5 originele expo’s in Brussel waar je met het hele gezin van geniet

5 originele expo’s in Brussel waar je met het hele gezin van geniet

22 december 2022 0 Door Deugenieten

In Brussel valt er altijd wat te beleven. Ook nu lopen er heel wat tentoonstellingen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij gingen op ontdekking en selecteerden 5 originele expo’s in Brussel waar je met het hele gezin van geniet.

Great Art for Great Kids

Grote Kunst voor Kleine Kenners laat kinderen op een verrassend originele wijze kennismaken met de allergrootste kunstwerken.

Aan de Grote Markt in Brussel loopt de verrassende tentoonstelling Great Art for Great Kids met de werken van de Belgische illustratrice en schrijfster Thais Vanderheyden. Kinderen en hun ouders kennen ongetwijfeld de kinderboeken Grote Kunst voor Kleine Kenners waarin Thais kinderen de Grote Kunst leert kennen door van elk meesterwerk haar eigen vernuftige versie te maken. Zo tovert ze wereldberoemde kunstwerken om tot schattige junior-versies die tot de verbeelding spreken van kunstliefhebbers van 7 tot 77 jaar.

Verspreid over de verschillende kunststromingen, neemt de interactieve expo jong en oud mee op een ludieke ontdekkingstocht langs portretten, oude en Vlaamse meesters, de impressionisten en Vincent Van Gogh en zijn tijdgenoten. Van de gebroeders Van Eyck en Michelangelo tot Mondriaan, Mark Rothko en Keith Haring, ze krijgen allemaal een plek.

In haar werken laat Thais dieren de rol overnemen van de figuren van beroemde schilders. Op een verrassend originele wijze maken kinderen zo kennis met de grootste kunstwerken door de eeuwen heen. Panda’s, biggetjes, ijsberen, nijlpaarden, … een complete zoo staat in de spotlights bij de expo Great Art for Great Kids. Sommige tekeningen hangen aan de muur terwijl andere tot leven komen met behulp van verschillende animaties en interactieve technieken. Een audiogids loodst de je in 50 minuten door de geschiedenis van de schilderkunst met aandacht voor de verschillende kunststromingen en kunstenaars.

The Art of the Brick

De expo The Art of the Brick toont meer dan 70 spectaculaire Lego-sculpturen gemaakt met de overbekende bouwsteentjes.

Lego-liefhebbers en fans van XXL-sculpturen kunnen hun hart ophalen in een van de historische locaties op de Grote Markt van Brussel. De expo The Art of the Brick bestaat uit prachtige bouwwerken die zijn opgebouwd met de beroemde Lego-steentjes.

De indrukwekkende werken zijn allemaal van de hand van Nathan Sawaya, een meesterlijke kunstenaar met Lego-blokjes. De veelbekroonde Sawaya maakt indrukwekkende kunstwerken en grootschalige sculpturen die enkel en alleen uit Lego-bouwstenen zijn gemaakt. Het samenvoegen van blokjes tot een waar kunstwerk gebeurt met de grootste precisie. Dankzij het prachtige resultaat vervullen de bekende steentjes zowel een esthetische als een creatieve rol. 

Onder de kunstwerken vinden we voorwerpen zoals een appel, giraf of wereldbol maar ook menselijke vormen en emoties. Naast de vele originele constructies maakt Sawaya ook heel wat reproducties van wereldberoemde kunstwerken. Zo is er onder meer de 3D-creatie van De Denker van Rodin te vinden net als De Schreeuw van Edvard Munch waarbij het hoofd en de handen van de schreeuwende figuur uit het schilderij steken. Er is zelfs een heus skelet van een dinosaurus opgesteld, bestaande uit … Lego-steentjes.

Fantastic Brussels

Fantastic Brussels leert je tijdens een bezoek aan het prestigieuze Hotel Metropole alles over Brussel van vroeger en nu aan de hand van een spectaculaire show.

Voor Fantastic Brussels treed je het majestueuze Hotel Metropole binnen en maak je een reis terug in de tijd. Het prachtige hotel heeft vanbinnen nog niks van zijn glorie verloren. Tijdens je bezoek aan deze nostalgische locatie kan je je verwachten aan een verbluffende en monumentale show.

