‘Droom nu, reis later’ – Deze 10 highlights van de Canarische Eilanden moet je gezien hebben!

‘Droom nu, reis later’ – Deze 10 highlights van de Canarische Eilanden moet je gezien hebben!

29 april 2020 0 Door Deugenieten

Prachtige stranden, droomlandschappen, rijke gastronomie en het hele jaar door zon, dat zijn de bekende highlights van de Canarische Eilanden. Maar de eilanden bieden meer, veel meer. Zo vind je er de op twee na hoogste vulkaan ter wereld, ’s werelds beste duiklocaties, spectaculaire hiking trails en zelfs enkele van de oudste regenwouden in Europa!

De Canarische Eilanden vormen een Archipel van 7 verschillende eilanden – Gran CanariaTenerifeLanzaroteFuerteventuraHierroLa Palma  en La Gomera – gelegen op 100 kilometer ten westen van Marokko midden in de Atlantische oceaan.

Met een gemiddelde temperatuur van 19ºC in de winter en 23ºC in de zomer zijn de eilanden een populaire vakantiebestemming. Onder het motto ‘droom nu, reis later‘ presenteren we je alvast 10 highlights op de Canarische Eilanden die je moet gezien hebben.

El Teide: de op twee na hoogste vulkaan ter wereld

De Pico del Teide ligt op het eiland Tenerife en is met 3718 meter bovendien de hoogste berg van Spanje. Na de Mauna Loa en de Mauna Kea op Hawaï is de Pico del Teide zelfs derde hoogste vulkaan ter wereld. Het natuurpark ‘Parque Nacional del Teide’ is het meest bezochte natuurpark van Europa. Met een kabelbaan kom je tot 500 meter onder de top, wat een schitterend uitzicht over zee en de hele ‘Canarias’ Archipel biedt. Op 3.270 meter hoog bevinden zich een bar, een restaurant en zelfs een hotel. Het beklimmen van El Teide en zijn krater en het ruiken van het vulkanische zwavel is dan ook een echte unieke ervaring.

De Caldera Blanca

In het centrum van Lanzarotte loopt de route van de Caldera Blanca (‘Witte Krater’) door een rotsige vulkaanwoestenij die ontstond uit materiaal dat bij uitbarstingen tussen 1730 en 1736 werd uitgestoten. De twee centrale herkenningspunten zijn ‘La Caldereta’ en de ‘Caldera Blanca’, resten van oude vulkaankegels die bij eerdere uitbarstingen ontstonden. De Caldera Blanca behoort tot de grootste kraters van de vulkaanketen die het centrum van het eiland vormt. De wandelroute door de Caldera Blanca begint bij de kerk van Los Dolores, de hoofdkerk van de patrones van het eiland. De kerk staat op de noordelijke limiet van een van de lavastromen uit de vulkaan Timanfaya, waar deze route van tien kilometer over verharde en onverharde wandelpaden en asfaltwegen begint.

De buitenaardse duinen van Maspalomas

Door de wind gebeeldhouwde duinen met goudkleurig zand en de blauwe oceaan tot zover je kan zien….Het strand van Maspalomas op Gran Canaria is een van de mooiste van de Canarische Eilanden. De kustlijn is verdeeld in tien sectoren met zelfs een naaktstrand. Elk deel heeft een strandbarretje, meestal met strandwachten en toiletten. De duinen van Maspalomas bieden ook de perfecte plek om de zonsondergang te bekijken. Eén van de beste plekken is de eerste reeks duinen aan de lagune van Charco de Maspalomas.

Walvissen spotten en duiken op een van de beste locaties ter wereld

El Hierro is de kleinste van de Canarische eilanden en een echt Atlantisch juweeltje met zuivere lucht, lavarotsen en prachtige baaien, El Hierro is in 2000 uitgeroepen tot World Biosphere Reserve en beschikt ook over een zeereservaat vol steile afgronden tot 300 meter diep, zandplatforms en grotten. Het is een van ’s werelds droom duikbestemmingen en telt meer dan tien toplocaties met vulkanische kenmerken en een indrukwekkend onderwaterleven. Het is ook de perfecte plek voor het spotten van walvissen en dolfijnen. El Hierro is ook een schoolvoorbeeld van duurzaam toerisme en visserij, en haalt de helft van zijn energie uit duurzame energiebronnen.

Rondtrekken door een van de oudste oerbossen ter wereld

Met palmen begroeide valleien, diepe ravijnen, zwarte zandstranden met kristalhelder water, weelderige oerbossen met kabbelende beekjes… La Gomera is een natuurlijk paradijs, de thuisbasis van plant- en diersoorten die overal elders zijn verdwenen en de perfecte plek om te wandelen dankzij een netwerk van meer dan 600 kilometer paden. Het eiland kreeg de World Biosphere Reserve-status in 2011, in de categorie ‘Uitstekend”, dankzij de ongerepte ecosystemen van zowel de onderwater wereld als de vegetatie op het eiland zelf. De laurierbossen van het Natuurpark Garajonay, is een goed voorbeeld van niet alleen prehistorische vegetatie maar ook een heel aantal inheemse diersoorten die alleen in La Gomera overleefd hebben dankzij het gematigd klimaat. Een wandeling door de bossen is dan ook een hele bijzondere en onverwachte beleving.

