4 lekkere gerechtjes met slechts 7 ingrediënten en ‘Klaar in 20 minuten’

4 lekkere gerechtjes met slechts 7 ingrediënten en ‘Klaar in 20 minuten’

14 september 2021 0 Door Deugenieten

Culinaire televisiezender njam! daagt opnieuw een aantal topchefs uit om een snel, makkelijk én lekker gerecht op tafel te toveren. In ‘Klaar in 20 minuten’ gaan de chefs aan de slag met maximum 7 ingrediënten en een tijdslimiet van 20 minuten. 

We hebben het allemaal druk en hebben te weinig tijd om te genieten. Maar omdat we nu eenmaal Bourgondiërs zijn is en blijft lekker eten één van de meest belangrijke dingen in ons leven. Het is dan ook belangrijk om met een minimum aan tijd en ingrediënten een maximum aan smaak op ons bord te toveren.

In ‘Klaar in 20 minuten‘ krijgen de njam!-chefs de opdracht om in 20 minuten een haalbaar en heerlijk gerecht te bereiden met maximum 7 ingrediënten. De mysterieuze gastheer Jef houdt met een culinaire babbel een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat alle recepten thuis makkelijk na te maken zijn en stelt vragen aan de chefs waar nodig. Op deze manier zijn de recepten ideaal voor drukke dagen of wanneer de goesting om lang in de keuken te staan ontbreekt.

In het nieuwe seizoen van ‘Klaar in 20 minuten’ nodigt Jef maar liefst 10 topchefs uit in zijn keuken: Jeroen De Pauw, Anne-Sophie Breysem, Bart Desmidt, Steffi Vertriest, Michiel van der Eerde, Lore Moerman, Peppe Giacomazza, Wim Ballieu, Bert Meewis en Jelle Beeckman.

Klaar in 20 minuten

Omdat we benieuwd waren of we er net als de chefkoks zouden in slagen om in 20 minuten een lekker gerecht op tafel te toveren zetten we alvast onze koksmuts op en haalden we onze pannen en keukattributen van BergHOFF uit de kast. We kozen voor 4 smakelijke gerechtjes van Jeroen De Pauw (Kabeljauw met mosselen, venkel en een saffraansausje), Peppe Giacomazza (Frittata di pasta alla napolitana), Lore Moerman (Gebakken makreel met mango en bulgur) en Wim Ballieu (Naanbroodjes met tomatensalade en berloumi).

KABELJAUW MET MOSSELEN, VENKEL EN EEN SAFFRAANSAUSJE

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 kg mosselen
  • 1 venkel
  • 1 sjalot, grof gehakt
  • 2 stukjes kabeljauw
  • 100 gr zeekraal
  • enkele saffraandraadjes
  • 50 ml vermout
  • 1 el zure room
  • boter
  • peper en zout 

Zo ga je te werk:

  • Begin met de mosselen te spoelen in koud water. Vervolgens snij je de stelen en de harde stukken van de venkel grof. Doe de mosselen in een grote pot en voeg er de stukken venkel en de sjalot toe. Kruid met peper en zout. Zet de mosselen op het vuur en breng ze aan de kook tot alle schelpjes open zijn.
  • Kruid de kabeljauw met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Doe de stukjes kabeljauw in een ovenschaal en gaar ze 6 minuten in de oven op 180 graden.
  • Snijd de rest van de venkel in dunne reepjes. Smelt een klontje boter in een pannetje op het vuur. Doe er de venkelreepjes en de zeekraal in. Laat even sudderen.
  • Zeef de mosselen en vang het vocht op. Doe de jus in een andere pannetje en voeg er nog een klontje boter, enkele draadjes saffraan, vermout en zure room bij bij. Optioneel kan je het sausje opschuimen met een staafmixer.

Zo serveer je het:

Schep de venkel en de zeekraal in een bordje en schik er enkele mosselen rond. Schep er een stukje kabeljauw bovenop. Werk het bord af met het saffraansausje en enkele takjes venkelloof.

FRITTATA DI PASTA ALLA NAPOLITANA

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 175 gr verse pasta (spaghetti)
  • een halve sjalot, fijngesnipperd
  • 50 gr pancetta, in blokjes
  • 5 el passata
  • enkele blaadjes basilicum, fijngehakt
  • 2,5 eieren
  • 2,5 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 25 ml melk
  • olijfolie

Voor de kaassaus heb je 75 ml melk, 50 gr Parmezaanse kaas, een scheut olijfolie en peper nodig.

Zo ga je te werk:

  • Kook de pasta al dente in gezouten water.
  • Fruit de sjalot aan in een scheutje olijfolie. Voeg de blokjes pancetta toe. Laat het geheel even bakken en doe daarna de passata erbij.
  • Giet de pasta af en voeg de tomatensaus er aan toe. Breng op smaak met enkele blaadjes basilicum. Meng het geheel goed.
  • Klop de eieren samen met de Parmezaanse kaas en de melk de eieren los in een kom.
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote pan op het vuur. Schep er de pasta in en duw goed aan zodat de volledige pan bedekt is met spaghetti. Overgiet met het eiermengsel en laat stollen onder deksel gedurende enkele minuten. Laat de frittata vervolgens 5 minuten verder garen in de oven (200 graden).
  • Ondertussen meng je alle ingrediënten voor de kaassaus. Verwarm het mengsel op het vuur tot de kaas mooi gesmolten is in de melk. Schuim de saus daarna lichtjes op met een mixer.

