Een magische reis door de schilderkunst van Vincent van Gogh

Een magische reis door de schilderkunst van Vincent van Gogh

24 februari 2021 8 Door Deugenieten

Nog tot en met 18 april kan je je in Antwerpen onderdompelen in het werk van Vincent van Gogh. Tijdens ‘Van Gogh: The Immersive Experience’ nemen imposante projecties en een bijhorend licht- en klankspektakel je mee naar het hart van het impressionisme.

Van Gogh: The Immersive Experience‘ is geen klassieke tentoonstelling maar een visueel spektakel dat je met behulp van vooruitstrevende multiprojectie-technologie en een bijhorend klank- en lichtspel, kennis laat maken met het leven en de mooiste werken van de impressionistische schilder.

Ontdek van Gogh zoals nooit tevoren

De tentoonstelling belicht hoe Vincent van Gogh de schilderkunst ontdekt en op zoek gaat naar een eigen stijl. Ook de studies naar zijn werken alsook de correspondentie met zijn broer komen uitgebreid aan bod. Deze thema’s worden geïllustreerd aan de hand van beelden, teksten en brieven die aantonen dat van Gogh de gewoonte had on voortdurend te schrijven en te tekenen.

Deze immersive experience doet dit niet aan de hand van originele schilderijen van de kunstenaar maar brengt de werken tot leven via verbluffende animaties. De geanimeerde schilderijen met verschillende optische effecten nemen je mee doorheen meerdere gethematiseerde werken van Vincent van Gogh.

Een onvergetelijke visuele ervaring

In de eerste ruimte krijg je op verschillende panelen meer informatie over het leven en de kunstwerken van Vincent van Gogh. Zo kom je meer te weten over van Goghs ‘Zonnebloemen’. In de ogen van zijn collega’s waren zonnebloemen boers en onelegant maar Vincent vond ze juist interessant. Hij gaf de zonnebloem dan ook de hoofdrol in een aantal van zijn schilderijen.

In het tweede deel van de expo kom je in een grote ruimte waar meer dan 200 werken van van Gogh rondom je geprojecteerd worden. Je herkent er ongetwijfeld ‘Sterrenwacht’, De Slaapkamer’, ‘Amandelbloesem’, ‘Zonnebloemen’ en een aantal van zijn bekendste zelfportretten.

Terwijl Vincent je meeneemt doorheen zijn levensverhaal stroomt er water langs de muren en op de grond, komen de personages uit de schilderijen tot leven en raast er een stoomtrein door het landschap. Gedurende 40 minuten word je volledig ondergedompeld in het werk van Vincent van Gogh.

Een 360°-wandeling met van Gogh

In de derde ruimte kunnen kinderen hun creativiteit de vrije loop laten. Er staan enkele bureaus waar ze een tekening van van Gogh kunnen inkleuren en laten projecteren op de muur. 

Tenslotte kan je je laten onderdompelen in een spectaculaire VR-ervaring waarin je als het ware wandelt doorheen de realiteit waarin van Gogh leefde. Je ziet alles door de ogen van de schilder zelf. Via zeven opeenvolgende werken leer je meer over de schilder en zijn werk, de context waarin hij ze creëerde en de interpretatie die hij ze gaf. Zo ontwaak je in Vincent’s kamer (Slaapkamer in Arles), daal je de trap af en maak je een wandeling rond het huis (Het witte huis bij nacht). Tijdens een wandeling door de velden passeer je enkele slapende boeren (Middagrust) en wandel je vervolgens naar het Korenveld met kraaien en het Korenveld met cipressen. Als de avond valt, ontdek je de Sterrennacht en vervolgens een nachtelijk tafereel aan het water (Sterrenwacht boven de Rhône).

Nocturne 5 maart: ‘Sien van Gogh’

Op vrijdag 5 maart organiseert ‘Van Gogh: The Immersive Experience’ een bijzondere nocturne. Gastheer van de avond is Yves Saerens, auteur van het boek ‘Sien van Gogh’. Hij vertelt er over de enige vrouw met wie de schilder ooit heeft samengewoond én waarmee hij zich heeft verloofd. In zijn roman vertelt de auteur het even unieke als rauwe levensverhaal van een kwetsbare vrouw die, eind 19de eeuw, aan de rand van de maatschappij leefde. Wie de nocturne bezoekt krijgt er van Yves Saerens uitleg over Siens levensverhaal. Tevens gaan de bezoekers naar huis met een door de auteur gesigneerd exemplaar van zijn boek. Tickets voor de nocturne koop je hier.

Je kan ‘Van Gogh: The Immersive Experience’ nog tot en met 18 april beleven in de Waagnatie in Antwerpen. Meer info en tickets vind je via expovangogh.be.

GIVEAWAY – Win een duoticket en dompel je onder in de sfeer van van Gogh!

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: Het Kunstuur presenteert Belgische schilderkunst op unieke wijze

Volg ons op sociale media of contacteer ons