Reminiscence: Hoe ver ga je voor de herinnering aan een geliefde?

Reminiscence: Hoe ver ga je voor de herinnering aan een geliefde?

18 augustus 2021 0 Door Deugenieten

Nick Bannister is een geheugendetective. Hij brengt zijn klanten onder een soort hypnose waardoor ze hun herinneringen kunnen herbeleven. Wanneer hij een nieuwe klant aanneemt verandert zijn leven voor altijd.

De meest ongelooflijke momenten van ons leven zitten veilig opgesloten in ons hoofd, het zijn de verhalen en herinneringen die ons leven de moeite waard maken. Maar wat als we die herinneringen tot realiteit kunnen maken en ze keer op keer opnieuw beleven?

Wanneer dromen werkelijkheid worden

Na hun romantische interlude in ‘The Greatest Showman‘ schitteren Hugh Jackman en Rebecca Ferguson weer samen op het witte doek. In de actie-thriller ‘Reminiscence‘ nemen ze ons mee naar een duister, verleidelijk verleden vol verloren herinneringen.

Door de klimaatsverandering is Miami veranderd in een Amerikaans Venetië. De kust is helemaal onder water gelopen en de inwoners kunnen zich enkel nog met bootjes tussen de torenhoge gebouwen verplaatsen. Rond het centrum van de stad is een gigantische muur gebouwd om de binnenstad droog te houden. Maar wie weet voor hoe lang nog, want het steeds verder oprukkende water dreigt de muur te doorbreken. Onder die constante dreiging laat Nick Bannister (Hugh Jackman), een vooraanstaand oorlogsveteraan, anderen hun verleden herbeleven via een soort vooruitstrevende hypnose. Hierbij nemen ze plaats in een watertank en krijgen ze een scanapparaat op het hoofd. Nick begeleidt hen met de hypnotiserende woorden: “Je gaat op reis, een reis door je herinneringen. het enige wat je moet doen is mijn stem volgen.” Vervolgens herbeleven ze hun meest aangename herinneringen terwijl ze geprojecteerd worden via 3D hologrammen.

Nick werkt samen met Emily ‘Watts’ Sanders (Thandiwe Newton). Net als Nick heeft ​​Watts de gekwelde en beschadigde ziel van een veteraan. Maar terwijl Nick de positieve elementen uit zijn leven probeert te koesteren, probeert zij haar verleden te ontlopen door te vluchten in de alcohol.

En hoewel er genoeg beschadigde zielen over de vloer komen die hun herinneringen willen herbeleven, zorgt de goedhartigheid van Nick om hen gratis te helpen ervoor dat hijzelf – figuurlijk – amper het hoofd boven water kan houden.

Gelukkig hebben niet alle klanten een trauma te verwerken. Zo bijvoorbeeld Mae (Rebecca Ferguson). Net voor Nick en Watts het kantoor willen afsluiten verschijnt ze plots door de deur. Ze is haar sleutels kwijt en vraagt of Nick haar wil helpen ze terug te vinden. Omdat het een snelle en makkelijke zaak lijkt, en ze het geld wel kunnen gebruiken, laat Nick haar binnen. Terwijl Mae haar herinneringen herbeleeft raakt Nick meer en meer in de ban van de roodharige femme fatale. Wat een eenvoudige kwestie van verloren en gevonden sleutels moest zijn, wordt een gevaarlijke obsessie. Zeker als Mae plots verdwijnt en Nick probeert te achterhalen hoe Mae is verdwenen. Hij duikt steeds dieper in haar verleden en ontdekt een leven vol pijn, verraad en geheimen die veroorzaakt worden door de corrupte politieagent Cyrus Boothe (Cliff Curtis) en Saint Joe (Daniel Wu), een van de leidende figuren in de distributie en verkoop van baca, een uiterst verslavende drug. Wanneer Nick op een gewelddadig complot stoot, wordt hij uiteindelijk geconfronteerd met de vraag: Hoe ver ga je voor een geliefde?

Verslavend regiedebuut

‘Reminiscence’ is de eerste speelfilm die geschreven en geregisseerd werd door Lisa Joy die vooral bekend werd als de co-creator en schrijver van de HBO sciencefiction dramaserie ‘Westworld‘. Met haar debuut is Joy erin geslaagd ons mee te nemen in een uniek liefdesverhaal dat zich afspeelt in het toekomstige heden en verleden, het reële en het virtuele. ‘Reminiscence’ is een film die meerdere niveaus en genres overstijgt. Enerzijds is er drama, emotie, spanning en actie. Anderzijds is er sciencefiction die toelaat om te switchen tussen de verschillende ruimten en periodes in het leven van de personnages. Daarnaast beschikt de film over een sterk film noir gehalte en ouderwetse cinematografie die ‘Reminiscence’ uiterst sfeervol en verslavend maakt.

Lees ook: Rosamund Pike schittert in humoristische misdaadfilm ‘I Care A Lot’

Volg ons op sociale media of contacteer ons