Zes unieke wijndomeinen uit Noord-Brabant

Zes unieke wijndomeinen uit Noord-Brabant

17 februari 2021 0 Door Deugenieten

Dat de provincie Noord-Brabant ons kan omverblazen met hun streekproducten is geen geheim meer. En wat past er nu beter bij die gerechtjes met asperges, aardbeien en ansjovis? Juist ja, een goed glas wijn. Met minstens vijftien wijngaarden is Noord-Brabant de derde wijnprovincie van Nederland. Tijd om een aantal wijndomeinen van dichterbij te bekijken.

Tulpen komen uit Amsterdam, kaas uit Gouda en lekkere wijn, die komt uit Noord-Brabant. Met zo’n 25 hectare aan wijngaarden pronkt Noord-Brabant op de derde plaats van wijnproducenten in Nederland. Omdat ook wij wel eens van een heerlijk glas Nederlandse wijn willen deugenieten nemen we een kijkje bij zes unieke wijndomeinen in Noord-Brabant.

Wijndomein Sint-Catharinadal – wijnen tussen de nonnen 

Wijndomein Sint-Catharinadal mag zich meteen de grootste Brabantse wijngaard noemen. In Oosterhout, op nog geen tien minuten rijden van Breda, ligt een eeuwenoud klooster verstopt, omringt door 8 hectare aan wijngaard. Een gemiddelde oogst bedraagt zo’n 40.000 flessen wijn van vooral witte druivensoorten als Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Bij een bezoek word je gastvrij ontvangen en rondgeleid door een zuster en een vinoloog. De wijnen van de nonnen kan je kopen in hun eigen winkeltje of nog beter proeven in De Blauwe Camer! Ze toverden de voormalige koeienstal namelijk om tot een gezellig restaurant.

Winery & Herbs in Schijndel – druivendoolhof 

Letterlijk verdwalen tussen de druivenranken? Dat kan op de kampeerboerderij Winery & Herbs in Schijndel, zo’n kwartiertje onder het mooie ’s-Hertogenbosch. Daar werd een wijngaard aangelegd in de vorm van een labyrinth. Ernaast vind je dan nog eens een kruidentuin met meer dan 100 verschillende soorten kruiden.

Domaine Brabantse Wal – als je voor goud wil gaan

Nabij de historische stad Bergen op Zoom, vind je de wijngaard Domaine Brabantse Wal. Bijna ieder restaurant in de omgeving schenkt de wijn van uitbaters Paul en Willeke. Sinds 2009 vult het koppel hun vrije tijd met het produceren van wijn. En hoe! Hun kwaliteitswijnen gingen reeds lopen met meerdere prijzen. De wijngaard is op afspraak te bezoeken.

Wijngaard Dassemus – één met de natuur 

Voor (h)eerlijke wijn moet je bij Wijngaard Dassemus zijn, gelegen net onder bruisend Breda. Al ruim 15 jaar wordt daar biologische wijn geproduceerd: zonder te spuiten en door geen of weinig sulfiet te gebruiken. De wijngaard ruik je van ver door de smakelijke mix van zo’n 16.000 druivenstokken, grasrijen, hemelse kruiden en planten. Naast traditionele rode, witte en rosé wijn, worden er ook prijswinnende mousserende wijnen gemaakt.

Wijngaard de Kreitsberg – in het oergebied

Pal in het midden van het oergebied van Brabant – De Maashorst – ligt wijngaard de Kreitsberg. De eigenaars doen niets liever dan bezoekers rondleiden en het proces achter het produceren van hun unieke wijn in geuren en kleuren uit te leggen. Ook de wijnen van Kreitsberg zijn al meerdere malen beloond geweest met medailles. Maar er is meer. Zo kan je ook lunchen op locatie, slapen in de B&B of knuffelen met alpaca’s, paarden en ezels.

De Santspuy in Etten-Leur – wijn en asperges

Hier moet je zijn voor dé ultieme wijnspijscombinatie: wijn en asperges, zo van het veld tot op je bord. In 1998 werd de wijngaard van de familie Sweep aangeplant. Na jaren van bloed, zweet en tranen, maar vooral passie, is hun Santspuywijn geboren. In het aspergeseizoen wordt hun gezellige serre omgebouwd tot restaurantje waar je de match made in heaven kan proeven. Daarnaast is er ook een boerderijwinkel waar je al het lekkers kan kopen.

Wijnen, wijnen, wijnen

Als er iemand is die de cultuur van het ‘wijnen’ helemaal tot de zijne gemaakt heeft dan is het wel Martien Meiland. Wekelijks volgens miljoenen kijkers de avonturen van de flamboyante (ondertussen ex-)kasteelheer in ‘Château Meiland’. In ‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer‘ lees je alles over zijn liederlijke leven in Amsterdam maar ook over zijn demonen uit het verleden en zijn huidige succes. Je kan de biografie van Martien Meiland hier bestellen.

Ben je op zoek naar nog meer leuke en unieke plekken om te verkennen in Nederland, dan is Lannoo’s Autoboek je iedeale reisgezel. Je vindt de gids in de boekhandel of je kan hem makkelijk laten thuisbezorgen via bol.com

Lees ook: Culinair Nederland: 5 culinaire topregio’s met elk hun eigen troeven

BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons