De cast van musical ‘RENT’ zet de Blikfabriek op stelten

De cast van musical ‘RENT’ zet de Blikfabriek op stelten

25 september 2022 0 Door Deugenieten

Sinds dit weekend palmt de cast van de musical ‘RENT’ de Blikfabriek weer helemaal in. Nog tot en met 16 oktober kan je er gaan genieten van deze populaire broadwaymusical.

Vorig jaar stond de cast van de musical ‘RENT‘ al voor een aantal exclusieve previews op het podium van de Blikfabriek, het innovatieve centrum voor jonge creatieve ondernemers in Hoboken. Na wat extra finetunen beleefde de cast dit weekend zijn absolute première en konden we genieten van een spetterende nieuwe Vlaamse versie van de succesvolle Broadway-rockmusical.

Living in America

Het verhaal van ‘RENT’ speelt zich af in de New Yorkse wijk ‘East Village’ in de jaren ‘90. Een creatieve groep vrienden die in bohemian-stijl samenwonen, willen hun dromen waarmaken in een wereld die gedomineerd wordt door politieke en sociale onlusten én waar het aidsvirus heel wat mensenlevens eist. Centraal in het verhaal staat Mark Cohen (Stijn Proesmans), een jonge filmmaker die het leven van zijn vrienden documenteert. Hij woont samen met rocker Roger Davis (Ruben Van Keer), die pas ontslagen werd uit de afkickkliniek. Roger wordt verliefd op zijn nieuwe buurmeisje Mimi (Lien Van den Bossche). De nachtclubdanseres vindt troost bij Roger want net als hem heeft ook zij aids.

Maureen (Charlotte Campion), het ex-lief van Mark, woonde ook in het voormalige fabriekspand, maar leeft nu samen met haar vriendin Joanne (Saïn Vantomme). Hun voormalige huisgenoot Benjamin, ofwel Benny (Kenny Verelst), trouwde rijk en investeerde mee in het gebouw. Zo wordt hij de huisbaas van Mark, Roger en Mimi, wat voor een onevenwicht en conflict zorgt in de groep. Angel (Bart Aerts) is de meest flamboyante bewoner van het pand. Wanneer docent Tom Collins (Pieter Jan De Paepe) overvallen wordt op straat schiet Angel hem te hulp. Het is meteen de start van een mooie maar kortstondige relatie.

Een jaar lang registreert Mark de levens van zijn vrienden met zijn camera en krijgen we te zien hoe ze elk op hun manier geconfronteerd worden met de harde realiteit en weer opgetild worden door de warmte van hun vriendschap. Marks film vormt zo het verhaal van ‘RENT’, een verhaal die niemand onberoerd laat.

Creatieve musicaltalenten

‘RENT’ is ‘a trip down memory lane’ naar de jaren negentig en een omgeving die gekenmerkt wordt door machtsmisbruik, geldgebrek, druggebruik, fysieke en mentale uitputting. Het zijn allemaal herkenbare thema’s die nog steeds brandend actueel zijn. De vrienden overleven dankzij hun positieve ingesteldheid en het besef van wat er echt telt en belangrijk is in het leven.

Die boodschap wordt fantastisch vertolkt door een hechte groep acteurs die zowel bestaat uit ervaren musicalartiesten als jonge beloften. Meer dan twee uur lang geven zij het beste van zichzelf op het podium, dat voor de gelegenheid centraal staat opgesteld. De tribunes staan rond de scène opgesteld waardoor je als toeschouwer helemaal in het verhaal wordt meegezogen en zo een grotere betrokkenheid bij de gebeurtenissen ervaart. Bovendien wordt erg dankbaar gebruik gemaakt van de bestaande structuur van de Blikfabriek. Deze voormalige loodsen vormen dan ook het perfecte rauwe decor van de musical ‘RENT’.

Regisseur Stany Crets gaat deze keer niet aan de slag met een stel coole ridders of sprookjesprinsessen en hij trekt al helemaal niet naar een zonnig Grieks eiland. Integendeel. Met ‘RENT’, waarvoor Crets zowel de regie als de vertaling verzorgde, neemt hij ons mee naar de rauwe en grauwe werkelijkheid in New York. Zoals we van hem gewend zijn slaagt hij erin om de Broadway-klassieker in een Vlaams en hedendaags jasje te stoppen. Dat doet hij onder meer door live smartphonebeelden op grote televisieschermen, verspreid over de scène, weer te gegeven. Daarnaast weet hij de huidige politieke en sociale thema’s aan te kaarten en naadloos in het stuk te verwerken.

‘RENT’ is een erg energieke musical waarin de jonge acteurs over het podium rennen alsof ze het al jaren doen. Maar wat ons nog het meest opviel waren de wel erg straffe vocale prestaties die uit menige mond kwamen. Er zit alvast heel wat talent onder de jonge generatie musicalartiesten.

Wie ‘RENT’ gaat kijken krijgt een beklijvende voorstelling te zien die niet onberoerd zal laten. De Blikfabriek is bovendien de perfecte locatie om er een bijzondere ervaring van te maken.

De rockmusical ‘RENT’ is nog tot en met 16 oktober te zien in de Blikfabriek van het Antwerpse Hoboken. Zelf een stoeltje huren voor ‘RENT’? Neem dan zeker een kijkje op de website van Deep Bridge voor meer info en tickets.

Deepbridge.be - Charlie and The Chocolate Factory

Lees ook: Ga op magische boswandeling tijdens Harry Potter: A Forbidden Forest Experience

Volg ons op sociale media of contacteer ons