4 autobiografieën waarin een zanger, scenarioschrijver, journalist en dragqueen zichzelf blootgeven

4 autobiografieën waarin een zanger, scenarioschrijver, journalist en dragqueen zichzelf blootgeven

7 januari 2022 0 Door Deugenieten

Ieder huisje heeft zijn kruisje maar soms houden mensen liever de schijn hoog. Gelukkig kunnen we ons optrekken aan de verhalen van bekende en minder bekende lotgenoten die zonder schroom weten te vertellen over de ups en downs in hun leven.

Mooie dagen

Met hits als ‘Laat me nu toch niet alleen’, ‘In de Rue des Bouchers’, ‘Bar Tropical’ en ‘Mooie dagen’ verwierf Johan Verminnen een plaats in het collectieve muziekgeheugen van Vlaanderen.

Mooie dagen‘ is niet alleen één van zijn bekendste nummers het is tegelijkertijd de titel van zijn autobiografie. “In het songbook van mijn hart staan meer dan vierhonderd liedjes. Ze vertellen het verhaal van mijn leven, van liefde voor muziek en muziek in de liefde, van mooie en minder mooie dagen. Dat songbook is de voedingsbodem van deze autobiografie,” zegt hij er zelf over. Verminnen dook samen met Karel Michiels in zijn oude en jonge teksten, wat een schat aan herinneringen en anekdotes opleverde. In ‘Mooie dagen’ passeren vrienden en vriendinnen van vroeger de revue, en komen jaren van verzet en verzoening, hits en missers aan bod. Verminnen dat is met zeven aan de tafel, met twee op het podium., vaak alleen maar zelden eenzaam. Hij is thuis in Brussel en de wereld, hij is zanger en veel meer. Al dat materiaal en dagen van lange gesprekken hebben verminnen en Michiels samen gebracht in een boek. Voor een keer zet Verminnen zijn leven niet op noten maar vat hij het samen in woorden en zinnen.

Morgen word ik nuchter

Ward Hulselmans leverde vele jaren een gevecht tegen de alcohol. Wanneer zijn stiefzoon Pi zwaar verslaafd blijkt aan cocaïne en drank, grijpen hij en Pi’s moeder hard in. Ze sturen de jongen voor drie maanden naar een ontwenningscentrum in Zuid-Afrika. Pi ondergaat er een streng regime. Husselmans besluit op een bijzondere manier met zijn stiefzoon te communiceren: Hij stuurt Pi twee maal per week een mail. Daarin vertelt hij hem over zijn eigen leven van verslaafde, maar dan als een tv-feuilleton, als een fictief avontuur in afleveringen. Een beetje zoals Pi die zelf ’s nachts uren naar Netflix keek. De inhoud van de mails is een mix van realiteit en fictie en zo spannend dat ook andere verslaafden op nieuwe afleveringen zaten te wachten.

“Ik had mijn verslaving altijd voor Pi verborgen gehouden. Nu was het tijd voor de waarheid. Ik moest hem steunen. Als ik de strijd had gewonnen, kon hij dat ook,” schrijft Husselmans. “Alle brieven in dit boek zijn echt. Ze brengen een boodschap van hoop en vertrouwen. Ze zijn een getuigenis van liefde voor hen die in deze wereld verdwalen. Iedereen kan gered worden. Alleen: je moet het zelf willen.” ‘Morgen word ik nuchter‘ is een keihard maar liefdevol verslag dat iedereen die met verslavingen te maken heeft zou moeten lezen.

Ik dacht dat ik wist wat burn-out was… tot ik er een kreeg

In het najaar van 2017 stort ergens in Vlaanderen een journalist in. Hij is een van de duizenden die dat jaar op de welbekende muur smakt: burn-out. Hij weet wat hem te wachten staat. Denkt hij. Tot hij gaandeweg tot de conclusie komt: Wáár hebben we het in godsnaam over?

Een burn-out is geen cadeau. Het reikt verder dan vermoeidheid. Zit niet alleen in je hoofd. En herstellen is veel meer dan rusten, relaxen, loslaten. In dit boek trekt journalist Marijn Sillis ten strijde tegen de overload aan hippe burn-outonzin en fileert hij de clichés. Hij deelt goudeerlijk zijn eigen emoties, gedachten en inzichten, en gaat het gesprek aan met lotgenoten. ‘Ik dacht dat ik wist wat burn-out was… tot ik er een kreeg‘ is een poging tot schets van het veelkoppige monster dat burn-out is. Het blijft ver weg van overbodig advies en de vaak lege lijstjes met tips en tricks.

Glitter maakt alles beter

Sander den Baas, beter bekend als Lady Galore, is een van de meest gewaardeerde dragqueens van Nederland. Al van jongs af aan kreeg hij met tegenslagen te maken: Hij werd op zijn 15de het huis uitgezet, kampte met zwaar overgewicht en zocht een toevlucht in antidepressiva. Hij zocht naar vaste grond onder zijn voeten maar leek die niet te kunnen vinden. Tot Sander zich wist te transformeren tot Lady Galore, een zelfverzekerde diva vol allure.

Met een glas champagne, een pink cocktail of een goed glas wijn in de hand neemt Sander je mee langs alle pieken en dalen van het leven als dragqueen. Hij laat je zien wat er achter de gordijnen van de dragscene gebeurt en welke lessen het je kan leren. Van 60 kilo afvallen tot het ontdekken van een nieuwe identiteit en van uit de kast komen tot het opbouwen van een nieuwe familie. Alles komt aan bod. Maar niet zonder dat er nog wat gelachen wordt. Laat je betoveren door de wereld van drag en alles wat je er van kunt leren. Het leven is niet altijd even mooi, maar een ding is zeker: ‘Glitter maakt alles beter‘.

Lees ook: 5 boeken die je op weg helpen naar meer persoonlijke ontwikkeling

Volg ons op sociale media of contacteer ons