Sterrenkijken op La Palma

De heldere lucht boven het eiland La Palma is van de beste plaatsen ter wereld om onze sterrenhemel te bestuderen. Het observatorium Roque de los Muchachos ligt op 2.396 m. hoogte en is de thuisbasis van een aantal gigantische telescopen. Met uitzicht op een enorme uitgedoofde vulkanische krater van 1500 meter diep aan je voeten, kijk je ook nog eens ver uit over de oceaan. Op heldere dagen kan je zelfs Tenerife, La Gomera en Gran Canaria zien liggen. Het observatorium organiseert in samenwerking met bijvoorbeeld La Palma Astronomy Tours zogeheten sterrenwachttochten. Het is zelfs mogelijk om een ‘Tapas and Stars’ avond te boeken. Onder het genot van lokale tapas en een goed glas wijn, krijg je uitleg door gespecialiseerde gidsen over astronomie, hemellichamen en de oriëntatie van de sterren.

De Kloof van Masca

Gelegen in het noordwesten van Tenerife, in de gemeente Buenavista del Norte, loopt de Kloof van Masca door één van de geologisch oudste gedeelten van de Canarische Eilanden, met een vormingsgeschiedenis van zeven miljoen jaar. Met een lengte van vier kilometer en een hoogteverschil van 580 meter begint deze kloofroute in het gehucht Masca, waarna ze over een houten brug loopt en de rivierbedding oversteekt. Het pad loopt langs een zone met irrigatiekanalen en moestuinen. Bij de monding van de kloof, aan het strand van Masca, kan je de steile rotswanden van Los Gigantes bewonderen. Het strand is een typisch strand dat je verwacht aan de monding van een ravijn: het bestaat grotendeels uit stenen hoewel er ook stukken zandstrand zijn die onderhevig zijn aan het tij en het weer. De vierhonderd meter hoge kliffen van Los Gigantes kan je (mits resrvatie) vanop een bootje bewonderen.

Vulkanische wijndegustatie op Lanzarote

De Canarische eilanden zijn een uniek gebied voor de wijnbouw: hier groeien nog druivensoorten die op het vasteland allang zijn uitgestorven. Ondanks de vulkanische bodem en het bijna woestijnachtige klimaat zorgt de met een as-laag bedekte grond dat er water kan worden vastgehouden. Deze as-laag beschermt de bodem ook tegen erosie, remt verdamping en houdt de kracht van de zon tegen. Het wijngebied in het Timanfaya National Park op Lanzarote ziet er echt sprookjesachtig uit. De wijnranken groeien hier op de zwarte grond in speciale met stenen muurtjes beschermde greppels. De witte wijnen die er geproduceerd worden zijn droog maar hebben er een volle weelderige smaak soms met een vleugje citroen. De rode wijnen zijn donker van kleur en smaken krachtig naar zwart fruit, mokka, karamel en soms bijna naar leer. Er zijn verschillende wijnhuizen te bezoeken waar je deze bijzondere wijnen zelf kan proeven.

De architectonische erfenis van César Manrique

César Manrique (1919-1992) was niet alleen een kunstenaar en architect maar ook een milieuactivist. Geboren in Lanzarote, liet hij de natuur een hoofdrol spelen in zijn ontwerpen. Zijn relatie met de bijzondere landschappen van Lanzarote was dan ook niet alleen gebaseerd op architectonische esthetiek, maar ook het streven om deze zelfde prachtige natuur te beschermen, er samen mee te werken. De ‘Jameos del Agua’ is bijvoorbeeld één van de meest interessante, mede door Manrique vormgegeven, bezienswaardigheden van Lanzarote. De ‘Jameos’ is een vulkanische tunnel die in directe verbinding staat met de oceaan. Soms komt deze tunnel aan de oppervlakte en zo ontstaan er dan natuurlijke lagunes met helder smaragdgroen water. Manrique maakte van de grotten van Jameos del Agua een echte bezienswaardigheid met terrassen tussen de verschillende rotswanden, met planten die in kooien hangen, en met een natuurlijk auditorium. In de Mirador del Rio, een uitzichtpunt op 500 meter hoogte op de top van de Risco-klif, met grote ramen en balkons aan de buitenzijde, krijg je als bezoeker niet alleen een prachtig uitzicht over het eiland, maar kan je ook traditionele keramiek en sculpturen bewonderen. Ook het hoofdkantoor van de César Manrique Foundation, in het voormalige huis van Manrique, is gebouwd op iets wat door de natuur gevormd is, namelijk een lava stroom. Bovengronds ziet het huis eruit als een traditionele woning maar onder de grond bestaat het uit vijf vulkanische holtes die met elkaar verbonden zijn door tunnels.

Zwemmen in een natuurlijk zwembad

Op de Canarische Eilanden tref je een overvloed aan schitterende natuurlijke zwembaden met verschillende bassins. Deze werden door de jaren heen door de kracht van de natuur gecreëerd. Maar er zijn er maar weinig waar je in een oogwenk van het eerste naar het tweede en naar het derde zwembad kunt gaan. Dat kan wel bij La Fajana in Barlovento, in het noordoosten van La Palma. De loopbruggen rond het verzorgde complex van drie plassen zijn afgeschermd van de golven, zodat je veilig kunt zwemmen in het kristalheldere, kalme water. Het meest avontuurlijke zwembad is dat van Charcas Garafía. Je moet een pad volgen dat alleen met een terreinwagen begaanbaar en vrij gevaarlijk is door de steille afgrond. Als je er eenmaal bent, is het meer dan de moeite waard. Het is een zeer rustige plaats waar nauwelijks volk is en dan zijn het nog voornamelijk locals.

Volg ons op sociale media of contacteer ons