‘Plato & Cola, of het geheim van jouw brein’ uitgelegd in mensentaal

‘Plato & Cola, of het geheim van jouw brein’ uitgelegd in mensentaal

12 oktober 2020 0 Door Deugenieten

De hersenen zijn een complexe materie ook al staan we daar meestal niet bij stil. Neurochirurge Veerle Visser-Vandewalle legt in haar boek ‘Plato & Cola, of het geheim van jouw brein’ op een duidelijke en vaak grappige manier eenvoudig uit hoe die grijze massa daarboven nu precies werkt.

Veerle Visser-Vandewalle is neurochirurge en bij het grote publiek bekend van het tv-programma ‘Topdokters‘ op VIER. Speciaal voor de achttiende verjaardag van haar zoon schreef ze ‘Plato & Cola, of het geheim van jouw brein’. Een boek vol inzichten en wijsheden waarmee jongvolwassenen aan de slag kunnen: een gebruiksaanwijzing voor het denken.

Schudden met een flesje cola

‘Plato & Cola, of het geheim van jouw brein’ gaat onder meer over de beperkingen van ons denken maar vooral hoe daaruit te raken. Belangrijk hierbij is de evolutie van onze hersenen. Deze vergelijkt ze met een flesje cola waarmee je schudt en dan de dop eraf haalt. Daarnaast komen ook kleuren, hallucinaties, Griekse filosofen, creativiteit en positief denken aan bod.

Dokter Visser-Vandewalle laat je kennismaken met bijzonder interessante evoluties en onderzoeken in haar vakgebied, en hoe die verrassend genoeg een inspiratie vormen voor het dagelijkse leven. Ze is een wereldautoriteit op het gebied van Deep Brain Stimulation (DBS). Hierbij worden elektrische stimuli via fijne elektroden overgebracht in de hersenen van patiënten die lijden aan bewegingsstoornissen zoals ziekte van Parkinson. Een behandeling die ook wordt gebruikt bij psychiatrische stoornissen zoals Tourette Syndroom of smetvrees.

Anders denken

‘Eigenlijk kunnen we elke dag bij onszelf een mini-DBS uitvoeren’, stelt ze. ‘Want je kunt het kader waarin je denkt echt wijzigen, als je dat maar wilt. Weten waar en hoe je de juiste inspiratie kunt vinden voor een persoonlijk denkmodel, dat is waar het op aankomt.’

‘Plato & Cola, of het geheim van jouw brein’ is een toegankelijk geschreven, geestig boek over de werking van onze hersenen. Moeilijke materie in mensentaal dus, en tevens een handleiding voor het alledaagse leven.

‘Plato & Cola, of het geheim van jouw brein’ is uitgegeven bij Manteau. Het boek is te koop in de boekhandel of online.

Lees ook: Op weg naar Harry Cook: een roadtrip met een positieve boodschap

BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons