Reizen na corona: de nieuwe trends

Reizen na corona: de nieuwe trends

20 april 2020 6 Door Deugenieten

We zitten nu al een aantal weken in ons kot en dromen volop van het post-coronatijdperk waar we weer volop van de wereld kunnen deugenieten. Van zodra de beperkingen opgeheven worden zullen we weer op ontdekking kunnen, al zal ook dat op een andere manier moeten gebeuren. We geven je alvast graag een overzicht van de nieuwe reistrends voor de volgende zomer.

Reizen blijft een belangrijk onderdeel van ons leven

Volgens een recente enquête van Tripadvisor zijn er meer reizigers die hun reis omboeken (61%) naar een later tijdstip dan dat ze het annuleren (17%). 38% procent veranderde zijn reisplannen omwille van de gezondheidsrisico’s, 27% omdat er reisrestricties van kracht zijn, 15% omwille van de angst om niet terug te kunnen keren en 13% omdat het hotel of bestemming dicht waren.

Van de deelnemers voelt 89% zich op zijn gemak om internationaal te reizen binnen de 6 maanden na de crisis, 48% wil al binnen de 3 maanden reizen. Volgens dezelfde enquête zullen meer mensen een roadtrip of strandvakantie ondernemen als hun volgende reis. 43% wil weer reizen om te ontspannen, 38% om herinneringen te maken met familie en vrienden en 33% om te ontsnappen aan de dagelijkse routine.

Volgende een gelijkaardige enquête van travelbase.eu heeft de crisis voor 64% van de ondervraagden geen impact op het reisbudget dit jaar. 11% verwacht deze zomer enkel te mogen reizen in eigen land, 45% verwacht ook te kunnen reizen in Europa. 71% van de ondervraagden zegt enkel naar een land te zullen trekken als de coronacrisis daar onder controle is. Ongeveer een derde van de respondenten overweegt een betere reisverzekering af te sluiten, een last minute boeking te maken en dichterbij huis op reis te gaan. Bijna een kwart van de mensen voelt zich minder geneigd om per vliegtuig te reizen.

De nieuwe reistrends voor 2020 

  • Dichtbij bestemmingen zullen erg in trek zijn. Vooral reizen binnen België en Europa zullen op de agenda staan. Dichtbij bestemmingen verwachten zelfs een schaarste aan vakantiewoningen en familiekamers omdat het aanbod misschien kleiner zal zijn dan de vraag.
  • Vakantiewoningen en kleinere hotels, met een beperkt aantal kamers, veel privacy, gerund door een familie en gebruik makend van lokale biologische producten, staan boven op het verlanglijstje.
  • Op vakantie met vrienden, familie of multigeneratie reizen. Iedereen zit nu vast met zijn gezin en heeft nood aan contact met de familie, vrienden,… We verwachten dan ook dat grotere vakantiewoningen snel zullen verhuurd worden. TIP: kijk nu al welke (vakantie)woning je zou willen huren en boek deze van zodra er meer duidelijkheid is over de reisrestricties.
  • Actieve vakanties zullen een flinke boost krijgen. We zien het nu al, mensen zijn gedurende de ‘lockdown’ actiever dan ooit tevoren. We verwachten dan ook dat de meerderheid deze gezonde gewoonte zal verderzetten en op zoek zal gaan naar reisbestemmingen waar men volop kan wandelen, fietsen, klimmen, kayakken,… terwijl men geniet van de natuur en de rust.
  • Autovakanties zullen primeren op vliegvakanties wegens meer vliegangst en een beperkter vluchtaanbod. Volgens de Tripadvisor enquête zullen ook meer mensen op roadtrip gaan.
  • Weg van het massa toerisme. Mensen zullen minder geneigd zijn om naar drukke, populaire A-locaties te gaan zoals Amsterdam, Londen of New York. Kleinere plekken zoals het Nederlandse Goeree-Overflakkee vormen het perfecte alternatief. ‘Mijn eiland’ bestond vroeger uit diverse kleine eilanden die stukje voor stukje door mens op het water veroverd werden. Hierdoor zijn er voldoende stranden om lekker te zonnebaden. Rondom de gezellige dorpjes zijn er kilometers dijken en polderwegen die ideaal zijn om te fietsen en wandelen. Het gebied in het zuiden van Goeree-Overflakkee is erg geliefd bij sportduikers en andere watersporters zoals surfers en waterskiërs.

Op zoek naar nog meer ideetjes voor je volgende reis? We hebben een aantal reisboeken geselecteerd die je zeker op weg helpen. Je vindt onze selectie hier.

Volg ons op sociale media of contacteer ons