Dolfin, een Belgische chocoladeparel om van te genieten

Dolfin, een Belgische chocoladeparel om van te genieten

26 november 2021 0 Door Deugenieten

Wat heerlijke chocolade betreft, leven we hier in België in het aards paradijs. Terwijl een aantal van de chocoladeproducenten alom bekend zijn, bezit België ook een aantal minder bekende pareltjes. Dolfin is er daar één van. In zijn atelier in Waals-Brabant rijmt de meester-chocolatier smaak met kwaliteit, originaliteit en betrokkenheid bij de planeet.

De naam Dolfin klinkt bij velen misschien niet zo bekend in de oren, toch produceert de meester-chocolatier uit Nijvel al 32 jaar chocolade van topkwaliteit.

Van bij het begin heeft het bedrijf de nadruk gelegd op kwaliteitsproducten die gewaardeerd worden door fijnproevers en gastronomen. Dolfin is dan ook gespecialiseerd in de personalisatie van high-end chocolaatjes voor restaurants, hotels en bedrijven. Ook chocolatiers die hun klanten het beste willen bieden, kunnen terecht bij het Waalse chocolademerk.

Door de jaren heen heeft Dolfin zijn aanbod uitgebreid en lanceerde het zijn eigen tabletten in verschillende formaten. Daarnaast bracht het zijn kenmerkende Napolitains, de gastronomische kleine chocoladevierkantjes die wonderbaarlijk versmelten met het aroma van koffie, op de markt.

In 2018 nam Dolfin zijn intrek in gloednieuwe ateliers die gebouwd werden met het grootste respect voor het milieu. Duurzame ontwikkeling is dan ook één van de stokpaardjes van Dolfin die in 2008 de eerste Belgische CO2-neutrale chocolatier werd. Tijdens het productieproces maakt Dolfin gebruik van de modernste technologieën om zijn premiumkwaliteit te kunnen garanderen, maar het echte werk van ambachtslieden maakt het grote verschil bij Dolfin. Zij staan immers garant voor de gegarandeerd kwaliteitsvolle smaken van de meester-chocolatier. Het is dan ook geen toeval dat de bekendste winkels ter wereld Dolfin-chocolade in hun assortiment hebben. Om er maar een paar te noemen: Galeries Lafayette in Parijs, Sony Plaza in Tokio, Harrod’s in Londen, Dean & Deluca in New York en zelfs David Jones in Australië.

Op bezoek bij de meester-chocolatier

Omdat we bij Deugenieten hevige liefhebbers zijn van Belgische chocolade brachten we onlangs een bezoek aan de ateliers van chocolademaker Dolfin in het Waals-Brabantse Nijvel.

Tijdens ons bezoek krijgen we een persoonlijke rondleiding langs het productieparcours. Wat ons bij het betreden van de ateliers meteen opvalt is de openheid van de werkplaats maar vooral ook de orde en netheid in de ateliers. Hygiëne wordt hier duidelijk erg hoog in het vaandel gedragen.

We krijgen de meester-chocolatier aan het werk te zien terwijl hij nauwlettend waakt over de samenstelling en kwaliteit van de geproduceerde chocolades. We lopen langs de productielijn waarbij gesmolten chocolade in mallen terechtkomt en meerdere controles ondergaat vooraleer ze richting koelmachine vertrekken. Van zodra de chocolades afgekoeld zijn worden ze naar de verpakkingsmachines gebracht, maar niet vooraleer we ze persoonlijk aan een smaaktest hebben onderworpen. De verse chocolade smaakt heerlijk en smelt op onze tong: met brio geslaagd voor onze test.

Terwijl we ons bezoek verderzetten kunnen we zien met welke zorg omgegaan wordt met de chocolades en de afgewerkte producten. Het valt ons ook op dat er nog heel wat handenwerk komt kijken bij het maken van de chocolades van Dolfin. En bij elke stap in het productieproces zien we personen die met passie en plezier hun smakelijke job uitoefenen, van de meester-chocolatiers tot de inpakkers van chocoladetabletten.

The art of blending

Voor de productie van zijn chocolade gebruikt Dolfin steeds de beste cacaobonen. Qua smaak zijn de producten minder zoet, minder vet en rijker aan cacao dan gemiddeld.

Al meer dan twintig jaar zijn de meester-chocolatiers van Dolfin experts in het mengen van smaken. Naast de pure chocolade en melkchocolade maakt Dolfin ook chocolaatjes met uitzonderlijke smaken. Het aanbod aan recepten is indrukwekkend. Ze zijn allemaal ontwikkeld met de grootste zorg voor harmonie en balans tussen de verschillende ingrediënten. Deze worden met zorg gekozen, waarbij zoveel mogelijk de voorkeur wordt gegeven aan het korte en biologische circuit, om producten te bekomen die zo natuurlijk mogelijk zijn.

Dolfin is bijvoorbeeld één van de eerste chocoladehuizen die het aandurfde om chocolade en roze peper, chocolade en gember, of chocolade en lavendel te combineren. Tegenwoordig eisen de smaakpapillen van chocoladeliefhebbers niet alleen smaak en finesse, maar ook durf. Denk maar aan Dolfin melkchocolade met gegrilde amandelen en een vleugje Perzisch blauwzout, de donkere chocolade met karamelschilfers en een vleugje Boliviaans spiegelzout, of de chocolade met rood fruit en lijnzaad. Je moet ze allemaal minstens één keer geproefd hebben.

Er zit tussen de kwaliteitsvolle producten van Dolfin ongetwijfeld iets lekkers voor iedereen. Bij Deugenieten vielen de heerlijke chocolades alvast erg in de smaak! Meer informatie over de verschillende producten en de online winkel vind je op Dolfin.be.

Lees ook: SodaStream informeert de consument over milieu-impact van zijn bruiswatertoestellen

Volg ons op sociale media of contacteer ons