Een zoete ontdekking: De heerlijke vruchten- en crèmelikeuren van Smeets

Een zoete ontdekking: De heerlijke vruchten- en crèmelikeuren van Smeets

19 augustus 2021 8 Door Deugenieten

Wie denkt aan Smeets denkt in eerste instantie aan de lekkere jenever waarmee het bedrijf uit Hasselt ons al 100 jaar verwent. Maar Smeets heeft meer te bieden dan enkel de klassieke graanjenever. Het gamma bevat onder meer zeven verrassende vruchtenlikeuren en vijf crèmelikeuren.

Smeets jenever bestaat 100 jaar en wie dacht dat de Hasseltse specialiteit daarmee een oubollig product geworden was heeft het helemaal mis. Smeets is springlevend en helemaal hot. Dat hoeft ook niet te verwonderen want Smeets is meer dan alleen maar jenever. Omdat we bij Deugenieten graag genieten van de lekkere dingen in het leven haalden we enkele flessen Smeets in huis. Op het menu een paar heerlijke cocktails op basis van Smeets Extra en de vruchten- en crèmelikeuren van Smeets.

In 1921 was Gerard Smeets dapper genoeg om te experimenteren. Hij creëerde een jenever die tot op vandaag nog steeds gedronken wordt, zij het puur of gemixt. Smeets Extra is met zijn uitgesproken graansmaak en aroma van kruiden en jeneverbessen het perfecte basisingrediënt van cocktails of culinaire bereidingen. Voeg daar een vruchten- of crèmelikeur aan toe en je hebt een heerlijke cocktail.

12 verrassende en heerlijke likeuren

Net als Smeets Extra is Smeets Citroen een echte klassieker. De likeur op basis van citroenextracten bevat citroenpulp die ervoor zorgt dat de likeur zijn unieke smaak blijft behouden.

Wil je de ultieme smaak binnen het gamma fruitlikeuren, ga dan voor Smeets Cactus. De licht bittere toets zal je zowel tijdens de koude wintermaanden als op een zomers zonovergoten terras kunnen bekoren. Smeets Cactus is dan ook de perfecte basis voor een heerlijke cocktail: de ‘Flemish Stinger‘.

Deze originele cocktail is op z’n minst tongprikkelend te noemen. Niet alleen omwille van de cactus in de ingrediëntenlijst maar ook door het gemberbier dat voor een verrassend aangename prikkelende sensatie zorgt.

Ingrediënten:

 • 20 ml Smeets Extra
 • 30 ml Smeets Cactus
 • 125 ml gemberbier
 • 1 of 2 limoenpartjes
 • stukje gember
 • schijfje gember

Vul een longdrinkglas met ijsblokjes en giet alle vloeistoffen erin. Vervolgens knijp je de limoenpartjes uit en voeg je ze samen met het stukje gember in het glas. Alles even goed omroeren met een barlepel. Tot slot versier je het glas met een schijfje gember.

Tip: Heb je de ‘Flemish Stinger’ liever iets zoeter, vervang het gemberbier dan door ginger ale.

Voor de zoetebekjes onder ons heeft Smeets trouwens nog een aantal andere heerlijke likeuren. Smeets Appel bijvoorbeeld heeft een volle smaak en een zachte afdronk. Smeets Appel-Kers is dan weer het resultaat van een originele combinatie. Smeets Bessenlikeur heeft de smaak van cassis, jeneverbes en rode bes. Absoluut verrassend is de Smeets Wafellikeur.

Wil je de zomer heel het jaar door in huis halen dan is de Smeets Mango-Passielikeur een echte aanrader. De exotische combinatie van mango en passievrucht is fris, fruitig en vooral heel lekker. Net zoals de andere likeuren kan je Smeets Mango-Passie gewoon puur, met ijsblokjes of gewoon heerlijk over een bolletje ijs degusteren. Wij gingen aan het mixen en creëerden onze eigen zomerse ‘Mango-Passion Martini‘.

Ingrediënten:

 • 50 ml Smeets Extra
 • 50ml Smeets Mango-Passie
 • 50ml droge rode vermout
 • hibiscus bloem 

Vul een martiniglas met ijsblokjes zodat het kan afkoelen. Vul een mixing-glas met alle ingrediënten en ijsblokjes en roer het mengsel gedurende enkele seconden. Haal het ijs uit het martiniglas en strain de cocktail erin. Voeg de hibiscus bloem toe als decoratie.

Naast de zeven heerlijke vruchtenlikeuren maakt Smeets ook vijf verrassende crèmelikeuren. Smeets Meloen verrast door zijn uitermate frisse smaak. De echte meloenextracten zorgen voor een heerlijk frisse afdronk. Deze likeur past dan ook perfect bij een zomers voorgerecht. Smeets Vanille is één van de bekendere smaken in België. Deze uiterst gebalanceerde crèmelikeur heeft een natuurlijke vanillesmaak met zachte roomtoets. In Smeets Chocolade smaak je het perfecte huwelijk tussen cacao, karamel en fondantchocolade. De toegevoegde room zorgt voor een smeuïg geheel. Smeets Hazelnoot is een topper binnen de crèmelikeuren. Hij combineert de smaak van hazelnoten met een vleugje karamel en een romige toets.

Smeets Crème Brûlée tenslotte is de perfecte afsluiter van elke maaltijd: De smaak van een lekker dessert in een borreltje. Smeuïg, zacht en zoet is deze likeur niet alleen de perfecte ‘guilty pleasure’, hij smaakt ook heerlijk in je koffie!

De Smeets Crème Brûlée is uitermate geschikt om een cocktail mee te maken. ‘From Hasselt With Love‘ bijvoorbeeld is geïnspireerd op de ‘Black Russian’ – met vodka en koffielikeur – die in het Brusselse Hotel Métropole uitgevonden werd. In de film ‘The Big Lebowski’ (1998) voegen ze er room aan toe en serveren ze een ‘White Russian’. In de Hasseltse versie wordt de vodka vervangen door jenever en wordt extra likeur toegevoegd.

Ingredënten:

 • 35 ml Smeets Extra
 • 25 ml Smeets Vanille of Smeets Crème Brûlée
 • 5 ml Smeets Wafel
 • 40 ml Smeets Hasselt Koffielikeur

Giet alle ingrediënten in een old fashioned glas en roer alles om met een barlepel. Vervolgens voeg je crushed ice of ijsblokjes toe en roer je nog eens kort om. Cheers!

Tip: Heb je geen shaker in huis, gebruik dan een lege, schone fles of meng alles goed door met een lange lepel.

De Jenever Revival

Om zijn 100ste verjaardag te vieren heeft Smeets een unieke ontdekkingsbox uitgebracht. Deze bevat ‘De Jenever Revival‘, een mooi vormgegeven boek dat de geschiedenis van dit vloeibaar Vlaams cultureel erfgoed vertelt. In het boek vind je ook 45 hippe cocktailrecepten. Naast het boek bevat de box ook een flesje Smeets Extra jenever, een cocktailglas en een barlepel. Je vindt de smaakvolle ontdekkingsbox in je lokale drankenhandel of je bestelt hem online op Smeets.be. De Smeets vruchten- en crèmelikeuren zijn te koop in de supermarkt en bij je lokale drankenhandel.

GIVEAWAY – Van al dat lezen dorst gekregen? Maak kans op een heerlijke Smeets Cactus, Smeets Mango-Passie of Smeets Crème Brûlée!

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: Vanaf nu maak je zelf je favoriete PepsiCo-frisdrank met SodaStream

Volg ons op sociale media of contacteer ons