Culinaire roadtrip langs de Deutsche Fachwerkstrasse

Culinaire roadtrip langs de Deutsche Fachwerkstrasse

15 augustus 2022 0 Door Deugenieten

Onlangs trokken we op roadtrip langs de Deutsche Fachwerkstrasse, de mooiste straat van Duitsland. Tijdens onze reis konden we kennismaken met tientallen kleurrijk versierde vakwerkhuizen en een verrassend lekkere keuken. Daarom nemen we je graag mee op culinaire roadtrip langs de Deutsche Fachwerkstrasse.

Tijdens onze recente roadtrip langs de Deutsche Fachwerkstrasse konden we met onze eigen ogen vaststellen dat de Fachwerkstrasse de mooiste straat van Duitsland is. De 3.500 kilometer lange route is onderverdeeld in zeven regionale routes en neemt je mee voor een rit langs meer dan 100 dorpen en steden in Duitsland. Onderweg krijg je meer dan 2,5 miljoen historische gebouwen te zien die stuk voor stuk getuige zijn van uniek Duits vakmanschap.

Een roadtrip langs de Deutsche Fachwerkstrasse is niet alleen een visueel spektakel, ook culinair val je van de ene smakelijke verrassing in de andere. Toegegeven, de Duitse klassieker Bratwurst mit Sauerkraut blijft lekker smaken, zeker in combinatie met een van de vele heerlijke Duitse bieren. Toch besloten we tijdens onze roadtrip langs de Deutsche Fachwerkstrasse ons niet te laten leiden door de Duitse culinaire clichés maar op zoek te gaan naar een mooie balans tussen traditionele gerechten en meer eigentijdse creaties.

Brandende schnaps in Montabaur

Aangekomen in Montabaur reserveren we een tafeltje bij Artischocke, een gezellig restaurantje waar kunst en lekker eten hand in hand gaan. Je kan er genieten van een moderne mediterrane keuken die gecombineerd wordt met regionale- en seizoensspecialiteiten. Voor een democratische prijs kunnen we er genieten van een Toscaanse tomaten-dragonsoep, Indische lamscurry en huisgemaakte cannelloni met kalfs- en lamsvlees. We sluiten onze lunch af met een heerlijke huisbereide chocomousse en cappuccino vooraleer we op ontdekking gaan in de stad.

Na een flinke wandeling langs de vakwerkhuizen in en rond de binnenstad van Montabaur besluiten we te dineren in Victor’s Restaurant in Hotel Schlemmer, onze slaapplek voor deze nacht. Het hotel en bijhorend restaurant zijn een familiale zaak die gevestigd is in een van de mooie vakwerkhuizen in de oude binnenstad. Je kan er ​​verse, moderne en duurzame gerechten eten in de overdekte en sfeervolle tuin of vooraan op het terras in de gezellige winkelwandelstraat. Onder het genot van een Montabaur Mule en Gin Tonic 66 bestellen we een rundscarpaccio en garnalen in knoflooksaus als voorgerecht. Voor ons hoofdgerecht laten we ons graag verrassen door de Schlemmerteller (een mix met biefstuk, kippenfilet en varkensvlees) en Victor’s Pasta, een pastaschotel met kip en champignons. We sluiten onze eerste avond op Duitse bodem af met een heerlijke Victor’s Frucht Bowl en een Basalt-Feuer, een lokale schnaps met een alcoholpercentage van 56% die al brandend gepresenteerd wordt.

3 leeuwen in Herborn

Wanneer we aankomen in Herborn, de tweede stad die we tijdens onze roadtrip langs de Deutsche Fachwerkstrasse bezoeken, gaan we eerst even langs bij het toeristische informatiekantoor. Vervolgens begeven we ons richting het centrum voor een lunch op het gezellige marktplein. Genietend van het zicht op het Rathaus en de leeuwenfontein van Herborn starten we met een tomatensoep en een asperge-crèmesoep. Als hoofdgerecht opteren we voor een heerlijk gerecht met asperges, seizoensgroenten en zalm; en een penne met asperges, salieboter en tomaatjes. Beide gerechten zijn lekker licht en smaken uitstekend. Terwijl we nog nagenieten met een lekkere cappuccino bewonderen we nog even de prachtige vakwerkhuizen die baden in het licht van de middagzon en stippelen we onze verkenningsroute door Herborn uit.

