‘Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten’ laat je kennismaken met de vergeten farao

‘Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten’ laat je kennismaken met de vergeten farao

19 juli 2022 0 Door Deugenieten

Vanaf 20 juli kan je in Tour & Taxis gaan kijken naar de tentoonstelling ‘Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten’. Het is de ideale gelegenheid om 100 jaar na de opgraving van zijn graftombe kennis te maken met de jonge farao.

Toen de farao’s heersten over Egypte hadden ze een goddelijke status. Na hun dood werden ze geëerd met indrukwekkende tempels en piramides. Maar geen enkele onder hen is zo beroemd als Toetanchamon.

Toetanchamon besteeg de troon in 1332 voor Christus. Hij was toen amper 9 jaar oud. Hoewel de kind-farao slechts 10 jaar op de troon zat, was hij verantwoordelijk voor een aantal belangrijke verwezenlijkingen. Zo schafte hij de radicale godsdiensthervormingen van zijn vader Achnaton, die het land hadden gedestabiliseerd, af. Omwille van zijn korte regeerperiode – volgens recent onderzoek kampte de jonge koning met ernstige aandoeningen waaronder malaria – werd Toetanchamon al snel een vergeten farao. Dat veranderde toen een Britse archeoloog zijn graftombe ontdekte.

De vloek van de farao

Toen George Edward Stanhope Molyneux Herbert, de vijfde graaf van Carnarvon na een auto-ongeval in Egypte verbleef om er te revalideren, begon hij zich te interesseren in archeologie. De rijke Lord die geboren werd op Highclere Castle, het imposante kasteel uit de televisieserie Downton Abbey, kreeg een concessie om in Thebe opgravingen te doen. Omdat zijn pogingen weinig resultaat opleverden, schakelde hij de hulp in van de Britse archeoloog Howard Carter. Na vijf jaar opgravingen in de Vallei der Koningen bereikte Carter op 4 november 1922 eindelijk zijn doel. Hij deed een fantastische ontdekking die 100 jaar later nog steeds tot de verbeelding spreekt: de gouden graftombe van farao Toetanchamon, een jonge farao die meer dan 3000 jaar geleden was gestorven.

Carter verwittigde zijn geldschieter die hals over kop naar de vindplaats afreisde. Toen Lord Carnarvon aan Carter vroeg wat hij zag toen hij de begraafplaats van de jonge farao opende, zou hij hebben uitgeroepen: “Ik zie wonderlijke dingen!”

De vondst werd wereldnieuws en lokte nieuwsgierigen van over de hele wereld. Ook onze toenmalige koningin Elisabeth bezocht samen met haar zoon Leopold de vindplaats. Lord Carnarvon zelf kon niet lang genieten van de vondst. Zijn overlijden enkele maanden later gaf aanleiding voor het ontstaan van de legende van de vloek van de farao.

Boeiende expo vol exacte replica’s

Tijdens een bezoek aan ‘Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten‘ neemt een audiogids je mee op een onvergetelijke ontdekkingsreis. Je maakt er kennis met Toetanchamon en zijn heerschappij die je in de context van het oude Egypte leert plaatsen. De audiogids werd ontwikkeld in samenwerking met Egyptologen en er is zowel een versie voor volwassenen als een versie voor kinderen beschikbaar.

Bijzonder aan deze tentoonstelling is dat ze vertrekt van aantekeningen van Howard Carter, aangevuld met zwart-wit foto’s van Harry Burton, die op zich al een ware schat zijn. De herinneringen die de twee vastlegden zijn zo nauwkeurig dat ze je in staat stellen om echt terug in de tijd te reizen en de ontdekking van 1922 te herbeleven alsof je er zelf bij was. Eén voor één ontrafel je de geheimen van alle grafkamers met driedimensionale reconstructies.

Er zijn ook talrijke exacte replica’s te bewonderen van de voorwerpen die zich in het graf bevonden. Zo zijn er een gouden strijdwagen, de sarcofaag en de juwelen van de koning, evenals zijn dolk, amuletten en beeldjes van godheden te zien. Maar ook meer verrassende voorwerpen zoals de sandalen van de farao, waarvan de zolen versierd zijn met afbeeldingen van zijn gevangengenomen vijanden. De meeste van de originele voorwerpen worden in het Egyptisch Museum in Caïro bewaard. “Elk voorwerp in de tentoonstelling is uniek. Maar het meest ontroerende van allemaal is voor mij het gouden masker,” zegt de Egyptoloog Zahi Hawass, verwijzend naar het beroemde dodenmasker van Toetanchamon. “Het is werkelijk een ongeëvenaard meesterwerk in de geschiedenis van de archeologie, gemaakt door een kunstenaar met gouden handen.”

De tentoongestelde replica’s zijn met veel aandacht voor detail gemaakt door Egyptische kunstenaars onder streng wetenschappelijk toezicht van een internationaal team van Egyptologen geleid door Dr. Wolfgang Wettengel. “Deze tentoonstelling is een uitgelezen kans om via replica’s een groot aantal voorwerpen te ontdekken die Egypte nooit zullen verlaten. 

Samen met de expo ‘Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten’ worden er een reeks lezingen over Egypte georganiseerd. Daarnaast staan er ook heel wat familie-activiteiten en andere evenementen op de agenda. Tickets kan je hier bestellen.

Lees ook: De 5 beste Batmanfilms die je absoluut in huis moet hebben

Volg ons op sociale media of contacteer ons