Stany Crets maakt experimentele versie van rockmusical ‘RENT’

Stany Crets maakt experimentele versie van rockmusical ‘RENT’

28 augustus 2021 0 Door Deugenieten

Vanaf 29 oktober 2021 kan je in De Blikfabriek in Hoboken gaan kijken naar exclusieve previews van de rockmusical ‘RENT’. Ruben Van Keer en Pieter Jan De Paepe nemen de hoofdrollen voor hun rekening in deze nieuwe experimentele versie van de Broadway-klassieker.

De rockmusical die in 1996 in première ging op Broadway, krijgt dankzij Deep Bridge eindelijk een Vlaamse versie. ‘RENT’ vertelt het verhaal van een creatieve vriendengroep die worstelt met het najagen van hun dromen in een wereld van grote sociale en politieke onrust. Die wereld wordt vooral gedomineerd door een virus dat veel levens eist. Deze omstandigheden, geldgebrek en druggebruik dagen hen fysiek en mentaal uit. Hun positieve ingesteldheid zorgt er echter voor dat ze hun problemen onder ogen zien en erachter komen wat echt belangrijk is voor hen.

Brandend actueel

Het thema en de achtergrond van de rockmusical ‘RENT’, geïnspireerd op Puccini’s ‘La Boheme’, is vandaag nog steeds brandend actueel. De voorstellingen beginnen met de profetische woorden: “How do you document real life, when real life is getting more like fiction every day”. Maar terwijl het in de oorspronkelijke uitvoeringen van ‘RENT’ over de aids-epidemie begin jaren 90 ging, zal regisseur-scenarist Stany Crets er een actuele Vlaamse versie van maken.

“Het stuk gaat niet meer over aids in het bijzonder, maar over elke hindernis die op ons pad komt, hetzij persoonlijk, hetzij professioneel, hetzij op wereldschaal. Hoe verzetten we ons tegen alle negatieve elementen die ons leven dreigen over te nemen? Hoe houden we het hoofd boven water vooraleer we verdrinken in de golven van verdwazing, verwarring en onwetendheid? Het is een hoopvol stuk over kracht putten uit onszelf in bizarre, barre tijden,” zegt Stany Crets.

Topcast

Voor de Vlaamse versie van ‘RENT’ doen Stany en Deep Bridge beroep op een cast die bestaat uit de perfecte mix van jong opkomend talent en ervaren musicalacteurs.

Pieter Jan De Paepe, die eerder te zien was in de soap ‘Thuis’, geeft in ‘RENT’ gestalte aan Tom Collins. Als frontman-zanger bij zijn eigen Deep Purple-coverband Mads in Purple, heeft hij heel wat ervaring opgedaan. En met zijn krachtige stem sloeg hij iedereen met verbazing toen hij een glansrijke ‘Jezus’ vertolkte in ‘De Passie’. Nog zo’n topper is Ruben Van Keer die in ‘RENT’ de rol van Roger Davis neerzet. Ruben speelde eerder al op West End en had de hoofdrol in de gelauwerde Meat Loaf-musical ‘Bat Out of Hell’. In eigen land raakte hij bij het grote publiek bekend met zijn schitterende hoofdrol als Mozart in de gelijknamige rockmusical.

Na stages en doortochten in o.a. ‘My Fair Lady’ en ‘The Christmas Show’, speelt musicalbelofte Stijn Proesmans in ‘RENT’ de dragende rol van Mark Cohen. De veelzijdige acteur en zanger, die pas afstudeerde aan de Musical-opleiding aan het Conservatorium van Brussel, heeft inmiddels voldoende ervaring om te schitteren in zijn rol. Dat geldt ook voor Lien Van den Bossche, laatstejaarsstudente van de Erasmus Hogeschool, die de rol van Mimi Marquez invult. Lyssa Tejero en Saïn Vantomme spelen in ‘RENT’ respectievelijk Maureen Johnson en Joanne Jefferson. Kenny Verelst, vaste waarde bij de producties van Deep Bridge (waaronder het succesvolle ‘MAMMA MIA!) werkt ook mee aan ‘RENT’. Kenny neemt de rol van Benjamin Coffin III voor zijn rekening.

Ook al starten de ‘echte’ voorstellingen pas in het voorjaar van 2022, toch kan het publiek eind oktober al komen genieten van de bijzondere sfeer van deze experimentele voorstelling. “Eind oktober spelen we een beperkt aantal previews, maar – vergis je niet  – die voorstellingen zullen al meer dan volwaardig zijn. We willen iets maken dat behoorlijk experimenteel is en dus hebben we de tijd nodig om dat te ontwikkelen en te testen. Ons eerste publiek zal een deel van het maakproces worden,” klinkt het bij Deep Bridge.

De Blikfabriek

Binnen het experimentele valt ook de bijzondere speellocatie. Want naast de cast en de omkadering speelt bij ‘RENT’ ook de locatie een belangrijk onderdeel. Na lang zoeken kwam Deep Bridge terecht in Hoboken, waar er een directe match was met De Blikfabriek. De grote loodsen van De Blikfabriek liggen tussen een stuk nieuw stad en de arbeiderswijken en zijn omgebouwd tot ontmoetingsruimtes voor een breed publiek. Meteen dé perfecte locatie voor een iconische rockmusical.”

De rockmusical ‘RENT’, met o.a. Pieter Jan De Paepe, Ruben Van Keer, Stijn Proesmans, Lien Van den Bossche, Lyssa Tejero, Saïn Vantomme en Kenny Verelst speelt vanaf 29 oktober 2021 in De Blikfabriek van Hoboken een beperkt aantal previews voor een gelimiteerd publiek. Meer info en reservaties via deepbridge.be.

Lees ook: Musical ‘MAMMA MIA!’ zorgt voor Griekse vakantiesfeer in Antwerpen

Deepbridge.be - Robin Hood
Deepbridge.be - The Sound of Music
Volg ons op sociale media of contacteer ons