Drie nieuwsgierige vrienden die op zoek zijn naar het mysterieuze gastenboek van Hotel Metropole nemen je mee op hun zoektocht vol verrassingen. Met zaklantaarns op zak sluipen ze door de duisternis het slapende Hotel Metropole binnen. Gefascineerd door dit authentieke decor uit een andere tijd, bewegen de verkenners zich verder in het donker, alsof ze een oude tempel binnengaan die tussen de plooien van de geschiedenis ligt te slapen. De vrienden nemen je mee op een fascinerende reis door het Brussel van de belle époque én het Brussel van vandaag. Aan de hand van acteurs, hologrammen, lasers en video-mapping ga je doorheen de verschillende ruimtes van het Hotel Metropole op ontdekking naar de vele troeven die de Belgische hoofdstad te bieden heeft.

Tijdens dit meeslepende spektakel wandel je langs de prestigieuze salons van het hotel die voor de gelegenheid helemaal getransformeerd zijn. Je maakt er kennis met de feiten en contexten die de geschiedenis van de hoofdstad hebben bepaald en tegelijkertijd ontdek je het verhaal van dit authentieke hotel. De roaring twenties en de golden sixties maar ook de beurscrash en de oorlog passeren de revue. Wist je trouwens dat de film Titanic gebaseerd was op het verhaal van de zangeres van Hotel Metropole? Dit en veel meer kom je te weten tijdens Fantastic Brussels.

Magnetic Flow

Magnetic Flow is een zintuiglijke reis tussen droom en werkelijkheid, aan de hand van zes multisensoriële lichtinstallaties.

In cultureel trefpunt LaVallée, op een steenworp van het Brusselse centrum, kan je het immersieve project Magnetic Flow gaan beleven. Op een oppervlakte van 1000 m² zorgen 6 levendige lichtinstallaties voor een uitzonderlijke ervaring. Het internationaal gereputeerde collectief Scale dat instaat voor de visuele creaties, weet via kunst, technologie en muziek de nieuwsgierigheid van de bezoekers te prikkelen.

De immersieve expo wil je aan de hand van licht- en robotinstallaties de intieme band tussen elektronische muziek en beeldende kunst aantonen. Een uitgestippeld parcours leidt bezoekers van alle leeftijden langs ludieke en multisensoriële werken.

De tentoonstelling is toegankelijk voor iedereen: van gezinnen over nieuwsgierigen tot échte fans van digitale kunsten. Drie van de zes installaties zijn robotinstallaties van zo’n 5 tot 10 minuten begeleid door elektrowerk van hedendaagse componisten. De drie andere installaties zijn interactief en worden rechtstreeks geactiveerd door de bezoeker. Op die manier kan je zelf aan de slag als een echte lichtkunstenaar.

Op vrijdag- en zaterdagavond nemen dj’s en artiesten het voortouw te midden van de interactieve lichtscenografie. De bar, inclusief dansvloer, wordt dan voor de gelegenheid omgetoverd tot een zevende lichtinstallatie.

Spirit of the North

In Spirit of the North gaan kinderen en hun familie op bezoek bij de Kerstman en kunnen ze zich uitleven in het sneeuwwitte landschap van de Noordpool.

De magie van de winter en de sfeer van de kerstdagen palmen de Hortagalerij, gelegen tussen het Centraal Station en de Grote Markt, helemaal in. Spirit of the North is een uniek sprookjesdorp waarin heel wat te beleven valt voor families met kids. Een feeëriek pad vol lichtjes leidt je naar een ruimte vol immersieve beleving. Zo krijg je een spectaculaire klank- en lichtshow met videomapping te zien, helemaal in de winterse witte sfeer. Een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde soundtrack zorgt er voor dat je helemaal opgaat in de show.

Tijdens je ontdekkingstocht in het sprookjesdorp kan je leuke tekeningen maken en inkleuren of een brief schrijven aan de Kerstman. Verderop stop je die in de brievenbus die alle post richting Noordpool laat zenden. Het hoogtepunt is een bezoek aan het huis van de Kerstman waar je een kijkje kan nemen in zijn bijzondere woning en zelfs een souvenirfoto kan maken van jou en je familie in het interieur van de Kerstman. En als je geluk hebt, dan zit de Kerstman even te rusten in zijn reusachtige kerststoel.

Tijdens een spannend VR-avontuur maak je een duizelingwekkende reis op de slee van de Kerstman. Terwijl je hem een handje helpt met het uitdelen van pakjes op de Noordpool, kom je enkele obstakels tegen zoals toverwezens, wolven en sneeuwstormen.

Voor de kids die van spanning houden is er een indoor sleebaan. Interactieve spiegels, rollende sneeuwballen en een iglo-bar zorgen voor de nodige sfeervolle momenten. Spirit Of The North is de ideale stop voor speeltijd met de kids.

Lees ook: 8 toffe kerstgeschenken die je kids (en jou) blijmaken

Volg ons op sociale media of contacteer ons