Sien van Gogh: De verzwegen vrouw in het leven van Vincent van Gogh

Sien van Gogh: De verzwegen vrouw in het leven van Vincent van Gogh

1 maart 2021 2 Door Deugenieten

Het boek ‘Sien van Gogh’ vertelt het verhaal van de enige vrouw waarmee schilder Vincent van Gogh samenleefde als gezin. Aan de hand van een reconstructie van haar leven vertelt auteur Yves Saerens het verhaal van de vrouw die te vaak vergeten wordt.

Sien van Gogh. We hoorden de naam onlangs voor het eerst en wisten haar niet te plaatsen. Ze moest ongetwijfeld iets te maken hebben met de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. Maar wat was nu de precieze relatie tussen beide?

Siens verhaal bleef tot nog toe altijd onderbelicht. Als ze al ter sprake komt in boeken, wordt ze vaak niet al te fraai omschreven. Sien was een prostituee. Maar ze was veel meer. Yves Saerens ging op zoek naar het verhaal van de enige vrouw die Vincent van Gogh ooit een gezinsleven heeft geschonken: ‘Sien van Gogh’.

Leven in armoede

Clasina (Sien) Maria Hoornik werd geboren in 1850 in Den Haag en was de oudste van 10 kinderen. Grote rijkdom was er nooit ten huize Hoornik. Eens volwassen krijgt Sien zelf een dochter Maria. Wanneer de vader van het kind komt te sterven, geraakt Sien in de prostitutie. Sien raakt opnieuw zwanger, deze keer van een zoon. Nog voor Willem wordt geboren, verlaat de man zwangere Sien. Het is in deze periode dat Vincent van Gogh Sien leert kennen. Ze staat meerdere malen model voor van Gogh en is tevens zijn huishoudster. Niet lang erna beginnen de twee een relatie en heeft van Gogh zelfs plannen om met haar te trouwen. Het blijft echter bij plannen want een huwelijk komt er nooit. Siens driftbuien en luiheid maken dat Vincent in september 1883 alleen naar Drenthe vertrekt. Sien vindt in 1901 opnieuw de liefde bij een veel jongere zeeman. In november 1904 pleegt ze zelfmoord en wordt haar levenloze lichaam gevonden in het water van de haven van Rotterdam.

Links: Vincent van Gogh, Gebed voor de maaltijd, december 1882/april 1883
Rechts: Vincent van Gogh, Zittende vrouw (‘Sien’) bij de kachel, 1882

Genuanceerd verhaal

Tot nog toe werd Sien steeds eenzijdig voorgesteld als een onstabiele vrouw die onbeschaafd en drankzuchtig was. Yves Saerens vond dat Sien recht had op een eerlijker beeld dan er tot nu van haar werd geschetst. Met zijn historische roman wil Saerens de aanzet geven tot Siens eerherstel. Voor het eerst krijgt zij het woord, in de vorm van een dagboek. Daarbij komt onvermijdelijk ook het verhaal van Vincent van Gogh aan bod. Hij verschijnt als een mens van vlees en bloed, gezien door de ogen van Sien.

Yves Saerens ging op onderzoek naar elementen die Sien in een ander daglicht stellen. Hij vermengde feiten met fictie om haar verhaal te vertellen in deze roman in dagboekvorm. Het boek leest vlot en geeft een inkijk in het bij momenten trieste leven van zowel Sien als Vincent. Na het lezen van deze historische roman krijgen we eindelijk een genuanceerd beeld van wie Sien van Gogh nu was en wat ze betekende in het leven van Vincent.

Van Gogh: The Immersive Experience

Wie Yves Searens zelf aan het woord wil horen kan op vrijdag 5 maart terecht in de expo ‘Van Gogh: The Immersive Experience’. Daar vindt die avond een bijzondere nocturne plaats met als gastheer Yves Saerens. Hij vertelt er over de enige vrouw met wie van Gogh ooit heeft samengewoond én waarmee hij zich heeft verloofd. In zijn roman vertelt de auteur het even unieke als rauwe levensverhaal van een kwetsbare vrouw die, eind 19de eeuw, aan de rand van de maatschappij leefde. Wie de nocturne bezoekt krijgt er van Yves Saerens uitleg over Siens levensverhaal. Tevens gaan de bezoekers naar huis met een door de auteur gesigneerd exemplaar van zijn boek. Tickets voor de nocturne koop je hier.

Wie zelf het verhaal van Sien van Gogh wil kennen, kan het boek bestellen via sienvangogh.com.

Lees ook: Een magische reis door de schilderkunst van Vincent van Gogh

Volg ons op sociale media of contacteer ons