Omdat Hotel zum Löwen, waar we deze nacht zullen verblijven, over een uitstekend restaurant beschikt, besluiten we om deze avond hier te dineren. Restaurant 1577 kreeg de hoogst mogelijke score van 3 leeuwen van ‘Hessen à la carte’, het kwaliteitslabel voor de regionale keuken uit Hessen.

Herborn is een stad die moderniteit combineert met geschiedenis. En dat is ook het uitgangspunt van Achim Betz, de chef achter het fornuis in restaurant 1577. Voor chef Betz zijn natuurlijke producten, kwaliteit en traditie een absolute prioriteit. Hij gebruikt dan ook graag streekproducten en biologische producten met bewijs van herkomst die hij verwerkt in klassieke gerechten met een moderne toets. Het interieur van het restaurant, met zijn oorspronkelijke houten balken gecombineerd met comfortable zilvergrijze en goudkleurige fauteuils, weet ons alvast te bekoren. Op aanraden van onze gastvrouw beginnen we met een Amérie, een aperitief op basis van biologisch graan, frambozen en aardbeien. Wij vinden het alvast een smaakvol begin van onze maaltijd.

Starten doen we met een bouillon van zoete aardappel met kokosmelk en Aziatische kruiden en een kleurrijke salade met rauwe groenteblokjes bedekt met Parmezaanse kaas naast reepjes rundvleesfilet. Als hoofdgerecht serveert de kok een rumpsteak klaargemaakt op de lavasteengrill met Cubaanse kruiden, zoete aardappelfrietjes, zure room en een salade. Daarnaast komt er een varkensfilet met sinaasappel, pepersaus en amandeldonuts op tafel. Als dessert kiezen we enerzijds voor een huisgemaakte parfait van amandelnougat met vanillesaus en gekonfijte amandelen, en anderzijds voor de gebakken appelringen met suiker en kaneel met huisgemaakte honing-vanilleparfait. Van een sweet ending gesproken!

Klassiekers in Fritzlar

Na een uitstekende nachtrust en bijhorend stevig Duits ontbijt gaan we nog snel een kijkje nemen op de lokale markt alvorens de rit naar Fritzlar aan te vangen. Het wordt een tocht van zo’n 120 kilometer langs glooiende vergezichten en kronkelende wegen in dichtbeboste wouden. Keizerstad Fritzlar is een van de oudste middeleeuwse steden van Duitsland. De stad is gebouwd rond een marktplein dat omzoomd is met unieke vakwerkhuizen. Naast de historische Roland-fontein vind je er talloze cafés en restaurants. Voor ons meer dan genoeg redenen om een gezellig tafeltje in de zon op te zoeken en te genieten van een typisch Duits gerecht.

In afwachting van onze lunch serveert de ober alvast een Premium Gin Fritzlar No 1, met tonic, frambozen en munt en een prosecco van vlierbessen, limoen en verse munt aan tafel. Niet veel later worden onze in spek gewikkelde varkensmedaillon met verse koningsoesterzwammen in een romige saus, ‘Butterspätzle’ en een salade samen met de originele Weense kalfsschnitzel met veenbessen, aardappel- en veldsla en pompoenpitolie geserveerd.

Voor het dessert wandelen we verder naar een lokaal ijssalon. Een dubbele banana split en een ‘pizza-ijs’ met slagroom, fruit en witte chocolade later beslissen we dat een extra lange wandeling langs de vakwerkhuizen meer dan nodig zal zijn om deze caloriebommetjes te verbranden.

Wanneer de avond valt over de keizerlijke stad laten we ons op het terras van het hotelrestaurant nog verleiden door een slaatje met scampi, een schotel mixed grill en een steak met handgesneden frietjes. Moe maar voldaan beslissen we om onder de Duitse veren te kruipen en nog wat na te genieten met wat lokale televisiecultuur.

