The Mastercooks of Belgium zetten nieuw werkingsjaar in met reeks grootse projecten

The Mastercooks of Belgium zetten nieuw werkingsjaar in met reeks grootse projecten

16 september 2021 0 Door Deugenieten

Marcelo Ballardin, Tim Boury, Wout Bru, Gert De Mangeleer, Viki Geunes en Peter Goossens, het zijn namen die iedereen bekend in de oren klinken. Deze bekende topchefs zijn maar een paar van de 180 leden die samen The Mastercooks of Belgium, zeg maar de fine fleur van de Belgische gastronomie vormen.

The Mastercooks of Belgium heeft zopas zijn nieuwe werkjaar ingezet. De vereniging deed dit in aanwezigheid van enkele van zijn trouwe partners evenals H.K.H. Prinses Lea van België, het Belgische Rode Kruis, Michel Preud’homme en de grote chef Pierre Wynants (Comme chez Soi).  

De bijeenkomst van The Mastercooks of Belgium was de gelegenheid om een aantal jonge chefs in de kijker te zetten. Zo reikte Pierre Wynants de eerste medailles van de ‘Pierre Wynants Trophy, The Belgian Star‘ (voorheen ‘Ster van de Belgische Keuken’ uit. De gouden medaille was voor Florian De Ruyck (Restaurant Alain Bianchin), de zilveren medaille voor Nicolas Tournay (Restaurant Le Mont-à-Gourmet) en de bronzen medaille voor Grégory Marichal (Restaurant A la Mémoire de…).

Daarnaast overhandigde voorzitter Cédric Poncelet (Restaurant Cédric in Knokke-Heist) een cheque van € 10.000 aan het Rode Kruis om de slachtoffers van de overstromingen van afgelopen juli te steunen. Voorzitter Poncelet kondigde eveneens aan dat voormalig Rode Duivel Michel Preud’homme peter wordt van “De Veertiendaagse van de Jongeren” (15 tot 28 november 2021 & 7 tot 20 maart 2022). Tijdens deze veertiendaagse zullen de deelnemende Mastercooks in hun restaurant menu’s tegen betaalbare prijzen aanbieden aan jongeren onder de 25 jaar.

Vier decennia culinair meesterschap

Eind de jaren 70 was Pierre Romeyer samen met onder meer Paul Bocuse op een culinaire cruise van Gault&Millau. Elke chef kookte om beurt een maaltijd waarbij de andere chefs een handje toestaken. Omdat het werk van Romeyer in de smaak viel bij zijn collega’s en de deelenemrs aan de cruise, stelde Bocuse hem voor om lid te worden van de Franse Meesterkoks. Maar toen Pierre zijn kandidatuur stelde werd hij geweigerd. De Franse Meesterkoks aanvaardden geen buitenlanders en ook geen vrouwen. Daarop besloot hij samen met een tiental collega chefs een eigen Belgische vereniging te stichten. Het kleine groepje stichters breidde al snel uit tot een groep van een zestigtal chefs, waaronder een aantal vrouwelijke topchefs. Vandaag de dag telt de vereniging bijna 180 leden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel en is daarmee de grootste gastronomische vereniging van België. Ze bestaat uit actieve chef-koks (Mastercooks, kandidaten of Young Masters), chefs-ambassadeur in het buitenland en ereleden.

Om haar 40-jarige jubileum te vieren zal de vereniging in 2022 een prachtig boek uitgeven waarin vier decennia van culinaire uitmuntendheid geschetst zal worden. Het boek zal tegelijkertijd een eerbetoon brengen aan de getalenteerde Mastercooks in activiteit.

Lees ook: Gault&Millau bundelt culinaire trekpleisters van Knokke-Heist in unieke gids

Volg ons op sociale media of contacteer ons