jodie Foster werken. Dankzij een flink productiebudget van 115 miljoen dollar kon hij zich bovendien helemaal uitleven in zijn sciencefiction-fantasie. Met het gekende resultaat als gevolg: indrukwekkende actiescènes, talrijke visuele effecten, boeiende maatschappelijke verhalen en sterke acteerprestaties. Blomkamp weet ze allen te mixen tot een geloofwaardig en interessant geheel.

Boeiend bonusmateriaal

Dat deze scifi-film uitkomt op 4K Ultra HD is voor fans van het betere actiewerk goed nieuws. De talrijke achtervolgingen en explosies uit deze film zijn ideaal om in je thuisbioscoop van te genieten. Scherpere beelden maken dat de actie nog beter tot zijn recht komt. Voeg daarbij nog de kwaliteitsvolle klankervaring van Dolby Atmos en je waant je bij momenten zelf Matt Damon als Max in volle actie.

Nog een pluspunt bij deze 4K-release zijn de nieuwe extra’s die op de disc staan. Zo komen we bijvoorbeeld meer te weten over de samenwerking met Bugatti bij het maken van vliegende auto’s. Regisseur Neill Blomkamp praat er over zijn liefde voor wagens die hij al van kleins af heeft. Een andere boeiende featurette gaat over de Elysium-miniaturen en hoe ze gecombineerd werden met het digitale werk. En in een 30 minuten durende behind-the-scenes-bonus krijgen we meer te zien over het kostuumontwerp, het vele stuntwerk dat te pas kwam bij het maken van deze film. We krijgen ook een kijkje in de vele visuele effecten die Elysium rijk is. Echt een waardevolle bonus voor de liefhebbers van de film.

Wie ‘Elysium’ in 2013 al in de bioscoop zag heeft ongetwijfeld heimwee naar deze scifi-klassieker. Voor anderen is deze uitgave een aangename eerste kennismaking met deze kaskraker van regisseur Neill Blomkamp.

Elysium’ van Neill Blomkamp met onder andere Matt Damon en Jodie Foster is vanaf nu beschikbaar op 4K Ultra HD en kan je hier bestellen.

GIVEAWAY – Beleef zelf ‘Elysium’ op 4K Ultra HD!

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: Herbeleef de ondergang van de wereld in de visuele spektakelfilm ‘2012’

Volg ons op sociale media of contacteer ons