900 jaar wijncultuur

Onderweg naar Idstein, onze vierde fachwerk-stad, houden we net voorbij Wiesbaden en Mainz, aan de oevers van de Rijn halt om een bezoek te brengen aan Kloster Eberbach. In de voormalige cisterciënzerabdij worden al eeuwenlang excellente wijnen geproduceerd. Het zou dan ook zonde zijn om 900 jaar wijncultuur aan ons voorbij te laten gaan.

We hebben er een afspraak met sommelier Alexander. Terwijl hij ons vol passie een selectie van de beste wijnen van de abdij laat degusteren neemt hij ons mee naar de Hospitalkeller. Waar vroeger de zieken verzorgd werden, liggen nu honderden vaten wijn in alle rust te rijpen. Terwijl we helemaal onder de indruk zijn van de mythische plek weet Alexander ons te vertellen dat hier nochtans niet de meest zeldzame en dure wijnen te vinden zijn. Deze liggen veilig en wel opgeborgen in de schatkamer van het klooster.

Dineren in sprookjesachtig Idstein

Nog onder de indruk van de fascinerende collectie wijnen die het klooster elke jaar produceert rijden we via uitgestrekte wijnvelden en kronkelende wegen richting Idstein. Ook hier kunnen we niet anders dan onder de indruk zijn van de prachtige vakwerkhuizen. Toch is het vooral de König-Adolf-Platz in de historische Altstadt die onze aandacht opeist. Centraal op het plein staat een typische leeuwenfontein met daarachter een boog die leidt naar het oude kasteelcomplex en een imposante toren. In combinatie met de kleurrijke historische huizen lijkt het alsof het plein zo weg gelopen is uit een sprookje. En we hebben geluk want onze laatste nacht verblijven we in het prachtige Taunushof met uitzicht op misschien wel het mooiste plekje van deze culinaire roadtrip is.

Het gezellige terras van het restaurant nodigt alvast uit om ons nog een keer culinair te laten verwennen. Na een korte verkenning van de oude stad bestellen we er, met zicht op de leeuwenfontein, meteen een flinke LöwenBräu Premium Pils van het vat. Na vier dagen uitgebreid lunchen en dineren besluiten we het deze avond toch wat rustig aan te doen en ons te beperken tot een heerlijke tomatensoep met crème en een knapperig slaatje met gegrilde reepjes kalkoenfilet. Als hoofdgerecht kiezen we voor varkenshaasmedaillons in verse champignonroomsaus met kroketten en een Argentijnse steak met verse champignons.

Na een laatavondwandeling door de pittoreske oude stad krijgen we nog trek in een dessertje en gaan we op zoek naar een adresje waar we pannenkoeken met ijs kunnen eten. En terwijl pannenkoeken ook in Duitsland een typische namiddaghap zijn, kunnen we dankzij de gastvrouw van Gasthof zur Peif toch nog genieten van een lekkere pannenkoek met heerlijke aardbeien en huisgemaakt vanille-ijs. Genietend van onze pannenkoek en de Duitse gemütlichkeit spreken we alvast af dat we volgend jaar een ander stukje van de Deutsche Fachwerkstrasse via een culinaire roadtrip gaan ontdekken.

Tijdens onze roadtrip bezochten we vier van de meer dan 100 dorpen en steden die aangesloten zijn bij de Deutsche Fachwerkstrasse. Elk van deze steden zijn uniek en laten je genieten van tientallen historische gebouwen die een getuige zijn van uitzonderlijk vakmanschap. Wil je zelf op culinaire ontdekking naar een aantal van de mooiste steden in Duitsland? Op de website van de Deutsche Fachwerkstrasse vind je een overzicht van alle fachwerksteden en de verschillende routes die je langs de mooiste straat van Duitsland leiden.

Lees ook: 7 verrassende culinaire hotspots in hartje Aalst

Volg ons op sociale media of contacteer ons