Psychologica: Hoe ons brein werkt bij mentale problemen

Psychologica: Hoe ons brein werkt bij mentale problemen

3 mei 2021 0 Door Deugenieten

In ‘Psychologica’ gaat neurowetenschapper en auteur Dean Burnett op zoek naar de antwoorden op vragen rond psychische gezondheidsproblemen. Hij onthult wat er in ons brein gebeurt als we lijden aan mentale problemen, zoals een angststoornis, depressie of verslaving.

Ruim vier op de tien mensen krijgen ooit te maken met een of meerdere geestelijke gezondheidsproblemen. De meest voorkomende zijn angststoornissen. Wereldwijd lijden meer dan 500 miljoen mensen aan een angststoornis of depressie. Hoe komt het dat zulke stoornissen zo wijdverbreid zijn? Waarom is er nog steeds zoveel onduidelijkheid over deze problemen en rust er nog altijd een taboe op?

In ‘Psychologica‘ gaat neurowetenschapper Dean Burnett op zoek naar de antwoorden op deze vragen en onthult hij wat er in ons brein gebeurt als we lijden aan mentale aandoeningen zoals een angststoornis, depressie of verslaving. Door wetenschappelijk onderzoek te combineren met verhalen en ervaringen van mensen die dagelijks te maken hebben met psychische problemen vertelt Burnett op een eerlijke, vermakelijke en geruststellende wijze hoe en waarom deze problemen voorkomen en hoe we ze kunnen begrijpen.

Dean Burnett is gepromoveerd neurowetenschapper, hoogleraar Psychologie aan de Cardiff University en stand-upcomedian. Hij schrijft een blog voor The Guardian over neurowetenschappen, psychologie, de media en stand-upcomedy. Hij is de auteur van de bestsellers ‘Een steekje los‘ en ‘The happy brain‘.

De logica van het brein

Dean Burnett is dus geen leek in de materie. Toch stelt hij zich erg open op tegenover het onderwerp. Als neurowetenschapper weet hij als de beste dat de ziektesymptomen bij een mentale stoornis niet worden opgelost door het simpel toedienen van medicatie. Iemand met een psychisch probleem heeft verschijnselen en klachten die niet noodzakelijk op elke patiënt van toepassing zijn. Burnett beseft dat een persoonlijke aanpak nodig om is om de aandoening onder controle te krijgen.

Op zijn gekende toegankelijke en humoristische manier probeert Burnett ons de de logica weer te geven van de soms vreemde dingen die gebeuren bij iemand met psychische problemen. Zo probeert hij een antwoord te vinden op de vraag of de moderne maatschappij een impact heeft op onze geestelijke gezondheid. Maar ook stelt hij zich de vraag waarom er nog zoveel verwarring is rond psychische aandoeningen en waarom er nog steeds een stigma op rust.

‘Psychologica’ is een informatief en interessant boek voor wie meer te weten wil komen over ‘het wel en wee van je mentale gezondheid’. Burnett weet verhelderend wetenschappelijk onderzoek te combineren met inzichten van mensen die dagelijks met psychische gezondheidsproblemen te maken hebben. Daarmee is dit boek een eerlijk, onderhoudend en geruststellend verslag van hoe en waarom deze problemen voorkomen en hoe ze te begrijpen.

Wie zelf ‘Psychologica’ of een van Burnetts andere bestsellers wil lezen, neemt best een kijkje bij deze online webshop.

Lees ook: ‘Hoe het licht uitging’: over burn-out en hoe ermee om te gaan

Volg ons op sociale media of contacteer ons