Zo serveer je het:

Haal de frittata uit de oven en leg hem omgekeerd op een bord. Overgiet met de kaassaus en werk af met een paar blaadjes basilicum. Als alternatief voor de kaassaus kan je ook een lekkere kaas over de frittata raspen.

GEBAKKEN MAKREEL MET MANGO EN BULGUR

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 100 gr bulgur
  • 1 mango
  • 1 sinaasappel
  • enkele blaadjes basilicum
  • 1/4 rode ui, fijngehakt
  • 1/4 rode ui, in reepjes
  • 4 verse makreelfilets
  • 1/2 venkel
  • Santa Maria mango-curry kruiden
  • olijfolie, peper en zout

Zo ga je te werk:

  • Zet de bulgur op in dubbel zo veel gezouten water. Voeg een snuifje mango – curry kruiden toe en breng aan de kook. Laat garen.
  • Snijd de mango en de sinaasappel in blokjes. Doe samen in een kom en voeg nog fijngehakte basilicum, fijngehakte rode ui en een scheutje olijfolie aan toe.
  • Kruid de makreelfilets met zout en mango – currykruiden. Grill ze kort.
  • Snijd de venkel en 1/4de van de rode ui in dunne reepjes. Kruid met peper en zout.

Zo serveer je het:

Schep de bulgur op een bordje en leg er de makreelfilets op. Dresseer de mangosalsa erbovenop en rond. Werk af met de venkel en de rode ui.

Tip: Ben je niet zo’n fan van makreel dan kan je de vis makkelijk door iets anders vervangen. Zo maakten wij het gerecht ook al met mosseltjes en een heerlijk stukje kip.

NAANBROODJES MET TOMATENSALADE EN BERLOUMI

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 300 gr volle yoghurt
  • 300 gr zelfrijzende bloem
  • 1 komkommer
  • enkele blaadjes munt
  • 4 el citroensap
  • 200 gr boontjes
  • 4 Stoffels Toma’Gusto tomaten
  • 1/2 mini-watermeloen
  • 250 gr berloumi
  • olijfolie, peper en zout

Zo ga je te werk:

  • Doe de zelfrijzende bloem samen met de yoghurt en een flinke snuif zout in de keukenrobot en meng tot een soepel deeg. Gebruik voor het mengen de deeghaak.
  • Schil de komkommer, snijd de zaadlijsten in kleine blokjes en doe ze in een maatbeker. Voeg er 6 eetlepels olijfolie, 6 el citroensap en enkele blaadjes munt aan toe. Kruid met peper en zout. Mix het geheel glad met een staafmixer tot een dressing.
  • Dop de boontjes en kook ze gaar in gezouten water. Spoel ze onder koud, stromend water en laat ze uitlekken.
  • Snijd de tomaten in partjes, de watermeloen en de komkommer in blokjes. Doe ze samen met de boontjes in een grote kom en overgiet met de dressing.
  • Snijd de berloumi in plakjes in grill ze in een pan op het vuur goudbruin.
  • Verdeel het naandeeg in acht en rol er balletjes van. Rol ze uit met een deegrol en bak ze vervolgens in een pan zonder vetstof goudbruin.

Zo serveer je het:

Schik de tomatensalade mooi op een bordje. Schik er de plakjes berloumi bij en serveer met de naanbroodjes.

Snel, makkelijk en lekker op je bord

Eerlijk is eerlijk, we zijn er niet helemaal in geslaagd om de gerechtjes binnen de 20 minuten op tafel te toveren. Maar als je lekker aan het koken bent doen een paar minuutjes extra er niet toe. Het belangrijkste is dat we met een minimum aan moeite een maximum aan smaak konden serveren. En dat is ons wel gelukt!

Wil je zelf aan de slag en in een minimum aan tijd en ingrediënten een maximum aan smaak op je bord toveren dan vind je voldoende inspiratie in het kookboek ‘Klaar in 20 minuten‘. Net als in het televisieprogramma hanteert het kookboek hetzelfde principe: snel, makkelijk en lekker! Het boek bevat 100 heerlijke recepten die je eenvoudig thuis kan maken in 20 minuten en met maximum 7 ingrediënten per gerecht. ‘Klaar in 20 minuten’ is een boek boordevol inspiratie en tips om van een doordeweekse maaltijd een smulfestijn te maken. Je kan het hier online bestellen.

Bij het bereiden van deze gerechten maakten we gebruik van onze pannen en keukenattributen uit de LEO-collectie van BergHOFF. Het van oorsprong Belgische BergHOFF maakt origineel keuken- en kookgerei dat voor iedereen toegankelijk is, zowel qua niveau als prijs. Wil je zelf aan de slag met de collecties van BergHOFF, dan kan je ze hier online bestellen. Een overzicht met lokale verkooppunten vind je hier.

Lees ook: Gault&Millau bundelt culinaire trekpleisters van Knokke-Heist in unieke gids

Volg ons op sociale media of contacteer ons