Carnaval op La Palma, helemaal anders dan we gewend zijn

Carnaval op La Palma, helemaal anders dan we gewend zijn

17 februari 2020 0 Door Deugenieten

Binnenkort is het weer zover: carnaval. Het zotste en kleurrijkste feest van het jaar. Op het Canarische eiland La Palma doen ze het echter helemaal anders. Iedereen is er gekleed in het wit en in plaats van confetti of tomaten wordt er wit talkpoeder gegooid.

Het witte carnavalsfeest op La Palma kent zijn oorsprong in verschillende tradities. Wit carnaval is de viering van Los Indianos, een traditioneel en uniek evenement. Op de maandag voor Vastenavond, gaan mensen in het wit gekleed en wordt er gedanst door de straten van hoofdstad Santa Cruz op Latijns-Amerikaanse muziek met heel veel talkpoeder. Tijdens dit feest wordt de terugkeer van de emigranten gevierd, Los Indianos. 

De inwoners van La Palma zochten destijds hun heil in Midden- en Zuid-Amerika en keerden terug nadat ze hun fortuin hadden gemaakt. Gekleed in dure witte pakken, met strohoed, geld op zak en koffers vol cadeaus kwamen ze van de boten af in de haven van Santa Cruz. Het strooien van talkpoeder (wat vroeger meel was) komt waarschijnlijk van de zakken meel die van de boten afkwamen en voor witte wolken zorgden.

Maar carnaval op La Palma wordt nog uitgebreider gevierd. Het begint op de vrijdag vóór Aswoensdag en duurt tot in de kleine uurtjes van de zondag na Aswoensdag, bekend als Domingo de Piñata. Het gevarieerde programma begint met een kinderparade, Fiesta de la Peluca (pruikenfeest) en de Desfile de los Embajadores (parade van ambassadeurs).

De straatfeesten vermenigvuldigen zich gedurende de week en lokale eilandbewoners maken van de gelegenheid gebruik om te concurreren met originele kostuums, waar vaak maandenlange voorbereiding aan vooraf gaat.

In 1993 werd de aloude traditie van de “Viejas a Caballotas” opgenomen in het officiële vieringsprogramma. Dit zijn mannen die een kostuum aantrekken, en doen alsof ze op de rug van de vrouwelijke dummy rijden terwijl ze een groteske polka dansen.

Op de vrijdag na aswoensdag begint het zogenaamde Piñata Weekend, de laatste kans om te pronken met de kostuums. De traditionele slotceremonie van het carnavalsfeest is de “begrafenis van de Sardine”. Vooral in de gemeenten Santa Cruz de La Palma, San Andrés y Sauces en Barlovento wordt dit gevierd. Hoogtepunt van de ceremonie is de verbranding van een gigantische vis van papier-maché. Dit symboliseert het einde van de feestelijkheden. Tientallen ‘weduwen’ nemen met veel tranen afscheid van het brandende lijk. Op zaterdagavond wordt alles afgesloten met een spectaculair vuurwerk.

Kortom een niet te missen feest dat bol staat van tradities. Ga jij op 24 februari naar het witte carnavalsfeest op La Palma, laat het ons gerust weten in een comment.

Volg ons op sociale media of contacteer ons